Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамид Хош Сияр: В Иран започна революция, няма връщане назад

Снимка: БГНЕС

Представители на иранската кюрдската партия в България организират протест пред посолството на страната у нас. Той е в подкрепа на демократично мислещите хора там, които са потресени от смъртта на 22 – годишната Махса Амини, арестувана от моралната полиция в Техеран за носене на неподходящо облекло.

Сред подкрепящите протеста е и Бехрух Месаденпур – иранка, която живее от 10 години в България. „Надявяме се да се махне този диктаторски режим. Искаме да има свобода и демокрация, да се промени визията на страната“, обясни тя пред БНР.

Да си жена в Иран означава да водиш тежък и труден живот, разказа Бехрух. „Ограничени са ти човешките права. Трябва да се обличаш както изискват и дори да мислиш така, както властта очаква“.

Бехрух смята, че хората вече са много изморени от натиска върху тях. „Притеснени са, защото всеки ден има убийства. Много от тях се страхуват да излизат на улицата“

Ислямските диктатори не спазват никакви правила, обясни тя. „Те може да нападнат противниците си навсякъде – без значение дали е в Иран или в чужда държава. Притесняваме се да няма провокации на днешния протест в София“

Хамид Хош Сияр е бивш политически затворник в Иран, оцелял въпреки изтезанията, на които го подлагат властите там. Неговият случай е добре познат на международните правозащитни организации. Името му у в списъка с политически затворници в Иран, но сега живее съвсем легално в България. Помага като преводач на организациите, подкрепящи бежанци, част е и от първия Консултативен бежански съвет в България, който трябва да функционира с подкрепата и под надзора на ООН.

Хамид Хош Сияр

„Вярвам, че в свят, където всички сме свързани, случващото се в една държава, ще окаже влияние и върху друга. Разрешаването на проблемите в Техеран ще дойде, ако всички обединим гласа си“, заяви той в предаването „Хоризонт до обед“.

Проблемът се състои основно в религията, смята Хамид. „Има противопоставяне между Ислямската република и Иран. Те не могат да съществуват заедно. Хората искат светска държава. На протестите свалят забрадките, горят ги и след това започват да танцуват“.

При предишни протести е имало убити 1500 човека, както и прекъсване на достъпа до интернет, разказа иранецът. „Но дори и при такива обстоятелства хората пак могат да се организират и да изразят недоволството си.

Целият свят също подкрепят протеста в Иран. Аз не го наричам протест, а революция, обясни той. „Хората ясно заявяват, че са против режима. Някой искат да има управление на шах, други –секуларизация, но всички искат свобода. Няма значение коя система ще изберем, тя ще е светска. Мисля ,че настоящият президент няма да види края на своя мандат. Няма път назад!“

Цялото интервю на Ирина Недева с Бехрух Мусаденпур и Хамид Хош Сияр може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16

Комисията по здравеопазване прие проекторешение за предотвратяване на насилието над медици

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри проекторешение, с което да се регламентират действия за предотвратяване на насилието над медици.  В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да разпознават склонни към насилие пациенти и техни близки.  В проекторешението се предлага в срок от 4 месеца..

публикувано на 25.07.24 в 20:12