Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жена загина при пожар в хотел в София, сред 10-те пострадали има 2 деца

2
Пожарът е възникнал в стая на третия етаж
Снимка: Николай Христов

Една жена е загинала, а 10 души са пострадали, включително две деца, след пожар в голям хотел в центъра на София, възникнал около 6.10 часа днес.

Огънят бе потушен преди 8 ч. Спряното движение по бул. "Христо Ботев" в близост до кръстовището с бул. "Тодор Александров" бе възстановено към 9,30 часа.

Загиналата жена е колумбийска гражданка, двама от ранените са български граждани, останалите 6 - чужди, съобщи за БНР говорителят на Спешна помощ - София Катя Сунгарска. По-късно се оказа, че има още двама пострадали.

"В 6.20 часа сутринта получихме сигнала… Пострадалите дотук са осем, двама български граждани и шест чужди граждани, след които има и бебе на половин и година. Има и 12.годишно момиче от Белгия. Имаме ирландски гражданин, който е в много тежко състояние и сме хоспитализирали веднага. Имаме за съжаление и една колумбийска гражданка."

Трима души, сред които и едно дете, са настанени в "Пирогов". Двамата възрастни са приети в клиниките по травматология и по изгаряне, а детето - в токсикология.

В клиниката по токсикология на Военномедицинската академия са настанени други двама - жена на 21 години и мъж на 32 години. Те са в добро общо състояние.

"За съжаление имаме една загинала жена, по първоначални данни имаме настанени в болнични заведения двама възрастни мъже, както и две деца – на година и седем месеца и на 12 години, които за радост са в леко състояние. Децата просто профилактично са приети", каза пред БНР комисар Любомир Баров, зам.-директор на Столичната пожарна малко след 8 часа.

"Загиналата жена е бил в стаята, в която е възникнал пожарът. До стаята, в която е възникнал пожарът, от горяща стая е евакуирана дама... На място са 6 пожарни автомобила, три стълби, с голяма част от които се проведе евакуацията на настанените, две линейки", каза още комисар Баров. 

Пожарът е възникнал на третия етаж в хотела, който има 70 стаи и е бил пълен. Всички негови гости са били евакуирани. Повечето от гостите на хотела са чужденци.

След първоначалната суматоха и евакуацията част от гостите влязоха във фоайето на хотела. Ето какво разказа чужд гражданин на английски език:

"Беше много шумно, чух експлозия, беше ужасно. Продължи около две минути. Всички избягахме навън. Пожарникарите пристигнаха след пет минути и ни спасиха. Да, донесоха ни хавлии, вода, кафе, дойдоха линейки, пожарникари, помогнаха ни. Магазините наоколо ни дадоха дрехи и обувки, защото много от нас избягаха без да се облекат".

Причините за пожара се изясняват. В сградата влязоха следователи, както и криминалисти от СДВР, за да извършат оглед на мястото, откъдето е тръгнал пожарът.

Главен комисар Николай Николов, който е директор на пожарната, обясни през БНР, че засега няма данни и следи за умисъл при възникването на пожара. Най-вероятно става въпрос за инцидент.

Няма обаче и следи от сработила противопожарна инсталация на хотела. По принцип обществените сгради, а и хотелите, имат такива инсталации.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимка: Николай Христов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Русия вижда НАТО като сериозна заплаха за сигурността си

Русия вижда НАТО като заплаха за сигурността си, и то много сериозна. Това стана ясно от реакцията на говорителя на Кремъл по повод декларацията на държавните и правителствените ръководители на Алианса на срещата им във Вашингтон. "НАТО продължава да приближава инфраструктурата си към границите на Русия и цели да ѝ нанесе стратегическо поражение. Това..

публикувано на 11.07.24 в 18:12
Йенс Столтенберг

НАТО: Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността ни

Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността на НАТО. Това се казва в заключителната декларация от втория ден от срещата на върха на Алианса, която се провежда във Вашингтон.  В декларацията е заложена допълнителна военна подкрепа за Киев в размер на 40 милиарда евро. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг зави: "Не..

публикувано на 11.07.24 в 17:58

Комисията за нерегламентираните влияния в правосъдната система с нов опит да изслуша Сарафов и Цацаров

Новата временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт с групите около разстреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса и около намиращия се в неизвестност бивш следовател Петьо Петров-Еврото, ще направи отново опит да..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

"Фердинанд - погребаният цар" по БНТ на 12-и юли

След близо 106 години българският цар Фердинанд се завърна в България! Тленните му останки бяха погребани в криптата на любимия му дворец "Врана". Писмата на царя, предадени от внука му Симеон Сакскобургготски на Държавния архив, говорят за голямата му носталгия към България през годините след абдикацията му.  През 1942 година Старият цар..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

Общините: Трябва пълна преработка на предложения от МРРБ Закон за водоснабдяването и канализацията

Националното сдружение на общините, чийто Управителен съвет заседава при закрити врата в Арбанаси, се обяви за пълна преработка на предложения от регионалното министерство (МРРБ) нов проект на Закона за водоснабдяването и канализацията. Кметовете приеха декларация до министър Виолета Коритарова, в която се обявяват срещу окрупняването на сектора..

публикувано на 11.07.24 в 17:46

Отстраниха съветите на директорите на 6 важни за София общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:29

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, съобщи пожарната пред местните медии. Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на ремонт.  В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето на ценния..

публикувано на 11.07.24 в 17:08