Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родената във Видин Шарлота Франсез е на 90 години и живее в Израел

Тя е красива, елегантна и надарена с таланти като хубав глас и прекрасно умение да танцува

Шарлота Франсез
Снимка: личен архив

Всекиму е дадено да бъде млад и красив, но на малцина да остареят достойно. Както са казали може да остарееш като цървул или като катедрала. Това се били част от мотивите на тези, които организират в Израел конкурс за красота, но за дами над 90 години. Критериите са не само да са остроумни, елегантни и мъдри, но да са запазили радостта от живота и да помнят историята на своя род и да са в сравнително добро физическо и приемливо метално състояние. В началото това е било състезание между оцелелите от Холокоста, но сега тези, които помнят тези страшни събития в Европа са били на 14 години в края им, а и има много достойни жени, участвали в претворяването на пустинята в градини, воювали за възстановяването на своето Отечество (защото в Израел и девойките биват мобилизирани и дори може да се окаже, че жената в едно семейство има по-сериозен боен опит от мъжа) или са дошли от други държави, където също не е било леко.

Кореспондентът на БНР в Израел Феня Декало беше поканена преди три години на 90-тия рожден ден на леля Шарлота Франсез. Организираха го като изненада. В Израел наричат тази възраст героична, но в момента, когато изрекоха тази дума, тя се засегна. Малкото кавалери в пенсионерския клуб, който посещава всеки ден, знаеха само за 70 от нейните лазарници. Повечето са младежи пред нея. Но само по възраст! Толкова красива, елегантна и надарена с таланти като хубав глас и прекрасно умение да танцува, тя продължава да е обект на въздишките им. И собствената ни баба си признаваше само 70 от годините си. Казваше, че останалите ги е оставала на съхранение в банката и всяка година получава като лихви още една година.

Леля Шарлота е родена във Видин и през целия си живот с гордост обяснява, че е „българка“ и пояснява, че е ,макар и далечна, роднина на Жул Паскин и Стефан Цвайк. От детските си години край Дунав си спомня разходките с двете си приятелки, които са махали жълтите звезди и и са скитали по самия бряг. Там обаче веднаж са видели шлепове с румънски, а може би и украински, евреи. Те са им махали и са молели за вода и хляб, но немски войници са стреляли по всеки, който се е опитал с плуване да им занесе провизии.

В спомените ѝ е преселението в Израел. Още на пристанището я предупредили, че е на възраст за призоваване в армията. Решила набързо да се омъжи. Намерили ѝ мъж с няколко години по-млад от нея, висок и строен. Имал и интересна работа- шлифовал диаманти. До смъртта му преди няколко години, живееха в хармония. Имат две дъщери, шест внуци и вече 12 правнука.

"Отивам на фризьор, имам хубави дрехи  Винаги като идват някои гости ме карат да пея".

Става въпрос за състезател от отбора „Челси“, който като посланик на добра воля посещава пенсионерски клубове по света и танцува с техни членове. Правят и снимки. Първата- ще получи награда. Нейната снимка също е изпратена, но тя мисли ,че ще е на второ или трето място и наградата ще й убегне.

Наистина винаги е била елегантна, при това семейството не винаги е разполагало с много пари. В диамантената индустрия е имало доста кризи. Тогава и тя е работела от сутрин до вечер- най-напред като касиерка в супермаркет, а после като чиновничка. Намирала е време да обикаля магазините и знаела къде какви промоции предстоят. Домашното обзавеждане купили на вноски. Винаги е била елегантна, въпреки че все живеела на кредит.
Само веднъж се облякла точно както тя си иска. От мястото, на което работил съпругът на сестра ѝ имало карти за почивна станция. Той купувал 4 карти и двете семейства пътували с неговата кола към планински Галил. Но веднъж, куфарът, където били нейните дрехи се изплъзнал от въжетата, с които бил закачан на покрива и пропаднал. В началото плакала, но сестра ѝ накарала съпруга си( виновният за лошото закрепвана на куфара) да плати пазаруването на нови дрехи. Отбили се в Хайфа и напазарували такова облекло и обувки, каквито не била и сънувала. След това дълго ги показвала на колежки и приятелки. И загубилите се били красиви, но новите били маркови.


"Спомням си, че прекарахме добре живота си с Мони. Имаме внуци, деца - това е радост".

Всеки четвъртък(и до ден днешен) леля Шарлота ходи на фризьор. В петък посреща всеки, който иска да се срещне или да поговори с нея на запазена маса в кафенето на един от централните МОЛ-ове на Нетаня. Освен кафето, с което черпи гостите си, тя отваря и кутия домашно приготвени сладкиши.

Ритуал е било в петък съпруга ѝ да измие пода на целия апартамент, тя да направи различни сладкиши за гостите си и за закуска за цялата седмица. В тяхната къща се е ядяло малко. Наблягали на салата и хапвали най-много по половин филийка намазана с нещо или с малко салам на закуска, обед и вечеря. На обед - задължително супа и по един плод. Вечерята била най-ограничена. Така и двама със съпруга ѝ, без да ходят на фитнес, запазили елегантните си фигури. Традицията се спазва и сега.

Освен, че ходи на пенсионерския клуб, на леля Шарлота ѝ се полага, платена от отчисленията на пенсията ѝ, санитарка - помагачка в доминиканската работа и в грижите за външността ѝ. Но не винаги е подходяща. Сега леля Шарлота е със счупена на три места раменна кост. Въпреки че обикновено до сладкарницата в МОЛ-а се стига с асансьор, санитарката я придумала да се качат с ексалатора. Паднала, повличайки и помощничката. Надява се до пролетта, до конкурса, костта не само да заздравее, но и да си движи свободно ръката.


Повече можете да чуете.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Момиче с автоимунно заболяване има нужда от помощ за спешно лечение

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция, след като в началото на март се парализира от бюста надолу. Лечението е непосилно за семейството ѝ. За Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на диагноза в..

публикувано на 22.05.24 в 11:50
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46