Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изборите в страната

Снимка: Ива Антонова

Всичките 336 избирателни секции в Русенска област отвориха врати точно в 7 ч. 203 542-ма са избирателите в областта, които имат право да гласуват. В 86% от секциите – общо 290, ще се гласува машинно. В 20 секции има по две машини. 19 от тях са в община Русе. Другата секция с две машини в региона е в село Новград, община Ценово. За първи път право на вот в община Русе ще имат 1342-ма младежи, от които седмина ще празнуват пълнолетието си точно днес. 

473 са избирателните секции в Пловдив, а имащите право на глас над 302 000. Повече от 3200 младeжи ще могат да избират за първи път.

Във Втори многомандатен избирателен район Бургас право на глас имат 362 984 души. 760 са секционните избирателни комисии в областта. До късно снощи от РИК - Бургас вписваха промени на членове и председатели на секционните комисии. 

Без сериозни проблеми започна изборният ден в Ямболска област. В много от секциите членовете не са се явили, но са били заменени с нови. Наложило се е рестартиране на една машина за гласуване, тъй като са били въведени грешни данни.  
Снимка: Стоян Радев
В Сливенско всички секции са отворени навреме. 172 285 души имат право на глас. Общо 249 изборни машини са в готовност във 247 избирателни секции. Разкрити са 5 допълнителни секции – една подвижна, в болниците и старческите домове.  Десетки сигнали за неявили се членове на секционните комисии са получени  в Районната избирателна комисия в Благоевград от началото на изборния ден. Секцията с най-много гласоподаватели е в село Бело поле – малко над 15 хиляди.

7.42%  беше избирателната активност към 11.00 часа в Сливенска област, съобщиха от РИК. Към момента две изборни машини в избирателни секции в Сливен са спрели и е преминато към гласуване с хартиени бюлетини. До този час няма подадени жалби за нарушения на изборния ден.

Във Варна изборният ден започна нормално. Открити са 648 секции, а една - в болницата в Провадия, е закрита заради липса на достатъчно избиратели. 8 са подвижните секции, а 10 - тези в здравни заведения. В някои секции е имало липса на членове, но съставите им са били попълнени.

В област Добрич изборният ден започна навреме. Няма сигнали за неработещи машини. Избирателите в областта са 173 394. Правото си на глас те ще могат да дадат в 379 секции, от които с машини се гласува в 246. Само две са подвижните секции - в общините Добрич и Добричка. В останалите 6 общини своя вот няма да могат да упражнят карантинирани гласоподаватели. В охраната на изборния ден участват 377 служители на МВР. Допълнително са командировани три екипа от Зонално жандармерийско поделение Варна. 

В област Ловеч изборният започна нормално. В една от секциите машината за гласуване е отказала да работи и се е наложело преминаване към гласуване с хартиени бюлетини. Право на глас имат около 116 600 избиратели. Те гласуват в 263 секции, в 175 от които с машини. В първите часове на изборния ден активността е слаба.

В област Враца за разпределянето на 6 мандата в бъдещия парламент са регистрирани 173-ма кандидати. Право на вот имат над 153 000 души. Гласува се в 324 секции. От тях 24 са подвижни, а 8 – допълнителни. Устройствата за машинно гласуване са 245. В случай на по-дълго прекъсване на електрозахранването в някоя от секциите има готовност да бъде включен генератор. В 94 секции гласуването е с хартиени бюлетини.

Изборният ден във Враца беше открит с обичайното закъснение в някои от секциите. Причина за закъсненията бяха проблеми в изборните състави на комисиите, които бързо бяха запълнени.

257 СИК има на територията на област Видин. 129 са в община Видин, 128 – в останалите населени места. 126 машини ще бъдат използвани на територията на областта. 127 са кандидатите за място в парламента. По първоначални данни избирателите са 83 800.

