Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьори за кампанията: Общото между нас и политиците е в заучените реплики

"Най-важното за политиците е да не ни се сърдят. Ние сме огледалото, в което трябва да се оглеждат"

Предизборните кампании в България стават все по-режисирани и насаждат все по-силно усещането, че се движат по много точно зададен предварителен сценарий, забелязват както анализатори, така и самите избиратели.

В изказванията на кандидатите на едни и същи партии често се чуват заучени и наизустени фрази и дори само да ги слушаме, без да познаваме гласовете им, можем с точност да определим чии представители са.

Как би изглеждал един изборен спектакъл, ако той се режисираше от актьори и какво биха избрали за финал?

С отговорите на тези въпроси се ангажират Красимир Демиров, Филип Янев и Димитрина Гинева, актьори от Драматичния театър „Йордан Йовков“ в Добрич.

Те не скриват обидата си от израза "парламентът е един театър" и призовават да не свалят актьорите "до това ниво".

"Може би общото между парламента и нас е, че и ние, и те използваме заучени реплики, в 99% от случаите. Ние си позволяваме някъде да импровизираме. Те като импровизират, после ги отлюспват", разсъждава Красимир Демиров.

"Много шум за нищо". Пак ще думкаме тъпаните, пак ще обещаваме, пак ще караме от 25 кладенеца вода."

"Покрай тази политика нас, актьорите, ни направиха по-беззъби. Правим основно комедии, за да се забавлява публиката. За да я накараме за час и половина – два да забрави проблемите си, да се усмихне, да се посмее", смята Демиров. По думите му заради това актьорите вече не представят толкова застъпено в програмата катарсизите на героите от драмата.

"Най-важното за политиците е да не ни се сърдят. Ние сме огледалото, в което трябва да се оглеждат. Ако там видят кривотията, трябва да се замислят дали те не притежават тези криви качества и дали не могат да ги пооправят малко", допълва актьорът.

"Трагедията премина във фарс. Най-подходящо е комедия, защото всичко е цирк, не обиждам цирка. Фарс, фарс. Нещо измислено", така вижда нещата Филип Янев.

"Трябва да има някакъв отворен финал. Всеки един от нас по някакъв начин днес гради утре", е мнението на Димитрина Гинева.


По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20