Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математически модели ще определят най-правилния подход при пациенти с урологични проблеми

Снимка: УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ

"Изкуственият интелект навлиза във всички сфери на медицината. Информацията, данните в медицината се развиват взривообразно като обем, сложност, многообразност. Настоящото ниво на познанието в медицината е несравнимо с нивото като количество база данни отпреди 50 години. Предстои да влезе и т.нар. персонализирана медицина - за всеки частен случай предвид характеристиките му ще се взима най-доброто решение".

Това каза пред БНР доц. Еленко Попов, водещ уролог в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" в София. 

Изкуствен интелект ще определя най-правилния подход при пациенти с урологични проблеми. Проект за внедряване на математически модели, които ще определят най-правилния подход при пациенти с урологични проблеми, представиха специалистите от Клиниката по урология и андрология по време на приключилия наскоро XVI Национален конгрес по урология.

Инициативата на Клиниката по урология и андрология, която се финансира от Фонд "Научни изследвания" МОН и се осъществява заедно с учени от Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН. Все още е в начален етап. Понастоящем в нея се залага информация, събирана от специалистите на клиниката в продължение на последните 10 години. Амбицията е към този масив от данни да се присъединят и останалите урологични структури в страната.

Доц. Попов посочи, че проектът е дългосрочен и е насочен към пациенти с рак на простатата - целта е да се предвиди за всеки индивидуален пациент кой подход на лечение е най-удачен и кой ще даде най-голяма продължителност на живота, най-щадящото лечение.

"Моделите колаборират с личния опит и с възможностите на съответното звено, съответния лекар. Идеята на тези правила за добра клинична практика и препоръките е да стъпят върху най-добрите научни доказателства и да бъдат извод на т.нар. медицина, базирана на доказателства, върху която да стъпи личния опит на уролога", допълни той в предаването "Хоризонт до обед".

Урологът посочи, че такъв тип база данни и програми за препоръки ще бъдат достъпни до около 10 години. Цената на такъв тип проект е висока по време на разработването му, но когато стане реален, ще бъде приложим за всеки пациент. Базата данни ще бъде общо отворена и залагайки характеристиката на всеки пациент, ще може да се дава препоръка за най-добрия вид лечение.

Интервюто с доц. Еленко Попов можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа

Временно управляващият посолството на държавата Палестина в Република България Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа. Той посочи, че от началото на войната са убити над 39 хиляди палестинци, от които над 27 хиляди деца и жени. Повече от 10 хиляди са изчезналите под развалините. Хората са застрашени от епидемия. Той настоява..

публикувано на 04.08.24 в 06:35

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43