Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 2 - 8 октомври 2022

Ивайло Радков - Фазата
Снимка: Владимир Пеков

В България се появи нов маршрут за спортно катерене от високата категория 9а! На 8 октомври, събота, Ивайло Радков - Фазата направи FA (първо преминаване) на линията, болтирана от него и наречена "Фалшив герой". Тя се намира на скалите край Враца, обект "Голямата дупка". През 2015 г. Ивайло Радков, който от няколко години е в треньорския състав на националния отбор по катерене, записа първото 9а в България "Напред и нагоре", Карлуково.


Връх Драупади Ка Данда II


26 души загинаха при лавина в района на петхилядника Драупади Ка Данда-II в Гарвалските Хималаи, Индия. Група от над 40 индийски курсисти и инструктори от Инситута по алпинизъм Неру са правили обучение там, когато са били пометени от стихията, на 150 метра под върха. Осем души са били спасени след издирване с хеликоптер, с който са открити и телата на жертвите. Трима души остават в неизвестност. В района в момента има две чуждестранни експедиции - на братята Хубер и полска, с Адам Биелицки.


Серия от лавини удариха и осемхилядниците Манаслу и Дхаулагири в края на миналата седмица.


На Манаслу най-голямата разруши палатки в Базовия лагер. Няколко по-малки паднаха между височинните лагери, като между Лагер 1 и Лагер 2 изчезна опитен шерп. Става дума за Dawa Chhiring, който има 5 изкачвания на Манаслу, 6 на Еверест, 2 на Чо Ою и едно на Шиша Пангма. Експедицията, в която е участвал, е отменила атаката на върха заради високата лавинна опасност и на връщане поредната лавина е повлякла шерпа. Тялото му беше по-късно намерено в цепнатина.

Няма информация за пострадали от лавините на Дхаулагири.


Манаслу - Базов лагер


Обилни снеговалежи и силни ветрове принудиха поляка Анджей Баргиел да прекрати експедицията си, в която възнамеряваше да изкачи Еверест без допълнителен кислород и да се спусне от върха със ски.


Отказалите се от експедициите си по тези върхове се насочиха към други, основно към Ама Даблам и към Чо Ою, където непалски екип иска да отвори нов маршрут за комерсиални изкачвания и за да спонсорира проекта си, води със себе си клиенти.


И докато повечето участници в експедиции се оттеглиха, трима шерпи и тайванката Грейс Ценг изкачиха Манаслу. В съобщението се подчертава, че тя е стъпила на върха след 13 часа, без допълнителен кислород. Придружаващите я непалци обаче са били с бутилки и, следователно, тя е била добре подсигурена. Това, че изкачването беше осъществено ден след смъртта на шерпа, ударен от лавина, в момент, в който всички прекратяваха експедициите си, предизвика недоволство у част от клиентите.


Междувременно норвежката Кристин Харила започна опита си да изкачи 13-ия си осемхилядник - Чо Ою, откъм Непал. Тя се опитва да подобри рекорда на непалеца Нирмал Пурджа за най-бързо изкачване на 14-те най-високи върха на планетата и за да успее, трябва да изкачи остващите два - Чо Ою и Шиша Пангма, до 2 ноември. Китай обаче не й даде разрешение за двата осемхилядника и затова тя ще се опита да изкачи първия откъм Непал, където шерпите се опитват да проправят нов маршрут.


Силво Каро


Словенският алпинист Силво Каро ще получи тазгодишната награда “Златен пикел” за цялостна кариера. Сред най-големите му постижения са премиерни изкачвания на южната стена на Серо Торе, в Патагония и западната стена на Bhagirathi III, в Индия. В кариерата си 61-годишният словенец има около 300 премиерни изкачвания - в Алпите, Патагония, Хималаите, Йосемити. Наградите ще бъдат връчени през ноември, на церемония в Бриансон, Франция.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44

18.08.2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 18.08.24 година.

публикувано на 18.08.24 в 08:20

11.08.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 11 август 2024г. 

публикувано на 12.08.24 в 09:46
Яня Гарнбрет

Екстремните спортове 4 - 11 август 2024

19-годишният британец Тоби Робъртс спечели златото на Игрите в Париж в комбинираната дисциплина в спортното катерене “боулдър и трудност” при мъжете. Първо състезателите премериха сили в боулдъра - там Тоби зае трето място, първи стана соченият за фаворит Анраку Сорато, на 17, от Япония, следван от американеца Колин Дъфи.  Снимка: Lena..

публикувано на 11.08.24 в 12:32