Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Густав Гресел: Извеждането на цивилни от Херсон буди опасения, че градът ще бъде разрушен

Путин бомбардира Киев, но показа не сила, а безсилие

Снимка: БГНЕС

Масираните бомбардировки над Украйна тази седмица целяха не толкова да смажат украинците, колкото да демонстрират на руснаците силата на техния лидер Владимир Путин. Но при всичките жертви, разрушения и терор, които причиниха, в тях са проличали слабостите на руската армия, смята Густав Гресел - бивш австрийски военен и настоящ сътрудник на Европейския съвет за външна политика.

Взривът на Керченския мост, който стана претекст за бомбардировките, отслабва позициите на руските войски в цяла Южна Украйна и в битката за Херсон. Рискът е, че тази битка може да доведе до разрушаване на града, посочи Гресел в интервю за предаването „Събота 150“.

Г-н Гресел, взривът на Кримския мост бе тежък удар по репутацията на Путин. Какъв обаче е ефектът от случилото се върху бойните действия в Украйна?

"Мостът над Керченския проток е от ключово значение за руската военна логистика. Целият южен фронт в Херсонска и Запорожка област се снабдява през Крим, защото транспортните връзки от руския областен център Ростов през Донбас са ограничени. Снабдяването през Донбас е възпрепятствано от бойните действия там. Някои транспортни линии са извън строя още от (войната през) 2015 година. По този маршрут снабдяването се осъществява главно с камиони, а не по железници. Така че взривът на Керченския мост създаде големи трудности за доставките на боеприпаси за руските войски в цяла Южна Украйна."

Можем ли следователно да кажем, че този взрив ще наклони везните в битката за Херсон в полза на украинците?

"В Херсон руснаците имат още един логистичен проблем - мостовете над река Днепър, които бяха сериозно повредени (от украинската артилерия) и вече са неподходящи за тежка техника, особено за камиони с боеприпаси. Подвозът през реката продължава с фериботи, но техният капацитет е по-малък. Трудностите за украинската армия произлизат от факта, че в тази част на Херсонска област върху сравнително по-малка територия са съсредоточени значително повече руски войски, отколкото бяха в Харковска област. Но вече мина поне месец, откакто руснаците изпитват сериозни затруднения със снабдяването."

Окупационните власти в Херсон обявиха тази седмица евакуиране на мирното население в Русия. Това бе разтълкувано от някои като знак, че руската хватка в тази област отслабва. Вие как тълкувате този ход?

"Бих го нарекъл „отвличане“ (а не евакуация). Първо бих попитал как това ще стане. Второ бих попитал дали хората искат да напуснат. Трето, опасявам се, че това е знак, че руските войски са решени да се окопаят в града и да се отбраняват до край, което означава, че Херсон ще бъде сравнен със земята. Украинските войски все още не са си пробили път до града, но ако успеят да го достигнат, ще могат да разчитат на подкрепа от местното население. Мисля, че с „евакуацията“ руснаците искат да попречат именно на такъв сценарий."

В началото на тази седмица руснаците нанесоха масирани ракетни удари по десетки украински градове и критично важни обекти на енергийната инфраструктура на Украйна. До каква степен това бе проява на сила и до каква - на слабост (както се изразиха някои западни политици)?

"Това бе демонстрация на сила от тази гледна точка, че след неуспехите на фронта и взрива на моста Путин искаше да покаже, най-вече на публиката в Русия, че е силен и способен лидер. Това е и причината сред мишените на тези бомбардировки да бъдат подбрани и социални и културни институции в Украйна. От друга страна обаче тези удари показаха, разбира се, и факта, че нещата не се развиват според очакванията на руското ръководство. През март Русия се опита да извади от строя украинската отбранителна индустрия. Сега ѝ се наложи да я атакува отново, след като някои фабрики бяха възстановени, а други бяха преместени и заработиха отново. И ѝ се наложи да използва крилати ракети и други муниции, вместо авиация. Всичко това, разбира се, демонстрира слабостите на руската страна, независимо че поне на хартия разполага с много по-значителни военновъздушни сили."

Тази седмица, за първи път от три месеца, руските войски можаха да се похвалят, че са завзели украински територии. Става дума за няколко села на подстъпите към град Бахмут в централната част на Донецкия фронт. Според британското разузнаване действията на „Вагнер“ и другите руски подразделения в този участък е подготовка за настъпление към основните населени центрове в Донбас, които остават под украински контрол - Славянск и Краматорск. Колко е опасна военната ситуация за украинците в този район?

"Украинските войски (около Бахмут) са под огромен натиск вече два месеца. През тези два месеца приоритетът на украинците бе не толкова да държат територии, колкото да нанесат максимални загуби на руснаците в жива сила. Руснаците напредват, но този процес е изтощителен за тях. Концентрирането на толкова войници и артилерия на толкова тесен участък прави руските войски уязвими на другите участъци от фронта и това обстоятелство може да ги принуди да спрат настъплението."

Александър Лукашенко заговори пак за агресия, готвена от Украйна срещу страната му, и обяви, че очаква в скоро време в Беларус да пристигнат руски войски за участие в съвместна руско-беларуска групировка. Минск не се включи във войната през февруари, макар че тогава предостави териториите си за руската атака към Киев. Много наблюдатели сочат, че беларусите не искат да воюват с украинците. Според други обаче Путин може да принуди Лукашенко да предприеме този крайно непопулярен ход. Как ще се развие войната при такъв сценарий?

"Беларуската армия не е в най-доброто си състояние. Подразделенията ѝ са с намалена численост. Смята се, че сега провеждат частична мобилизация, но дори с наличните 6 бойни бригади тази сила е далеч по-малка от групировката, с която Путин нападна Киев през февруари и март. От своя страна, от февруари досега украинската армия укрепна значително и натрупа боен опит.

При това положение Лукашенко може само да държи украинците под напрежение и да ги принуждава да държат резервите си в Западна Украйна, т.е. далеч от фронтовите линии на юг и изток. Засега не се наблюдава струпване на войски, достатъчно за да могат беларусите да открият нов фронт, било сами или с руски подкрепления. Така че на този етап (действията на Лукашенко) изглеждат само диверсия. Разбира се, диверсия, много неприятна за украинците, защото те се нуждаят от всяка своя бригада за битките в Донбас и особено за офанзивата си в Луганска област."


По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49

"София Прайд" в много цветове и настроение

Продължава концертът, който е част от “София Прайд”.  17-ото издание на проявата в защита на човешките права преминава в много добро настроение, въпреки жегата. Концертът започна малко след 19 ч с участието на музиканти от различни възрасти, стилове и жанрове. Шествието на "София Прайд" тръгна от столичния пл. "Батемберг" и продължи по бул...

публикувано на 22.06.24 в 18:48