Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дeсният блок има малка преднина след парламентарния вот в Швеция

Преброяване на гласовете след парламентарните избори в Швеция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резултатите от парламентарните избори в Швеция са прекалено близки, обяви премиерът на страната Магдалена Андершон. "Избирателните секции са затворени, но няма да получим окончателния резултат тази вечер", посочи Андершон в реч пред членове на нейния лявоцентристки блок.

Резултатите от изборите вероятно няма да станат известни преди сряда, заяви лидерът на Умерената коалиционна партия Улф Кристершон. Неговата формация е част от десния блок, който при преброени 93 процента от избирателните секции, печели 175 представители в 349-местния парламент. Лявоцентристката коалиция на премиера Магдалена Андершон ще бъде със 174 места, сочат още данните, които не са окончателни.

По-рано лидерът на антиимигрантската партия "Шведски демократи" заяви, че десният блок от политически партии е на път на постигне победа на парламентарните избори в страната. "Към момента изглежда, че ще има промяна във властта", е посочил Пер Ими Окешон пред членове на формацията му.

Освен крайнодесните "Шведски демократи" в десния блок участват християндемократите, либералите и умерената коалиционна партия. Агенция "Ройтерс" отбелязва, че резултатите сочат, че ще има ново правителство след осемгодишното управление на социалдемократите на министър-председателя Магдалена Андершон. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дебат между основните съперници - Магдалена Андершон и Улф Кристершон, 10 септември 2022 г.

Швеция гласува на парламентарни избори

В Швеция днес гласуват за парламент. Очакванията са за оспорвана надпревара между управляващия ляв блок и дясната опозиция за съставяне на следващото правителство. Министър-председателят Магдалена Андершон от Шведската социалдемократическа..

публикувано на 11.09.22 в 07:40

Изборите в Швеция: Крехка преднина за блока около социалдемократите

В Швеция се провеждат парламентарни избори. Основни съперници са досегашните управляващи от Шведската социалдемократическа работническа партия, която заложи в кампанията си на борбата с престъпността, подобряване на социалната сигурност и повече..

публикувано на 11.09.22 в 21:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ денонощие продължава борбата с пожара на депото край Шереметя

Второ денонощие продължават дейностите за потушаване на пожара в регионалното депо за битови отпадъци край великотърновското село Шереметя. Няма опасност за хората, уверяват властите. Пожарът беше предизвикан от запалил се сметоизвозващ камион в..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев, потвърди говорител на Aлианса. Така Североатлантическият пакт ще разшири гражданското присъствие в Украйна. Негова задача ще бъде координацията на политическата и практическата подкрепа на НАТО на място,..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят", който започва в 13 часа. Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне..

публикувано на 03.07.24 в 11:32
Костадин Костадинов в НС, 3 юли 2024 г.

Скандал в НС с молба за оставка в Агенцията за публични предприятия и контрол

Скандал в пленарната зала предизвика постъпила молба от Севджан Съдкъев да бъде освободен като член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро възрази, че няма мотиви на..

публикувано на 03.07.24 в 11:31

Горски служители спасиха сърна в Невестинско

Служители на Горското стопанство в Невестино са спасили сърна, намерена в безпомощно състояние в крайпътна канавка между селата Ваксево и Тишаново, съобщиха от Югозападното държавно предприятие.  След преглед във ветеринарна лечебница и дадени..

публикувано на 03.07.24 в 11:13

Димитър Главчев: Всички министри си свършиха работата

Служебният премиер Димитър Главчев отчете работата на кабинета и със заявката, че не обича да хвали себе си и екипа си, каза, че всички министри са си свършили работата по ресорите. Главчев акцентира, че за първи път няма възражения към провеждането на..

публикувано на 03.07.24 в 11:06
Парламентарният лидер на

Две българки привличат гласове на крайната десница във Франция

Две българки са част от листите на крайнодясната партия "Национален сбор" за парламентарните избори във Франция, предаде БГНЕС. Славка Михайлова и Иванка Димитрова са се класирали за втория тур, който ще се проведе на 7 юли. Михайлова получи 23,06 % в 1..

публикувано на 03.07.24 в 11:01