Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо дело у нас, свързано с нарушаване на авторските права в изобразителното изкуство:

Художник осъди училище, заличило негов стенопис с фототапет

Снимка: Ася Пенчева

100 години след приемането на първия закон за авторското право в България русенски художник получи защита за произведенията си от съда. Това е и първото дело в страната, което защитава произведение на изобразителното изкуство и така всички тези факти го превръщат в знаково. 

Тази история не е толкова за изобразителното изкуство, колкото за защитата на интелектуалната собственост. Накратко - художникът Валентин Георгиев, носител на множество награди у нас и в чужбина, осъди ОУ "Иван Вазов" в Русе заради унищожен негов стенопис на една от стените в кабинета по музика на училището. Всъщност не просто е пребоядисана стената, а върху рисунките на Валентин Георгиев са сложени... фототапети. От онези, които бяха модерни през 80-те. 

Стенописът в стаята по музика бил създаден през 2012 г., когато художникът предложил на тогавашната директорка на училището да направи пространството по-привлекателно за децата. Представил проект с петолиние, птичета, ноти, цветя и деца, той бил одобрен и в горещите летни дни реализиран. За това, че творецът изрисувал още няколко стаи и коридорите на двата етажа на училището с весели мотиви, бил поздравен, а с решение на Училищното настоятелство получил Вазовска награда. Само че 9 години по-късно новата директорка Теодора Иванова решила да сложи нов ред в школото, да покаже новаторство и с помощта на някаква фондация се сдобила с фотапети, които да заместят рисуваните емоционални картини. 

Художникът Георгиев обаче споделил възмущението си от случващото се със свой колега, който пък го посъветвал да потърси правата си в съда. А в българския съд до този момент такова дело не е влизало и никой не знаел как би могло да се развие. Това е причината в началото да започнат просто с писма към институциите в Русе, обясни адвокатката на художника Павлина Иванова. 

В съдебната зала художникът доказва, че той е създал творбата, че тя е заличена /унищожена/ без неговото знание и съгласие. Искът му за компенсация е в размер на 3000 лева. Разбира се, че се чули реплики за парите, които никак не са малко за училищния бюджет и художникът бил упрекван, че можело просто морално да победи и да поиска само левче. 

Художникът бил уволнен от училището, но и за това пак съдът ще си каже думата.

Апелативният съд решил училището да изплати обезщетението на Валентин Георгиев и направените от него разноски по делото - от бюджета на училището, макар че тези решения са лично на директорката Теодора Иванова, но такъв е законът.

Адвокат Иванова потвърди, това е първо дело у нас, свързано с нарушаване на авторските права в сферата на изобразителното изкуство. В юридическите справочници имало много дела по този закон, но те били свързани с музикални произведения и архитектурни проекти. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис

Много видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57

ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги,..

публикувано на 22.07.24 в 17:44

Соломон Паси обяви Николай Ненчев за следващ посланик на България в Украйна

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен като следващия посланик на България в Украйна. Това направи председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който в рамките на конференцията "75 години НАТО" обяви: "Също така, вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от..

публикувано на 22.07.24 в 17:34
 Пожар в село Воден

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката.  Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем местната власт ще настоява за отпускане на средства от държавния бюджет...

публикувано на 22.07.24 в 17:20