260 000 са получените хартиени бюлетини за вота в област Кърджали. Те са малко повече от броя на избирателите с право на глас. Въпреки че в Турция сега са разкрити повече секции, много наши изселници ще гласуват в района на Кърджали. Според журналиста от Бурса Мюмюн Топчу, редовните автобусни линии не могат да поемат всички избиратели. За повече автобуси с избиратели съобщават и големите изселнически дружества в югоизточната ни съседка. Те активно участват в превоза на гласоподаватели до родните им места. За първи път телефоните за записване бяха обявени на официалните им интернет страници. В Кърджали автобуси от Турция започнаха да пристигат още преди вота.


263 са секциите в област Перник. В 156 от тях вотът ще бъде машинен. Поради малкия брой избиратели във всички секции в община Ковачевци ще се гласува само с хартиени бюлетини. Подвижните избирателни секции са общо 6, като до 16 часа те ще обслужат хората с трайни увреждания, а след това в тях ще гласуват поставените под карантина.

Спокойно и без сериозни нарушения протича изборният ден в област Перник. Избирателите гласуват в 263 секции.  В две от секциите машините са били повредени и се е наложило да се премине към гласуване с хартиени бюлетини, съобщиха от РИК.

8.5 %  е отчетената избирателна активност към 11 часа днес. Тя е с близо процент и половина по- ниска от избирателната активност през ноември м.г.  С най- бързи темпове се гласува в община Земен, където до урните са отишли 23% от избирателите, най- малко, само 8%,  са гласувалите в община Перник.  Избирателите застават пред урните без особени очаквания.

В Смолян изборният ден започна нормално. Общо 97 921 са гласоподавателите в областта, които ще упражнят правото си на глас в 272 секции. Жителите на 7 селища от община Баните заявиха, че ще бойкотират изборите заради спрения ремонт на пътя Загражден - Белица.

Всички 227 избирателни секции в четирите общини на област Габрово са отворени и работят нормално. В един от кварталите на града - “Новата махала“ заради бурята през нощта е възникнал проблем с електрическото захранване в една от секциите. Екип на електроразпределителното дружество е отстранил неизправностите. Там изборният ден също е започнал навреме. Първите избиратели са подали вота си машинно.

Чрез устройствата се провежда гласуването в 156 секции в областта. В две от тях са на разположение по две машини. Избирателите са 103 146 души. 130 са кандидатите за народни представители в листите на политическите формации, регистрирани за вота в района.

В област Силистра са направени няколко замени на членове на СИК, подали оплакване за здравословно неразположение. В региона има 221 стационарни секционни комисии и 9 подвижни. Близо 1900 са ангажираните с провеждането на изборите днес. Право на глас имат 114 708 души, които днес избират между 125 кандидати за народни представители. Мандатите в район Силистра са 4.

10.8 % е избирателната активност в Силистренска област към 11:00 часа, събщават от Районната избирателна комисия.

Гласували са 12 293 души от имащите право на глас 114 708. До момента няма проблеми с машините за гласуване.

Има подадени 1 жалба и един сигнал в РИК.

Жалбата е за недостатъчна дистанция между членовете на комисия в Тутракан и машината. Сигналът е пак от Тутраканска община и е изпратен по компетентност до Районната прокуратура там. Става въпрос за извозване на гласоподаватели с частен автомобил и съмнение за купуване на гласове.


Изборният ден в област Добрич започна навреме, всички СИК стартираха работата си в 07.00 часа. Към този момент няма сигнали за неработещи машини. Броят на избирателите в областта е 173 394, а правото си на глас те ще могат да упражнят в 379 секции, от които с машини ще се гласува в 246.

Само две са подвижните секции, разкрити на територията на област Добрич – по една в общините Добрич и Добричка, като в останалите 6 общини вота си няма да могат да упражнят карантинирани гласоподаватели. Към този момент няма сигнали за нарушения или подадени жалби, заяви председателят на РИК Цонка Велкова.

В охраната на изборния ден участват 377 служители на ОД на МВР. Допълнително са командировани три екипа от Зонално жандармерийско поделение Варна. 

