Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР издаде и последните разрешителни за интерконектора с Гърция

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) издаде и последните разрешителни, които дават възможност българо-гръцката газова връзка да започне работа от утре.

В резултат на това цената на синьото гориво през октомври се очаква да е малко под 240 лева за мегаватчас, каза председателят на регулатора Иван Иванов. Той допълни, че през интерконектора, освен за България, могат да минават и доставките на газ за Румъния, Унгария и Словакия.

"Първо ще се водят разговори от българска страна за допълнителни количества директно за България. Второ, Румъния, Унгария и Словакия имат ангажимента да проведат своите разговори с представителите на дружеството в Азербайджан и да договорят количеството, сроковете и цената на доставките, които ще бъдат осъществени.

Могат да постъпват доставки и от други източници, като източници, които доставят втечнен природен газ и от съответния терминал за регазификация. Независимо дали се касае за терминал в Гърция или в Турция, тези количества да бъдат доставяни до Комотини, откъдето да бъдат пренасяни към България и останалата част от Югоизточна Европа", каза Иван Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защига на населението" комисар Светлин Георгиев. Ще се правят пътища за достъп до..

публикувано на 14.07.24 в 11:31
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26