Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Протестите срещу хлора в Русе имат вододелна роля в развитието на България

На 28 септември 1987 г., дни след като са вързали пионерските връзки на 9-годишните в задушливата прегръдка на хлора, майките излизат на първия в социалистическата ни родина протест

Снимка: Регионален исторически музей - Русе

Ако днес Радиото е символ за свобода на словото, за бързина в реакцията, за проверка на всяка информация, то преди 35 години това съвсем не е било така. От 1982 до 87 един 220 000-хиляден град през ден е обгазяван с хлор и хлорни съединения от румънския завод "Верахим".

В цяла България се говори за "русенския бял дроб", но тихо, от човек на човек. Вестниците се надпреварват в хвалебствията си за трудови колективи и ръководната роля на партията. За Русе и хлора нито ред, в ефира на радиото - тишина. Въпросът е сложен, международен, положението е деликатно. А в града край Дунава дори гъстите облаци жълтеникав газ, който всички дишахме, положението става нетърпимо.

Така на 28 септември 1987 г, няколко дни след като са вързали пионерските връзки на 9-годишните в задушливата прегръдка на хлора, майките излизат на протест. Първият в социалистическата ни родина.

Журналистката от програма "Христо Ботев" Ина Вълчанова идва в Русе няколко месеца след протеста на майките и говори с онези деца, на които тържествено вързали червените връзки въпреки хлора - капката, която прелива чашата на търпението.

"В 8 часа ни извикаха в училище. Директорката ни поздрави и тръгнахме. В началото съвсем малко хлор имаше, но после вече много хлор имаше. Ние не можехме да виждаме. На всички по очите имаше сълзи. Даже някои, които казваха стихотворения, едва гледаха, но пак беше много хубаво. Пяхме песента "Пейте в светлата родина".

"Когато има хлор, мирише на лошо. Трябва винаги да ходим с кърпички. Не ни е приятно. Когато сме си забравили кърпичките, не си слагаме нищо. То започва изведнъж, без да знаем кога ще дойде хлорът. После през целия ден ни боли главата, лошо ни е."

Това са разказите на децата от училище "Отец Паисий". Неизлъчени. И точно затова, заради петгодишната тишина в ефира, хората в Русе се питаха "Къде са журналистите? Защо мълчат?!"

Кореспондент на Радиото тогава в Русе е Любен Антонов. Оказва се, че той всеки ден с обгазяване е предавал.

"От много месеци, почти ежедневно, градът осъмва забулен от синкав, задушлив хлорен дим. Хората плътно затварят прозорците на жилищата си, движат се по улиците с кърпи на носа и устата."

"Хората невъздържано ругаят цялото ръководство на Русе, а и не само него."

Това не е гласът на Любен Антонов, но думите са негови. Всички материали, които журналистът е подготвял и изпращал, е запазил и след пенсионирането си е предал на Държавен архив - Русе. Това е шансът ни да имаме свидетелство на времето, в което темата за въздуха в Русе е табу. Кореспонденциите на Антонов са част от книгата "Демонтаж" на Детелина Каменова и Веселина Антонова - фамилията е просто съвпадение.

"Това е неговата снимка на случващото се в момента. Емоцията, която той преживява, я пресъздава в тези дописки, които изпраща и които нито веднъж не са излезли в ефир", казва докторът по история Веселина Антонова, която е съавтор и на филма "Шест жени". Само в него звучат думите на самия кореспондент Любен Антонов.

Точно на тази дата преди 35 години повече от 2000 русенци излизат на протест. И кореспондентът на радиото предава. Оказва се напразно - материалът влиза в папката "За служебно ползване".

Това събитие има вододелна роля в развитието на България. От този момент се пробужда гражданското общество и протестът от 28 септември 1987 г получи заслужено важно място в историята на страната ни. Той доказва едно - дори мощната пропаганда на тоталитарната власт е безсилна пред любовта на хората към децата им. А свободата на радиото е толкова ценна и крехка, че опазването й е грижа на всеки от нас, гражданите. Всеки ден.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Николов

Продължава кампанията "Кафе с мисия. Коледа за нашите деца" в Плевен

В Плевен продължава благотворителната кампания "Кафе с мисия. Коледа за нашите деца" в подкрепа на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания. Александър Николов е студент, има магазин за кафе и организира тази кампания: Откриват реновирания Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания в Ловеч "..

публикувано на 04.12.22 в 16:08
Дядо Коледа в своята шейна 
близо до градчето Рованиеми, считано за негов официален дом

Повече от 25 години "Български пощи" провежда инициативата „Най красиво писмо до Дядо Коледа“

"Целта на конкурса е да се научат малчуганите да водят кореспонденция и правилно да адресират писма. Не може да се каже, че малко деца занаят как да адресират пратки. Има писма, които не са таксувани и миналата година около 2 % от писмата не бяха таксувани, но имаме писма, които са таксувани, но нямат адрес . Това са около 2% от писмата. Всички..

публикувано на 04.12.22 в 14:56
Благотворителната инициатива базар „Ние можем“

Красиви, ръчно изработени изделия се продават в базар „Ние можем“ във Велико Търново

Близо 40 социални услуги, центрове за работа с деца и партньорски неправителствени организации се представят на Коледния базар във Велико Търново. Продажбите са с благотворителна цел, за да бъдат осигурени материали за арт ателиетата на социалните институции, за организиране на празници за децата и възрастните в неравностойно положение и за..

публикувано на 04.12.22 в 12:19
Книгата „Свищовската крепост“

Няколко археолози събраха данни за проучвания в книгата „Свищовската крепост“

След три години археологически проучвания проф. Николай Овчаров в съавторство с археолога Марин Маринов и експерта по нумизматика професор Константин Дочев издадоха книгата „Свищовската крепост“, която връща Свищов на историческата сцена. Изданието и археологическите открития са в основата и на проект, с който Община Свищов ще търси..

публикувано на 04.12.22 в 10:03
Тео

Малкият Тео има нужда от помощ, за да проходи

Малкият Тео трябва да премине през тежка и скъпоструваща ортопедична операция на двете тазобедрени стави през януари 2023 година. Семейството му има нужда от подкрепа! Теодор е с диагноза „Детска церебрална парализа, квадрипареза и хидроцефалия“. Преди година, при изследване със скенер, е открита луксация на тазобедрените стави,..

публикувано на 04.12.22 в 06:24
Фондация „Канкордия“

Започна кампания „Детето - най-добрият приятел на животните“

"Тази кампания и инициатива е важна не се само за нас, но и за децата, които ще бъдат включени в нея - основно, за да могат да научат повече за техните права и как да ги уважават", каза за БНР Юлия Йорданова, ръководител фондонабиране във Фондация "Конкордия". Организацията започна кампания „Детето - най-добрият приятел на животните“. Фондация..

публикувано на 03.12.22 в 11:09
Благотворителна изложба в БНР

Благотворителна изложба за деца със специфични потребности

Българското национално радио е домакин на благотворителна изложба в подкрепа на децата, които не чуват от Специалното училище за ученици с увреден слух ”Професор д-р Дечо Денев” и на децата с епилепсия от Асоциацията на деца с епилепсия. В мраморното фоайе на "Драган Цанков" 4 са изложени техни рисунки, картички, пана и коледни играчки.  Целта е да..

публикувано на 02.12.22 в 18:37