Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 произведения на самоуки артисти ще бъдат показани в Българския културен институт във Франция

Произведение на Денис Попов
Снимка: Български културен институт в Париж

Български аутсайдери в изкуството ще покажат творби в Париж през септември. 70 произведения на самоуки артисти ще открият есенния сезон на Българския културен институт във Франция. Така страната ни ще представи свои артисти, спадащи към едно от най-интересните течения в световното изкуство - „арт брут“, което се интересува от самоуки творци, работещи извън утвърдената художествена сцена. Плакатът на изложбата е изработен от Теодор Ушев, а самата експозиция ще бъде открита в Париж на 16 септември.  
Алексей Алексиев   Снимка: Български културен институт в Париж
"Тази изложба е един от най-интересните проекти, по които съм работила. Аутсайдери в изкуството е игра думи. Това е буквалния превод на английското понятие - аутсайдер, което е еквивалент на френското art brut. Обозначава артисти без академично образование, които не са част от масовата художествена сцена, които творят изяло извън нормата", каза за БНР Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж. 

Ще бъдат показани произведения на 7 автора и на пациенти в психиатрична клиника.

"Това не са хора, които рисуват красиви залези или пейзажи в свободното си време. Art brut артистите са особена категория творци. Те са извънсистемни играчи, които изпитват творческите си граници и границите като личности. Те са неортодоксални. Аутсайдери са и в личните си истории, и в произведенията си. Те са много далеч от суетата и не са част от галерийния живот, не се интересуват дали ще бъдат харесани или разбрани", допълни в предаването "Закуска на тревата" Десислава Бинева.
Росен Карамфилов  Снимка: Български културен институт в Париж
Сред артистите в световен мащаб има много хора, които страдат от психични заболявания.

"Терминът art brut в превод означава сурово, необработено изкуство и е въведено от художника Жан Дюбюфе през 1945 г., който по това време започва да изследва изкуство, създадено от пациент на психиатрична клиника".

Outside the box / ИЗВЪН РАМКАТА се открива на 16 септември 2022 в галерията и по инициатива на Българския културен институт в Париж и в партньорство с Art brut fair - най-голямото изложение за този вид изкуство в Париж и Ню Йорк, което се провежда от 15 до 18 септември  2022.   

Борислава Марчева      Снимка: Български културен институт в Париж
До момента България е единствената европейска страна, която не беше представена в тази сфера, необичайна и за българската публика. Информация за наши съвременни  art brut артисти липсва, поради което те остават напълно непознати в тези международни среди.   Росен Карамфилов  Снимка: Български културен институт в Париж

След Франция, изложбата ще бъде показана и пред българската публика през януари 2023,  в галерия DOZA в София.   

Повече можете да чуете в  звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26