Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреати на русенския конкурс "Франц Шуберт" свириха във Виена

Лауреати на конкурса "Франц Шуберт" 2021 в Русе изнесоха концерт във виенския "Дом Витгенщайн"
Снимка: Б. Йосифова

В актуалната програма на Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена се открои концертът на 20 септември с участието на лауреатите от XIII международен конкурс "Франц Шуберт", който се проведе през 2021 г. в Русе.

Сред партъорите на този престижен музикален форум от неговото създаване досега е Австрийското посолство в България, а носителите на първа награда във  всички категории и възрастови групи традиционно участват в голям концерт във Виена, осъществен съвместно "Дом Витгенщайн". 

Международният конкурс "Франц Шуберт" заема своето авторитетно място, като популяризира творчеството на австрийския композитор и предоставя изключителна възможност за изява на младите музикални дарования като важна стъпка в изграждането на тяхната изпълнителска кариера.

Най-малкият участник в концерта на лауреатите на 20 септември във Виена беше 12-годишният Николай Цветков - ученик в НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, в класа на Антоанета Воденичарова. На конкурса "Франц Шуберт" той печели първа награда в първа възрастова група, категория пиано, а в залата на "Дом Витгенщайн" се представи с изпълнение на "Фантазия в ре минор" от Моцарт и "Унгарска рапсодия №11 в ла минор" от Ференц Лист. Интерпретацията му беше посрещната със силни аплодисменти, както и тази на Ангел Ялъчков - носител на първа награда във втора възрастова група, както и на специалната награда за най-добро изпълнение на творба от Шуберт. Той изпълни първа част от Соната за пиано в ла минор от Шуберт и Вариации от българския композитор Петър Димов. Ангел Ялъчков е ученик в НМУ "Любомир Пипков" - София, в класа на проф. д-р Александър Василенко. Младият пианист е носител на над 30 награди от международни конкурси, стипендиант е на Министерството на културата по програмата "Закрила на деца с изявени дарби", както и на авторитетните Американска фондация за България и Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий".

Концертът в БКИ “Дом Витгенщайн“ беше поредно доказателство за неизчерпаемия български музикален талант. Внимание привлече и участието в концерта на триото Ана-Мария Узунова – пиано, Виктория Маринова - цигулка и Наума Найман - виолончело, ученички от НМУ "Любомир Пипков" в София, завоювали като трио  първа награда във втора възрастова група. В тяхно изпълнение прозвуча част от Клавирно трио №1 в Си-бемол мажор от Шуберт. 

Впечатляваща беше виртуозната интерпретация на Сонатина за флейта и пиано от Пиер Санкан на камерно дуо Гергана Иванова - флейта и Инес Симеонова - пиано, спечелили първа награда в категория "Камерна музика" - трета възрастова група. И двете са утвърдени инструменталистки с многобройни успешни самостоятелни изяви - Гергана Иванова като солист и член на Софийската филхармония, дипломирала се в класа на проф. Георги Спасов, и Инес Симеонова, участвала в множество концерти и международни фестивали, завършила в класа на проф. д-р Борислава Танева.

В концертната програма на 20 септември във Виена прозвучаха още арии и дуети от опери на Моцарт и Чайковски в интерпертация на двете носителки на първа награда в категорията "Класическо пеене": Дари Бракалова (II възрастова група) и Гергана Георгиева (III възрастова група). Гергана Георгиева е лауреат на редица международни конкурси и стипендиант към Академия "Санта Чечилия" в Рим през 2021 г.

След края на концерта Ангел Ялъчков, Гергана Иванова, Инес Симеонова и Гергана Георгиева споделиха мисли за своята мотивация да участват в международния конкурс "Франц Шуберт" и подчертаха значимостта на този музикален форум като важен етап по пътя на кариерното развитие на младите изпълнители. Чуйте в звуковия файл.

  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59