За РИК в Пазарджик изборният ден започна с напрежение. Въпреки стотиците замени на председатели и членове, извършвани до късно вчера, днес много от титулярите не са се явили и се е наложило да се назначават резерви. В секция в Пещера не се е явил председателят и това е забавило началото на изборния ден. Голяма част от комисиите са с намален състав, но с необходимия кворум.

Изборният ден в 10 МИР -  Кюстендил започна в спокойна обстановка и нормално, 285-те секции отвориха навреме.

В 170 секции се гласува машинно. В 31-ва секция в ОУ "Кирил и Методий" машината не работи, устно от ЦИК разрешили там да се премине към гласуване с хартиена бюлетина, каза за БНР председателят на Районната избирателна комисия Венцислав Механджийски.

Избирателите по списък са 28 900, с около 1200 по-малко в сравнение с вота през ноември миналата година.

Въпреки хладната сутрин  имаше хора, които гласуваха малко след отварянето на секциите.

Сънародниците ни в Босилеградско гласуват, секцията е в културноинформацонния център.


В област Велико Търново избирателната активност към 11 часа е 10%, което е с едно на сто по-ниско спрямо парламентарния вот през ноември миналата година. В части на няколко села е спрян токът, но няма избирателни секции без електричество. В три секции в Свищов и в Горна Оряховица се премина към гласуване с хартиени бюлетини, заради проблеми с машините. В изборния ден продължават смените на членовете на секционните комисии. Подменен е над 20% от изборния състав.

В област Велико Търново близо 207 хиляди избиратели гласуват в 412 секции, от тях вотът е с машини в 307. Две от машините блокираха. Продължават смените на изборните състави.

Малко над 8% беше избирателната активност в  област Благоевград към 11 часа, съобщиха на брифинг от Районната избирателна комисия.

Данните се припокриват с тези от парламентарните избори  през ноември, миналата година. Най- висока е активността в община Белица – близо 18 на сто, а най-ниска- в Петрич, където са гласували едва 5 на сто от избирателите.

В четири секции е имало проблеми с устройствата за машинно гласуване, като в три от тях изборният ден е продължил с хартиени бюлетини.

Четири сигнала и жалби са входирани в РИК-Благоевград. В тях се твърди, че се нарушава анонимността на вота на хора, които гласуват с придружители, показващи им  за кого да дадат гласа си.

Най-високата официално отчетена избирателна активност към 11 часа е в Монтана – 12,85%, а най-ниската – в Пловдив-град – 6,27 на сто, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Средно за страната тя е 8,89% или гласувалите са близо 587 000 души.

Следващите данни за активността ще бъдат ясни към 16 часа. По данни на ЦИК 22 са машините с проблем в страната.

Изборният ден в Русенска област преминава спокойно и без сериозни нарушения на закона.

В Русенска област по традиция най-активни са избирателите в община Ценово. Там до обед бяха гласували 16,86 %. На другия полюс е Сливо поле - само 6,81%. Какви бяха неуредиците в избирателния район, от който за последен път ще бъдат излъчени осем депутати, обяснява председателката на РИК Милена Хинкова.


Без съществени нарушения протича изборния ден в Пазарджик. В ромските квартали има засилено полицейско присъствие. В ромския  квартал "Изток" беше решено да се гласува с хартия заради повреда на машината. Преди това същото се случи в ромския квартал в септемврийско село Ковачево. Не се потвърждава прогнозата, че избирателите от тези райони тенденциозно ще блокират машините, за да гласуват с хартия. Това потвърди и председателят на 61 секция в квартал "Изток":
"Причината е, че още вчера при монтиране на машината имаше сериозен проблем. Някаква парола искаше и не можеше да се отключи машината".

В останалите секции в ромския квартал гласуването преминава с машини.
При ниска избирателна активност преминават изборите в Община Септември, където кметът на общината Васка Рачева получи глоба заради агитация за един от кандидатите за депутати.
"Ако ми кажеш за кой да гласувам, веднага ще отида да гласувам".

