Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво прави сега легендата Мануела Малеева?

Мануела Малеева
Снимка: Фейсбук/ Мануела Малеева

Една от легендите на световния тенис достига третото място в световната ранглиста и става единствената българка, печелила състезание от Големия шлем Ю Ес Оупън, на смесени двойки. Това е Мануела Малеева. Вече оттеглила се от професионалния тенис, тя разделя времето си между България и Швейцария, където живее.

Мануела Малеева успя да направи нещо, което много трудно се постига – изкачи се на върха на световния тенис. След като го покори, триумфално се оттегли, отново с победа – наложи се над Ива Майоли на турнира в Осака, Япония през 1994 година. Мануела вече има три големи деца, за които казва, че нямат нужда от мама. Отдала се е на каузата да помага на деца с увреждания чрез своята фондация в Стара Загора, а в последната предизборна битка се включи и в българската политика, защото иска да види една по-добра България. Сега, според нея, държавата има две страни:

"Красивата България с красивите места и всичко останало, което е неугледно, неуредено, с корупция. Много често е тегаво, сиво, доста хора са обезверени и въпреки това от друга страна намирам, че има много млади хора, нашите деца, които са другото поколение, за които вярвам, че могат да ни помогнат да направим не само България по-добра, но и света. Често ми задават въпроса "Защо се опитваш да направиш нещо в България?“. Отговорът е, защото сърцето не ми позволява да стоя настрани. Все някой чака някой друг да оправи нещата, но този някой е вътре в нас и аз смятам, че засега имам сили, имам желание, вярвам, че мога да помагам, да мотивирам и затова го правя".

Откакто е слязла от професионалния корт, Мануела Малеева не се занимава с тенис. Искала е да излезе от "неговия балон“ и да види нови неща. Казва, че след толкова години тренировки и състезания, е натрупала умора и изтощение.

В Кърджали Мануела Малеева проведе с ученици демонстрационен мач. Кортовете край река Арда са едно от малкото места, където децата могат да тренират. Според световната тенисистка в момента в България се прави много малко за детския спорт.

Когато Мануела Малеева се умори от сивотата в България, тя се връща в Швейцария "да зареди батериите“. Мечтата ѝ е един ден презареждането да бъде у дома, в родината.

Цялото интервю с Мануела Малеева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16