Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 15 октомври всички граждани могат да предлагат пътища за ремонт по програма на АПИ

Снимка: Радио Шумен

Обръщаме поглед към една от многобройните проблемни отсечки по пътищата на България. Отиваме в село Козар Белене, община Левски. Кметът Илия Ванков обясни пред БНР, че пътят, който свързва селото с град Левски е третокласен.

„Той не е ремонтиран от 1974 година. Писахме писма до областна пътна агенция, до министерства, до община, дори до президента. Все още нищо не е свършено. Почистиха само дърветата и храстите отстрани. Пътят е слегнал и се наводнява. Не могат да ес разминат две коли. Получават се големи локви“

Пътят е натоварен, обясни кметът в предаването „Хоризонт до обед“. „Много туристи минават от Румъния. Те пукат гуми  и изкривяват джанти“.

В селото живеят 650 души, каза той. „Имаме над 200 коли, на които се плащат редовно винетки. Отговарят ми, че няма финанси. След последната стачка обещаха, че ще го проектират и направят, но все още няма резултат“.

Ивайло Денчев, който е директор на областното пътно управление обясни пред БНР, че 5- километровата отсечка Козар Белене – Левски е била предвидена като част от текущия ремонт тази година.

„Възложи се проектиране за извършване на текущ ремонт, но това не стана навреме. Едва ли ще стане достатъчно бързо и ще могат да бъдат осигурени средства за тази година. Направихме му едно хубаво отводняване. Задържаше се вода и хората се движеха в една лента. Не мога да обещая, че пътят ще бъде ремонтиран тази зима. Но през пролетта ще бъдат подписани договори. Агенцията е пуснала поръчка за 3-годишини“.

Инженер Десислава Паунова, която е член на УС на АПИ напомни, че до 15 октомври всички граждани могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ.

„Предложенията ще бъдат за следващата календарна година. Пусната е форма на сайта на агенцията, с която могат да се изпращат предложения за пътища. Тя може да бъде попълнена за не повече от 4 минути. Имаме комисия, която ще селектира участъците. Търсим регионалното им значение. Знаем какво е състоянието и трафика по тях“.

Могат да се подават участъци от републиканската, а не от общинската пътна мрежа, поясни тя.

Работим по осигуряване на финансирането за бъдещите проекти и се надяваме, че ще има последователност и приемственост в изпълнението на проектите.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52