Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За порочния кръг на честите предсрочните избори

Снимка: БГНЕС

Не само България е попаднала в капана на спиралата от предсрочни избори с невъзможност да се сформира устойчиво правителство и да се осигури стабилно управление. 

Поразителни са сходствата с Израел. Близкоизточната страна е на прага на петите си избори за малко повече от три години. Коалицията, която на практика свали Бенямин Нетаняху от власт, не успя да устои на вътрешните борби и отстъпничества и в края на юни премиерът Яир Лапид обяви разпускането на Кнесета и свика предсрочен вот на 1 ноември. Йоханан Плеснер от израелския институт за демокрация. 

"Израел изпада пак в криза, а мислехме, че е свършила. Явно е било кратко оттегляне. Ще проведем пети избори за по-малко от четири години, което означава, че политическата нестабилност продължава. Дано избирателната система се промени след този вот, за да осигурим категоричен резултат от вота и да възстановим стабилността." 
Яир Лапид
Яир Лапид изгуби част от подкрепата си след като се обяви за решение с две държави в конфликта с Палестинската автономия и ще му е много трудно да победи основния си опонент - бившият премиер Нетаняху. 

"Израелското общество е разделено поравно между поддръжници на Нетаняху и опозицията му. Трудно е да се предвиди дали Нетаняху ще успее да се завърне и да получи мнозинство в Кнесета." 
 
72-годишният лидер на партия Ликуд, който е в основата на продължителната политическа криза в Израел, изглежда решен да се завърне триумфално на министър-председателския пост.  Някои дори сравняват предстоящия вот с поредния референдум за Нетаняху, обожаван и почитан с благоговение от поддръжниците си и ненавиждан със същата сила от опонентите си. 
        
"Обещаха промяна, говореха за изцерение, проведоха експеримента си и той се провали," подчерта Нетаняху по време на предизборната си кампания. 

"Възнамерявам да сформирам силно, национално и стабилно правителство. Мисля, че атмосферата се е променила, усещам го. Говорих с родители, млади двойки с деца и по-възрастни хора, част от които не са гласували за мен, но сега ми казват, че искат истинска промяна, искат Израел да се върне на мястото, което заслужава, и смятам да направя точно това." 

Според социологическите проучвания Ликуд ще е първа партия на изборите, но няма да спечели достатъчно места в Кнесета, за да управлява самостоятелно, и ако Нетаняху не намери съмишленици за коалиция, политическата нестабилност в Израел може да се проточи още дълго. 

Четвъртата по големина демокрация в света Бразилия е изправена пред съдбовен избор между ляво и дясно след като изпадна в сериозна криза на либерализма, твърди политологът Оливър Коул.

"И двете страни вярват, че победа на другия лагер ще означава край на републиката.  Взаимно се демонизират до степен в която семейства се разделят, колеги спират да си говорят и политическите пристрастия се превръщат едва ли не в религия."
Лула сред привърженици
Левият кандидат Луис Игнасио Лула да Силва завърши президентския си мандат през 2010 с рекордна популярност, но влезе в затвора с присъда за корупция, което доведе до сериозен отлив на народната любов. Сега Лула поглежда отново към поста с обещание да направи Бразилия по-екологична и отворена към света. Неговите акценти са образованието, културата и науката, защитата на коренното население. Те му спечелиха цели три пункта преднина на първия тур от президентския вот. 

"Във втория тур смятам, че нещата ще са по-цивилизовани и бразилското общество бързо ще разбере разликата между моята кандидатура, която защитава истината и демокрацията, социалната държава и участието на жените и чернокожите бразилци в политикита и другия кандидат, който не обича демокрацията, нито културата, нито книгите и предпочита да говори за оръжия. Човек, който не изпитва жал към глада на 31 милиона души в тази страна."

Настоящият държавен глава Жаир Болсонаро си навлече гнева на медиите и много от чуждестранните партньори на Бразилия след като окачестви пандемията от ковид-19 като "леко грипче" и отхлаби защитните мерки за амазонските дъждовни гори насред глобалната криза с климата. Конгресът и федералните съдии също не успяха напълно да обуздаят диктаторските импулси на Болсонаро.  Настоящият държавен глава често е сравняван и с бившия американски президент Доналд Тръмп заради възгледите си и грубия език. А критиките му към избирателната система, породиха слухове, че в случай на загуба Болсонаро ще откаже да признае резултатите от изборите и да напусне поста, както стори американският му колега преди две години. 
Жаир Болсонаро на среща с Доналд Тръмп
"Разбирам, че хората гласуват за промяна. Но има промени, които могат да се окажат по-лоши. Превъзмогнахме лъжата, че резултатът щял да бъде петдесет на трийсет процента. Продължаваме напред и ще победим."

Защо следващият президент на Бразилия е толкова важен не само за страната и региона, но и за целия свят, обяснява Марта Ехечи,професор от университета на Сао Паоло. 

"Изходът от тези избори е важен за целия свят и стремежа на еколозите да съхранят Амазония и да ограничат климатичните промени."

На поредните предсрочни парламентарни избори Италия си избра категорично  крайно-дясната партия на Джорджа Мелони. Дали това се дължи на факта, че  "Братя на Италия" беше единствената формация в опозиция или грешките, допуснати от левите партии в страната и невъзможността им да се обединят, вече няма голямо значение, Джорджа Мелони ще е първата жена премиер на Ботуша. 
Джорджа Мелони
"Смятам, че ситуацията, в която се намира Италия и Европейския съюз е доста сложна и изисква всички да допринесат за създаването на спокоен климат с взаимно уважение, който да стане основа за диалог във всяка демократична система."

Идването на власт на крайно-десните несъмнено ще доведе до промяна в курса на италианската политика, смята Лука Томини, политолог от Свободния универститет на Брюксел. 

"Най-вероятно ще има промяна в курса на Италия към по-евроскептични позици като мигрантската криза, и вътрешните проблеми като правата на малцинствата."

За Лейла Талани, директор на италианския център към Кингс колидж в Лондон, управлението на Джорджа Мелони поражда притеснения в Европа. Прогнозата на експерта е, че Италия вече няма да е сред водещите сили в ЕС, а ще е свободен електрон, повече взимаща, отколкото допринасяща за общността. 

"Парадоксално е, че тя твърди, че иска да постави Италия в центъра на Европа, но резултатът от избирането й ще е изолация на Италия в Европейския съюз."

По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06