Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 бежанци от Паничище обратно към морето. Изтича срокът за престоя им в базата на БДЖ в планината

Бежанците веднъж вече бяха разселени във вътрешността на страната, след като приключи програмата за престоя им в хотелите по Черноморието. Сега някои от тях ще се върнат отново на морето.
Снимка: БГНЕС

Група от 70 бежанци от Украйна, сред тях 39 деца, настанени в края на май в база на БДЖ в курорта Паничище, са предупредени, че ще бъдат преместени отново на Черноморието - в Приморско и Варна, пак в бази на компанията.

Връщането на бежанците обратно на морето ще стане до 30 септември, потвърдиха за БНР от пресцентъра на БДЖ.

Бежанците са изпратили подписка до ръководството на БДЖ и до областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски с молба да бъдат оставени на Паначище поне до края на октомври, какъвто е удълженият от Министерството на туризма срок по националната хуманитарна  програма за бежанците.

Центърът за възстановяване на кадри в Паничище е единствената планинска база на БДЖ, която се използва за осигуряване на задължителен отдих на експлоатационния персонал в дружеството. Съгласно подписания колективен трудов договор железопътният превозвач има към своите служители от експлоатационния персонал  ангажимент за осигуряване на профилакториум.

Към момента в базата са настанени 70 украински граждани, като поетият ангажимент за настаняване беше до месец септември. За да бъде възможно изпълнението на задължението по КТД към служителите на БДЖ, е необходимо настанените украински граждани в Паничище да бъдат пренастанени в почивно-възстановителните центрове в Приморско и Варна.

В тази връзка от БДЖ създадоха организация за осигуряване на транспорт от Паничище до Варна и Приморско. Допълнително е съобразено нуждаещите се от постоянни медицински грижи да бъдат настанени във Варна, където има осигурено медицинско обслужване на място за пребиваващите там украински граждани.

Семействата от майки с деца ще бъдат настанени в Приморско, където пребивават други такива семейства. Така от БДЖ обосновават категоричното си решение да преместят групата от базата в Паничище. Доброволците, оказващи постоянна помощ и съдействие на бежанците в БДЖ базата не приемат тези аргументи.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костаинов, който е влязъл в ролята на доброволец, пита защо след толкова хвърлени усилия и осигурени електроуреди, интернет и други удобства сега ще местят бежанците.

"Ние питаме БДЖ, БДЖ не ни отговаря."

От 39-те украинчета няма записани да учат в Сапарева баня след 15 септември, потвърди началникът на РУО в Кюстендил Мая Стойчева.

"Или са онлайн (по украинските програми – бел. ред.), или учат на друго място."

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски също няма как да помогне на украинците, той самият е в неведение.

В общината в Сапарева баня също имат проблем с украински бежанци - от месеци чрез Социалния патронаж общината изхранва група от 9 майки с деца, приети с устната препоръка на тогавашния областен управител на Кюстендил Катя Димитрова. Една част от тях заминали, в петък обаче се върнали, разказва кметът на курортния град Калин Гелев.

"Ще ги храним, така ли да ги оставим! (…)Май в държавата какво се случва с бежанците никой не знае", заключава кметът. По думите му е "скъсана връзката".

Доброволците и самите бежанци имат по-малко от 10 дни да уверят шефовете на БДЖ, че могат да останат още на Паничище. А работещи в системата на БДЖ се шегуват, че при тях всичко е до второ нареждане и всяка заповед е предпоследна.

Чуйте и звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30