Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марая Цветкова: Този път президентът участва в предизборната кампания със знак минус

"Той, малко или много, въплъщава мотото на ИТН и е сам срещу всички"

Марая Цветкова
Снимка: Личен архив

"В тази кампания виждаме все пак опити за някакви псевдодебати."

Това мнение изрази пред БНР политологът Марая Цветкова. Според нея дебатът е на ниво пети клас - дали да се премести едно цвете от единия край на класната стая в другия.

Президентът не за пръв път участва в предизборната кампания. Този път той участва със знак минус, смята Цветкова.

"Към този момент президентът не черпи отникъде легитимността да критикува така всички партии. Той, малко или много, въплъщава мотото на ИТН и е сам срещу всички."

Относно предложението на ИТН за референдум за вид президентска република политологът отбеляза:

"ИТН кандидатстват за една работа, която самите те искат да изменят. Кандидатстваш за работа, която не ти харесва толкова. Малко е странно."

Експертите отново са на заден план в листите. Партиите са предпочели лоялни на лидерите кандидат-депутати, които сляпо ще следват линията на партийния лидер, сочат наблюденията на Цветкова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни промени в разходната част, в социалната сфера, напомни тя и посочи, че има напрежение. Христова..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 хиляди бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се евентуална връзка с намиращото се в района израелско посолство, се казва в публикация на полицията в..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са..

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08

Велизар Шаламанов: Решението в Близкия изток преминава през победата над Русия

" Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток , защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък това работи и против Русия". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната..

публикувано на 02.10.24 в 08:04
Васил Караиванов

Васил Караиванов: Няма проблем с данъците. Да обърнем внимание на разходната част

Дали и след 31 декември ще продължат нулевата ставка за хляба и брашното и 9% ставка за ресторантьорите и храните за бебета и малки деца, ще зависи изцяло от новия парламент. След изборите ще бъде ясно дали ще има нови ставки за тези стоки и услуги и какъв ще бъде бюджетът за следващата година. Това обясни в интервю за БНР икономистът Васил..

публикувано на 02.10.24 в 07:58