Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След семинар - извод за състоянието на пътната инфраструктура:

Качеството на пътната мрежа у нас е на едно от последните места в Европа

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Качеството на пътната мрежа у нас е на едно от последните места в Европа. От 21 хиляди километра пътна мрежа почти половината вече е в незадоволително състояние. Необходими са системен подход и по-чести ремонти на пътната мрежа.

Тези изводи бяха на правени в рамките на семинар на тема "Състояние и предизвикателства пред пътната инфраструктура в България", който беше организиран от Браншова камара пътища.

Дисбалансът в начина, по който се проектират пътищата у нас спрямо повишаването на натоварването на товарните автомобили и технологичните нововъведения в автомобилостроенето, нарастват, посочи инж. Иван Кацаров изп. директор на Български форум за транспортна инфраструктура.

Основен инвеститор при изграждането на пътищата е държавата. До момента няма нито едно публично частно партньорство или концесия в това отношение, каквито са практиките в западните страни.

Пътните товарни превози в Европа продължават да държат най-голям дял. От 2008-а до 2019-а година няма спад в този дял, отбелязва инж. Кацаров.

Качеството на инфраструктурата в България е на едно от последните места в Европа. Влошаването на състоянието на пътищата повишава риска от настъпване на пътнотранспортни произшествия.

Инж. Лазар Лазаров, изпълнителен директор на Българска браншова камара пътища, подчерта, пропускането само на един сезон при ремонтите на пътната мрежа води до удвояване на работата.

През тази година са възложени малко над 300 милиона лева за поддържане на пътната мрежа.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на Комисията по труда и социалната политика на НС Деница Сачева и заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров разговарят преди заседанието на комисията -  31 юли 2024 г.

Схемата "френска безработица" е проблем не само у нас, във Франция е "люксембургска"

Парламентарната социална комисия прие на второ четене внесен от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се слага край на т.нар. "френска безработица". На второ четене: Парламентарната социална комисия сложи край на "френската безработица" Става въпрос за схема, която дава възможност с няколко дни работа в..

публикувано на 31.07.24 в 19:22

МС да осигури условия за настаняване на пострадалите от пожари, прие регионалната комисия

Парламентарната Комисията по регионална политика и местно самоуправление прие проект на решение, което задължава Министерски съвет да осигури нужните условия за настаняване на пострадалите от пожарите и да възстанови разрушените терени в община Болярово. Редакционни поправки на част от предвидените мерки ще бъдат направени в пленарна зала...

публикувано на 31.07.24 в 19:21

Досъдебно производство за пожара край Монтана, който заплашваше да навлезе в гробищния парк

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал "Кошарник"  в Монтана днес. По случая е заведено досъдебно производство Пожар край Монтана, горяха сухи треви Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал "Кошарник" и гробищния парк. Сигналът е подаден преди 12:00 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен..

публикувано на 31.07.24 в 18:44

Палестинците от Газа се опасяват, че след убийството на Хания кръвопролитията няма да имат край

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Малко по-рано Израел обяви, че при атака в Бейрут е убит най-висшият военен командир на проиранската групировка "Хизбула".  Редица държави осъдиха покушенията.  Двете убийства имат потенциала да..

публикувано на 31.07.24 в 18:42

Инициативен комитет във Варна иска от държавата да се възстанови Международния балетен конкурс

Във Варна се е зародила идеята за възраждането на балетния конкурс, създаден 1964 г, който е международен и е бил прекратен по финансови причини. Инициативен комитет, в който има и прима балерина, са изпратили писмо до МС и всички инстанции за възстановяването на Международния балетен конкурс. Петицията е подписана и от емблематичните..

публикувано на 31.07.24 в 18:35

Частично е ограничен пожарът на гръцка територия в планината Славянка

Само частично е ограничен пожарът на гръцка територия в планината Славянка. На Пелопонес и Евбея отново се запалиха нови пожари. Огнеборците в Гърция и днес не успяха да потушат напълно пожара по билото на планина Славянка, който гори и на българска територия.  Тази нощ огънят се разрасна от силния вятър и заплаши да навлезе в близкото село..

публикувано на 31.07.24 в 18:13
Директорът на ГДПБЗН Александър Джартов (вляво) е в кризисния щаб в село Микрево, сформиран във връзка големия пожар в община Струмяни - 31 юли 2024 г.

Пожарът в Малешевската планина не е овладян, чакаме 2 шведски самолета да се включат в гасенето

Пожарът в Малешевската планина над село Микрево не е овладян и няма повод за спокойствие.  В гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница от днес се включи хеликоптер "Кугър", а от петък и в двата пожара се включват два шведски самолета - каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)..

публикувано на 31.07.24 в 18:09