В област Враца към 11.30 са гласували малко над 11 на сто от избирателите. Най-висока е активността в Борован -17%, следвана от Криводол -14 на сто. В Роман са гласували 13%. Около 12 на сто са гласувалите избиратели в Бяла Слатина, Мездра и Хайредин. Около 10 на сто са упражнили правото си на глас в общините Козлодуй и Мизия. Най-малко са гласували в Общините Враца и Оряхово. В Районната избирателна комисия са постъпили два сигнала за нарушения - за агитация в района на секция в село Чирен и в Бяла Слатина. Извършва се проверка по сигналите.   


Снимки: Кореспонденти на БНР в страната

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на град Омуртаг очакват резултати от проучване на водопровод

Жителите на град Омуртаг очакват резултатите от проучването, възложено в края на миналата година за възможностите за довеждане на вода в града, който страда от драстичен воден режим зарази безводие от години. Магдалена Славова от Гражданското обединение "Вода за Омуртаг" призова за активност на ангажираните институции в първото обществено..

публикувано на 28.01.23 в 12:47
Десетина са пешеходните подлези във Велико Търново и са в лошо състояние

Велико Търново ще инвестира близо 80 000 лв. в ремонт на пешеходните подлези

Близо 80 хиляди лева ще инвестира тази година Община Велико Търново в ремонта на пешеходните подлези в града. В момента нито едно от съоръженията не е в изправно състояние. Десетина са пешеходните подлези във Велико Търново и са в лошо състояние, което е причина да не се използват от гражданите. За последно съоръженията са били ремонтирани през..

публикувано на 28.01.23 в 12:38
Атанас Атанасов

Атанасов се надява да получи мандат от ДСБ за явяване в коалиция на изборите

Партия "Демократи за силна България" (ДСБ) решава дали да се яви заедно с "Продължаваме промяната" на предстоящите предсрочни парламентарни избори. ДСБ решава за коалиция с ПП на предсрочните избори на 2 април Около 12 ч. в събота още се събираха делегатите на Националното съвещание на ДСБ. Преди да започне форума председателят на..

публикувано на 28.01.23 в 12:26
Президентите на Бразилия и Аржентина - Лула да Силва и Алберто Фернандес

Мигел Ортео Иглесиас: Проектът за обща валута между Аржентина и Бразилия няма да доведе до реален резултат

Президентите на Бразилия и на Аржентина - Лула да Силва и Алберто Фернандес - обявиха начало на проект за обща валута. Западни икономисти определиха обаче като "налудничава" идеята за създаване на "сур", каквото име беше обявено. Няколко дни по-късно бразилският финансов министър Фернандо Хадад поясни, че става дума само за обща разчетна единица –..

публикувано на 28.01.23 в 12:03
Австрийският канцлер Карл Нехамер (на преден план) по време на визитата му в София, януари 2023 г.

Австрийското "да" за България в Шенген - заложник на вътрешнополитически битки

Регионалните избори в Долна Австрия, най-голямата провинция в Австрия, предопределят реториката на Виена за влизането на България в Шенген. Това обясни в предаването "Събота 150" международният редактор Весела Владкова. "Провеждането на регионални избори винаги дава много ясна картина за настроенията в страната и точно тези настроения не са по..

публикувано на 28.01.23 в 11:52
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов вижда опити РСМ отново да се върне под руско влияние

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова властите в Северна Македония да изправят пред съда извършителите на неотдавнашния побой над секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков. Според Борисов подобни случаи подкопават усилията, положени от България за придвижване на съседната държава към членство в ЕС. Бившият премиер..

публикувано на 28.01.23 в 11:37
Боби Бобев

Боби Бобев: Белград и Прищина трябва да направят отстъпки. Натискът е в двете посоки!

И Белград, и Прищина трябва да направят отстъпки. Натискът е в двете посоки . Това заяви пред БНР дипломатът Боби Бобев - бивш посланик на България в Албания и Косово, в коментар за поставения от Запада план за нормализиране на отношенията между С ърбия и Косово.  Това е една от най-горещите точки на Балканите и риск винаги съществува, подчерта..

публикувано на 28.01.23 в 11:30