Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев (Пловдив) победи Славия и се измъкна от последните три места в Първа лига

Снимка: БФС

Ботев (Пловдив) победи Славия с минималното 1:0 като домакин в среща от 12-ия кръг на футболната Първа лига. "Канарчетата" стигнаха до успеха с гол на Елвис Ману, въпреки че от 40-ата минута играха с човек по-малко на терена заради втори жълт, превърнал се в червен картон на Джеймс Ето‘о. Играчите на Златомир Загорчич на четири пъти уцелиха гредата на вратата на Ботев, но така и не съумяха да се възползват от численото си преимущество. С успеха „жълто-черните“ се изравниха с Ботев (Враца) на 11-ата позиция в подреждането с по 10 точки, докато Славия остава на 7-мо място с 18. 

Двубоят започна с натиск на „канарчетата“, но в 18-ата минута Славия пропусна първия по-сериозен шанс да открие резултата. След слабо избита топка от защитата на Ботев Георги Вълчев стреля силно без подготовка от над 20 метра, Хидайет Ханкич бе затруднен, но успя да избие, а при добавката Галин Иванов уцели лявата греда на „жълто-черните“ и топката излезе в аут.

Минута по-късно „белите“ нацелиха и десния страничен стълб на вратата на Ботев. Венцислав Керчев засече с глава прострелно центриране отдясно, но топката за втори път се отби в гредата, а след това нямаше играч на Славия, който да добави в мрежата.

В 22-ата минута Ботев отговори на предизвикателството чрез Елвис Ману, който стреля силно от границата на наказателното поле, но Светослав Вуцов успя да парира неговия шут.

Малко след това стражът на гостите от София отново трябваше да се намесва на два пъти при изстрели на Бароан и Ману, но и в двете ситуации Вуцов се справи.

В 35-ата минута Ботев поведе в резултата. Джеймс Ето’o открадна топката от Людовик Соарес отдясно в половината на Славия и веднага центрира по земя към Елвис Ману, който изпревари Емил Виячки и с точен завършващ удар между краката на Светослав Вуцов даде аванс на „канарчетата“.

Малко след това „жълто-черните“ пропуснаха възможността да удвоят своята преднина. Играчите на Желко Копич разгърнаха бърза контраатака, на върха на която се оказа Мохамед Брахими, но изстрелът на бившия играч на Пирин (Благоевград) беше блокиран.

В 40-ата минута отборът на Ботев остана с човек по-малко на терена. Джеймс Ето‘о фаулира Тони Тасев в центъра на терена, спирайки обещаваща атака на „белите“, заради което главният арбитър Георги Давидов показа втори жълт и респективно червен картон на полузащитника на „канарчетата“. 

Във втората минута от добавеното време на първата част Иван Минчев стреля опасно от фаул, но топката премина над напречната греда на домакините и така почивката дойде при резултат 1:0.

Четири минути след началото на втората част Славия за трети път уцели греда. Кемело Нгуена шутира от дъгата на наказателно поле в долния десен ъгъл на Ханкич, австрийският страж успя с върха на пръстите си да отклони топката, която в последствие срещна десния страничен стълб на вратата на Ботев, а при добавката Кристиан Добрев стреля в аут. 

Последва натиск на Славия в опит „белите“ да се възползват от численото си преимущество на терена, но играчите на Златомир Загорчич не съумяха да създадат чисти ситуации, които да реализират. 

В първата минута от добавеното 6-минутно продължение на срещата все пак влезлият като резерва Ахмед Ахмедов стреля точно с глава, но Ханкич спаси.

Минута по-късно Славия за четвърти път уцели греда. Отново Ахмедов засече с глава центриране отляво, но топката срещна десния страничен стълб на вратата на Ботев.

До края на срещата домакините успяха да удържат аванса си и така записаха трети успех от началото на сезона в Първа лига.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Футболна Испания спечели още една европейска титла

Испания добави още една титла във витрината на футболната федерация. Юношите до 19 години спечелиха първенството на континента. На финала в Белфаст, Северна Ирландия  младите испанци се наложиха с 2:0 над Франция с попадения на Икер Браво в 41-ата минута и на Асане Диао в 69-ата минута. Четвърт час преди края на мача Йони Гомис от отбора на..

публикувано на 29.07.24 в 06:31

Франция започна защитата на титлата във волейбола с успех

Отборът на Франция, който е олимпийски шампион от Токио в мъжкия волейбол, започна защитата на отличието си с труден успех над тима на Сърбия с 3:2 (23:25, 25:17, 25:17, 21:25, 15:6).  Сърбите изненадаха домакините още в първата част, която спечелиха след 28 минути игра. "Петлите" успяха да направят обрат, като поведоха, но Сърбия не се отказа и взе..

публикувано на 29.07.24 в 05:55

Специална гривна изненада гимнастичката Валентина Георгиева в Париж

Специална гривна получи като подарък за рождения си ден гимнастичката Валентина Георгиева. Бижуто беше поръчано специално за европейската ни вицешампионка от приятеля й Момчил Марков и нейното семейство. "Докато Валя беше на европейското първенство в Римини, Международната федерация пусна стори на въпросния подарък. Започна едно голямо издирване...

публикувано на 28.07.24 в 22:12
Валентина Георгиева

Рожденичката Валентина Георгиева със сериозна заявка за олимпийски финал

Валентина Георгиева поведе в квалификацията на прескок на турнира по спортна гимнастика при жените на Олимпийските игри в Париж. Георгиева, която дебютира на олимпийски игри, днес има рожден ден и навършва 18 години. На коронния си уред прескок тя получи средна оценка от 13.999 точки, след като имаше 14.166 за първия опит и 13.833 за втория...

публикувано на 28.07.24 в 12:57
Алекс де Минор

Алекс де Минор се отказа от олимпийския турнир по тенис поради контузия

Австралиецът Алекс де Минор се отказа от участие в игрите поединично от олимпийския турнир по тенис в Париж, съобщиха от Австралийския олимпийски комитет. Де Минор, който е на шесто място в световната ранглиста по тенис, все още не е възстановен от травмата, която получи по време на участието си на "Уимбълдън". Въпреки направената..

публикувано на 28.07.24 в 11:45
река Сена

Бактерия провали тренировката на триатлонистите в Париж

Планирано за неделя тренировъчно плуване на триатлонистите беше отменено поради лошо качество на водата в река Сена. Това съобщиха от пресслужбата на организационния комитет на Олимпийските игри в Париж. "Организационният комитет на Олимпиадата, Международната федерация по триатлон и местните власти съвместно решиха да отменят част от..

публикувано на 28.07.24 в 11:37
Жоел Арате

Жоел Арате: Аркадата на Росенов не ме притеснява

Старши треньорът на националния отбор на България по бокс за мъже Жоел Арате остана доволен от..

публикувано на 28.07.24 в 11:33