Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил правят залози за резултатите от изборите

Снимка: Ани Петрова

В дните преди вота, особено - в Деня за размисъл, в Кюстендил, а пък и в региона, хората се хващат на бас и се опитват да направят прогнози за резултатите.
Дни преди изборите на 2 октомври в Кюстендил се провеждат залагания за това кой ще спечели.


Кой в 10 МИР ще вземе съответни проценти, кой ще е  първи, втори или трети, кой няма да направи мандат, кой от листите ще влезе с преференция  Така и денят за размисъл и самият изборен ден минават по-интересно, по-емоционално сред приятелите, сред приятелските  групи. И се следят с голям интерес изборните резултати - до части от процента. До окончателното обявяване на мандатите.

Уговорката и технологията за залаганията, без да има нищо общо с букмейкърите, е твърде проста и общоприета. Казваш си прогнозата, може и онлайн, по телефона да я заявиш. Ако в групата има нотариус, всичко се пише на листче, без нотариална заверка - но с гаранции, че всичко ще е честно.

"Тогава ще седнем и всеки ще казва залозите".

Някои участват редовно. Собственичка на частна галерия и артстдио допълни:

"От няколко избора участвам и ми е интересно на мен, на моята компания, за мен по-специално, защото има особена емоция,  проверявам себе си, да не съм сгрешила и няколко пъти печеля".

Някои са по-спонтанни, бивш минен инженер, бивш общински съветник от областния град.

"Сега бих заложил 5 лева, ако за някои представлява някаква ценност".

Други правят добре обмислени залагания, анализират предварително, следят предизборните ситуации.

"Това в повечето случаи е компания, приятели правят такива неща, правят се прогнози, които много често не покриват социологическите прогнози, защото има регионални особености. Много често регионалните предсказания са по-точни от националните, защото хората по места познават обстановката, кандидатите, механизмите за влияние. В по-малките градове знаят предварително как ще се разпределят мандатите".

Някои имат голямо самочувствие на прогностици.

И в деня на размисъл ще се правят такива приятелски, безобидни залози.

"В деня за размисъл се коментира само в приятелска среда никой не ангажира друг".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мълния удари италиански плаж, рани най-малко трима туристи

Най-малко трима души бяха ранени днес, един от които сериозно, когато мълния удари претъпкан плаж на италианското адриатическо крайбрежие, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес и БТА. Малко след пладне мълнията е ударила плаж близо до Алба Адриатика, в централния крайбрежен регион Абруцо. Според съобщения в медиите пострадалите са между трима и..

публикувано на 03.08.24 в 17:08

Кипър си върна 37 антики от Германия

37 антики, изнесени от Кипър, се върнаха в него 60 години по-късно, след като бяха репатрирани от Германия, съобщиха в петък от министерството на културата в Никозия. Това е втората успешна операция на кипърските власти по възстановяване на културни ценности в рамките на месец. Колекцията включва керамични съдове, датирани от ранната и средна бронзова..

публикувано на 03.08.24 в 17:05

КРС предоставя на мобилните оператори допълнителен радиочестотен спектър

От средата на тази година КРС предоставя на трите мобилни оператора у нас допълнителен радиочестотен спектър в размер на 2x5 MHz от обхват 1800 MHz – така се създават условия за развитие на съществуващите мрежи и възможност за предоставяне на потребителите на услуги с по-високи скорости и качество. КРС вече продължи срока на издадените..

публикувано на 03.08.24 в 17:00

Все повече овце и кози с чума в Гърция край границата с България

Увеличават се случаите на заразени животни с чума в Гърция до българската граница. Властите не позволяват транспорт на кози и овце. След положителна проба вчера за чума във ферма до Комотини, властите подложиха на щателна проверка и анализ стадата от овце и кози в цялата област Родопи. Днес положителна проба дадоха животни от една ферма до град..

публикувано на 03.08.24 в 16:54

Британската полиция се подготвя за нови протести на крайнодесни активисти

Британската полиция се подготвя за реакция на нови протести на крайнодесни активисти в Англия, след сблъсъците между демонстранти и силите на реда в Съндърланд.  След убийството на деца в Саутпорт: Трима полицаи ранени при сблъсъци в Съндърланд Демонстрантите хвърляха тухли и бирени кутийки срещу полицейските части пред джамия в града и..

публикувано на 03.08.24 в 16:00

Нова детска площадка в монтанското село Винище

Детска площадка  с гумирано покритие за безопасност откриха в монтанското село Винище.  Тя може да се използва и вечер, тъй като има осветление.  Монтирани са нова люлка и пързалка.  27 деца постоянно живеят в село Винище, но през лятото стават много повече, уточни кметът Алексей Александров.  Площадката е изградена със 17 000..

публикувано на 03.08.24 в 15:55

Иран очаква удари във вътрешността на Израел като отговор от "Хизбула" за убийството на Фуад Шукр

Иран очаква групировката "Хизбула" да нанесе удари във вътрешността на Израел, като не се ограничава само до военни цели, заявиха от иранската мисия в ООН. Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар В изявлението по повод убийството на военния ръководител на ливанското ислямистко движение Фуад Шукр, се посочва че с този акт са..

публикувано на 03.08.24 в 15:37