Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как гласуват и избират русенци

Резултатите от парламентарните избори на 2 октомври
Снимка: БГНЕС

Русенският избирателен район се отличава с подкрепата си към нови формации. Така се случи с "Има такъв народ", и с "Продължаваме промяната" в последните години. Какво е положението сега, когато ГЕРБ си върна в района лидерската позиция, разказва кореспондентката ни Ася Пенчева.

Регионалната обвързаност на народните представители не е критерият, който определя дейността им в парламента. Може да не знаеш името на Главната улица в Русе, но да запишеш името си в историята му. По принцип може, но не се е случвало. Не го направиха нито Станишев, Масларова, Мегелена Кунева, Емел Етем, Софиянски, Меглена Плугчиева... списъкът е дълъг. Списъкът на тези, които използваха русенци за трамплин на собствената си политическа кариера. Единствен в най-новата ни история социалистът Крум Зарков успя да заличи столичния си произход и вече всички тук го разпознават като "наш, русенски". Няма да продължавам дълго, но ще кажа, че той направи много усилия в тази посока - чете книги, пита коренното население, бори се за каузите ни и продължава да показва уважение.

На партиите Русе сигурно им е важен. Иначе защо ще пускат в изборна битка четирима бивши министри и един шеф на парламента.

На тези избори ГЕРБ заложи на Десислава Атанасова - бивш министър на здравеопазването, "тежката артилерия" по думите на лидера им Борисов, председател на парламентарната им група. Тя като локомотив изтегли симпатиите както на русенци, така и на съседите от Разград, където също беше водач.

Изборът на "Продължаваме промяната" също може да се определи метафорично с понятие от транспортния сектор, тъй като начело бе бившия министър на транспорта Николай Събев. Неговата харизма е безспорна и формацията почти запази подкрепа сред избирателите, макар че ще трябва да се разделят с един мандат.

Социалистите пък, които нямаше начин да получат отново Крум Зарков първо заради опозиционната му риторика към Нинова и после заради участието му в служебния кабинет, имаха за водач бившия земеделски министър Иван Иванов. Той допреди септември месец не беше идвал в Русе, но това в червените редици не е проблем и 7000 човека го изпращат в парламента.

Демократите, след като от доста време не могат да улучат точните критерии на русенци, решиха да заложат на сигурно и за водач на листата определиха на централно ниво, разбира се, бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова. Тя направи каквото можа и си заслужи депутатска банка в дясната страна.

Картинката на властта няма да е пълна, ако към нея не прибавим бившият председател на парламента Ива Митева, която трябваше да мобилизира избирателите от "Има такъв народ" въпреки всичко, което видяхме с очите си. Там сриването е просто ужасяващо, тъй като не беше отдавна времето, когато точно хората на Слави гледаха на света от върха на политическата пирамида.

След изборите в неделя, когато направихме или не направихме каквото зависеше от нас, следват коментарите. Новите звезди в Русенска област са хората от "Възраждане" и затова въпросите ми са за тях, за ситуацията и за прогнозите.

"Не ме изненадва. Това е наказателен вот. Те са новото лице, а българинът се подвижда по новите лица, прехвърля вота обикновено на тях, с новите си надежди."

"Възраждане" бележат успех. Трябва да вземат един мандат, което при тях е наистина успех. Общото недоволство от всичко, включително войната с Украйна, влошаването на ситуацията на хората води до издигането на такива партийни субекти. Също като "Атака", като "Воля", абсолютно идентични. Ще има един коректив и един отдушник на лошото настроение. То трябва да бъде покрито и представено. Няма да има проблем, това няма да е лошо."

Ако прогнозата за нови избори след 5-6 месеца е вярна, би било чудесно и партиите, вместо да пращат тук елита си, да направят наистина смислена кампания с послания, със срещи, с истински дебати в медиите - национални и регионални. По-скъпо излизат самите избори - в пари и време от живота ни.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради силния вятър той продължава да се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43