Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоологическата градина в Павликени ще празнува своята 55-та годишнина

Ще бъде купена камила

13-годишният мечок Васко
Снимка: Зравка Маслянкова

В град Павликени е единствената зоологическа градина във Великотърновска област. Над 200 животни от 40 вида се отглеждат в този зоокът, който на 12 септември ще празнува своята 55-а годишнина. Директорът на павликенския зоокът Сезаин Мехмедов каза, че търсят половинка за 13-годишният мечок Васко и съпруг за младата маймуна Меги, за да създадат потомство. Предстои да се купи камила, която се отглежда по-лесно от лъв например“, разказа в навечерието на празника директорът на павликенския зоокът Сезаин Мехмедов. С пищен празник с аниматори и детски игри, и с гостуващи животни от различни зоопаркове в страната зоологическата градина в Павликени ще празнува своята 55-а годишнина. И като всяко хубаво нещо, така и зоокътът е създаден случайно през 1967-а година, разказва кметът на Павликени Емануил Манолов: 

По време на ловен излет павликенският ловец Димитър Янков намира жива сърна, оплетена в мрежи за лов на зайци и я отвежда за лечение в Павликени, където я прибират в клетка в градския парк. Някак неусетно към нея се добавят няколко пауна и кокошки, след това ловците донасят лисици, близкият зоопарк в Ловеч подарява вълци и така постепенно се създава зоокът. Местните предприятия са дарявали строителни материали и храна за животните, за да се стигне до обновения и разширен зоопарк, в който се отглеждат над 200 животни от 40 породи“. 

Сезаин Мехмедов  Снимка: Здравка Маслянкова

Ветеринарен лекар, фелдшер и много гледачи се грижат за животните в павликенския зоокът, който всяка година радва своите стопани и неговите посетители с много ново потомство, разказа началникът на зоокъта Сезаин Мехмедов: 

Имаме приплоди муфлони, козлета, понита, две малки кенгура, имаме от двата вида щрауси. Люпим птици. Ние по принцип се придържаме към такива животни, на които не им трябва отопление, с изключение на маймуната. А за маймуната сме се погрижили да ѝ създадем идеални условия като сме направили парно. Всяка сутрин и следобед се поднася в поднос такава храна, каквато надали някои от хората си позволяват, разнообразна храна“. 

13-годишният мечок Васко    Снимка: Здравка Маслянкова

Животните са задоволени с храна, а някои от тях си имат и задължителните любими лакомства, пояснява за кулинарните предпочитания на питомците си директорът на зоокъта в Павликени:  

Мечката е на 13 години, Васко. Взема му се специална гранула с мед от Ловеч, която е специално за мечки. Васко яде и други неща, примерно три-четири хляба на ден с мармалад. Постоянно идват хора с плодове и питат може ли да оставят за животните ябълки, круши, зеленчуци, моркови. За щраусите има специални гранули. Имаме и за приплодите. Вземаме и за кенгурата специални гранули“. 

Зоокътът в Павликени търси партньорка на всеобщия любимец, мечокът Васко. Намерили му млада приятелка от зоологическата градина в Ловеч, но нещата не потръгнали, разказва Сезаин Мехмедов: 

Един път се опитахме да ги направим двойка. В Ловеч има 8 мечки. Взехме една на година, година и половина. В първия момент не бях съгласен да е толкова млада, защото една мечка се разгонва след третата година, и знаех, че Васко още като дойде, ще я погне. Така и стана. Тя е млада, той се дърпа. Един-два пъти и разбрах, че той я е наранил. Пробвах да стоят в отделни клетки, за да свикнат. Минаха 6 месеца и повече, пуснах ги заедно, обаче той не е джентълмен“. 

Маймуната Мони   Снимка: Здравка Маслянкова

Разликата в поколенията е основната пречка зоокътът в Павликени все още да няма потомство и от маймуните гвенони, коткоподобни маймуни, обитаващи Африка. Възрастният Мони не е достоен партньор на младата Меги, и затова ѝ търсим нов мъжки, разказва още началникът на павликенския зоокът: 

Маймуната беше дарение от лекаря Кръстев от София. Тя наближава към 20 години. Била е в частен дом и след това са решили да ни я дарят. На възраст е и най-вероятно затова нямаме поколение. Мони повече проявява интерес към петлите и кокошките, а женската Меги е млада и доколкото разбирам ще трябва един млад мъжки. Изискванията са да са мъжки и женска, да има двойки“.  

Посещенията в зоокъта в Павликени са безплатни. Той е на общинска издръжка, като бюджетът за тази година е към 270 хиляди лева или с над 60 хиляди лева повече от миналата година. На входа на зоологическата градина са поставени и кутии за дарения, от които годишно постъпват по около 30 хиляди лева, отделно има и дарения от храни за животните. Зоокътът се е разшил с още пет декара земя и непрекъснато се обновява с нови животни, разказаха кметът Емануил Манолов и Сезаин Мехмедов: 

Почти сигурно е, че ще закупим камила, тъй като камилата се храни на ден с количество, колкото за две овце, което можем да си го позволим. Докато един лъв със 7-8 килограма месо на ден няма как да стане“, посочи Манолов.

Кенгуру албинос   Симка: Здравка Маслянкова

И изискванията към лъва са големи. Камилата издържа и на зимните периоди", допълни Мехмедов

Може би ще направим малка заличка за птици“, каза Манолов.  

Интересът към зоокъта, който отбелязва своята 55-а годишнина, е голям и все повече нараства. Напоследък немалко семейства избират да организират и своите празници на това приятно място, посещавано от хора от цяла България. 

Репортажа можете да чуете и в звуковия фал.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Николай Ненов

Когато западните курортисти "насаждаха буржоазното влияние от капиталистическите страни"

Години наред България се опитва да направи от туризма индустрия по модела на Италия и Гърция. Успехите са съмнителни, но пък е важно да се отбележи, че е имало времена, в които чужденците не са били добре дошли в страната ни.  През август, когато слънцето е закачено за небето и няма мърдане, над цялата ни страна като че ли виси табела с..

публикувано на 06.08.24 в 16:02

Вкусните палачинки на Иван Чолаков привличат туристите в Китен

Иван Чолаков е добре познат в Китен с вкусните палачинки и бургери, които продава от 15 години в курорта. Преди това е работил 13 години в Албена и 10 години в Златни пясъци. Казва, че в Китен идват предимно български туристи. Някога е бил посещаван от чехи, словаци, поляци. Преди години са идвали и деца от Русия и Украйна. Политиката обаче е..

публикувано на 06.08.24 в 11:54

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често рискува фасади на училища и общини без да взима пари за труда си. Знаят го и на остров Тенерифе, където..

публикувано на 04.08.24 в 08:24

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01