Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът одобри линия на бедност от 504 лв., КНСБ иска 541 лв.

Увеличението е с 22% спрямо сегашната линия, посочи зам.-социалният министър Надя Клисурска
Снимка: Пресцентър МТСП, архив

Линията на бедност в България ще бъде 504 лева през 2023 година, вместо досегашните 413 лева - това предвижда проект на правителствено постановление, който беше обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Размерът се определя по специална методика, като се използват данните от изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот".

Заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска подчерта, че увеличението е с 22% спрямо сегашната линия на бедност.

"Това увеличение е най-голямото увеличение, правено до момента, и е съобразено именно с данните на Евростат. Определянето на линията на бедност на базата на това изследване на доходите ще окаже отражение и върху финансовата подкрепа за хората с увреждания, като по Закона за хората с увреждания, всички лица, които са със степен на увреждане над 50%, а те възлизат на над 670 хиляди души, ще получат финансова подкрепа на базата на линия на бедност в съответното процентно отношение по начина, по който е регламентирано в закона."

Бизнесът одобри предложението на правителството. КНСБ се обяви против, и настоява линията на бедност да бъде 541 лева, като се отчете инфлацията.

Главният икономист на синдиката Любослав Костов се аргументира:

"Така както е заложена тази методика, тя не отчита инфлацията в малката потребителска кошница – това са онези стоки, които хората под и около линията на бедност най-често купуват, и за база се взима доход отпреди три години".

Служебният вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров обаче заяви:

"Средногодишната инфлация е 11,7%, а онази, която е натрупана от началото на годината е 12,6", следователно с тези 22 процента ръстът на официалната линия на бедност значително изпреварва равнището на инфлационните процеси до момента".

Предстои размерът от 504 лева да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52