Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо издание на неАлпиниада - десетки катерачи обмениха опит на скалите край Враца

Обучение на скалите
Снимка: Таня Иванова



В началото на ноември на скалите край Враца се проведе среща на алпинисти от страната за обмяна на опит. Организаторите нарекоха събитието неАлпиниада, тъй като то нямаше състезателен характер.




Единият от тях - врачанинът Нино Пелов, от десетина година стои в основата на друго събитие, което е със състезателен характер - Ботевата алпиниада. Негов приятел - Виктор Иванов, участва след дълга пауза в нея и установява, че броят на участниците силно е намалял, въпреки добрата организация на състезанието. Решава да пусне анкета в най-голямата група на българските катерачи във Фейсбук, за да разбере какви са причините. 




Изводът, който прави, е, че начинаещите алпинисти нямат желание да се състезават, но и няма къде да обменят опит с по-опитните. Преди години това се е случвало на клубно ниво, но напоследък се е комерсиализирало, обяснява Нино Пелов. Затова решават да организират среща, която да бъде безплатна, а инструкторите да участват безвъзмездно.




Успяват да привлекат 13 опитни алпинисти, които се съгласяват да отделят два дни, за да обучават участниците. Екип на ПСС - отряд Враца, поема грижата за безопасността на хората и изнася лекция за това как се организира спасителна акция при инцидент с пострадал на скалите. 


Лекция на Николай Петков


Авторът на най-популярния гидовник за Враца, Николай Петков, който е и сред най-опитните алпинисти в България, разказа по време на неАлпиниадата за развитието на катеренето на врачанските скали, а десетки участници усвоиха нови умения, създадоха нови приятелства и си тръгнаха с нови знания за традиционното и мултипич катерене. 


Анкетиране на участниците


За децата на участниците също имаше забавления, за да може родителите им да се изкатерят, а малките да направят своите първи стъпки в тази област.


Среща на беседката


Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Към Фейсбук събитието - тук.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14