Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са разочаровани от поведението на Саудитска Арабия

Проф. Соненфелд: 30 държави могат да доставят на Европа втечнен газ. Цената е по-висока, но проблем с доставките няма

"Западните санкции оказват много по-катастрофално влияние върху руската икономика, отколкото Кремъл признава"

Снимка: архив

Западните санкции оказват много по-катастрофално влияние върху руската икономика, отколкото Кремъл признава, заяви в интервю за "Събота 150" проф. Джефри Соненфелд, преподавател в университета Йейл. Соненфелд е ръководител на група от изследователи, които още в началото на руската война в Украйна започват да изучават реалните последици от наложените от Запада санкции върху икономиката на Русия.

Изследователите са убедени, че Кремъл губи икономическите си лостове, с които оказва политически натиск върху държавите, оказващи подкрепа на Украйна. В същото време възможностите за преориентиране на руските доставки към други страни не са толкова сериозни, колкото някои западни анализатори смятат. В интервю за БНР проф. Джефри Соненфелд аргументира тезата си за приближаващия крах на руската икономика и какви са опитите на Русия все пак да уязви Запада.

"В противовес с това, което пропагандата на президента Путин твърди, руската икономика не само не се възстановява, както той казва, но и е в ужасяващо състояние. Ние установихме, че той представя фалшиви данни за брутния вътрешен продукт, за да изглежда икономиката им в добро здравословно състояние. Всъщност той укрива реалните данни от 20 важни отрасъла, които Русия е длъжна като членка на Международния валутен фонд да огласява, за да има представа светът за реалното състояние на икономиката й.

Но данните от националната им статистика за приходите от жизненоважни стълбове на икономиката им - като вноса и износа, за енергийната търговия, за състоянието на финансовите институции, за въздушния трафик, за преките чуждестранни инвестиции - вече не се огласяват. Те просто спряха да докладват и скриха тези данни. И излизат с числа, които нямат нищо общо с реалността.

Руската икономика се е сринала в различни сектори с между 30 и 90 процента. В отрасли като автомобилостроенето сривът е дори 98 процента, твърди проф. Джефри Соненфелд.

Не познавам никого, който шофира руска кола извън Русия. Едва ли има и руснаци, които го правят, най-малкото заради безопасността и дизайна на автомобилите. Това е само един пример, че руската икономика е в огромен стрес. Също така, дори да приемем, че той е постъпил мъдро и е преориентирал енергийния пазар от запад на изток, защото не може да продава повече в Европа - реалните данни, с които разполагаме, не подкрепят тази теза. Със сигурност е изпаднал в беда." 

Сериозен удар върху икономиката на Русия ли ще бъде и забраната за внос на руски алуминий, която бе наложена в Съединените щати?

"Да, мисля, че това е много разумен ход. Русия не допринася с никаква добавена стойност за глобалните пазари. Това е като васалните колонии в старата теория за меркантилизма - те просто доставят суровини. Но ние не се нуждаем от техните суровини. На света не му трябва и грам руска енергия. Разбира се, не беше зле да я ползваме докато цената беше изгодна, но практически нямаме необходимост. Съединените щати са в състояние да задоволяват енергийните си нужди от собствените си ресурси. Оказа се, че и нуждата на Европейския съюз от руски газ е нула. Доставките паднаха от 46  до по-малко от 9 процента. И европейците могат и сами да ги спрат, защото вече има алтернативи - от Съединените щати, Норвегия, Алжир и други доставчици."

Какво ще кажете за Саудитска Арабия? Риад бе в основата на решението да се намалят производствените количества от ОПЕК+, което веднага предизвика реакция на администрацията на Байдън.

"Саудитците правят огромна грешка. Това, което не е широко известно в наши дни, е, че 100 процента от националната им компания "Сауди Арамко" - петролните полета и технологията за добив на петрол - са били притежание от Съединените щати. Тя е била създадена през 40-те години на миналия век от 4 американски петролни компании. Също както иранската петролна индустрия е била създадена от британците. Целта е била да се осигури надежден поток на енергийни ресурси по време на Втората световна война.

Изключително разочароваща е за Съединените щати промяната в поведението на саудитците. Защото ние им дадохме всичко. Това се е случило по времето на президента Никсън и по съвет на Хенри Кисинджър. Тогава американските петролни компании са били принудени практически да се откажат от собствеността си на номинална цена. Саудитците са получили собствеността на "Сауди Арамко" изключително евтино. В замяна на това сделката е била Америка да има надежден достъп до петрол на разумна цена. Излиза обаче, че това е била сделка с дявола.

"Уолстрийт джърнъл" писа завчера, че администрацията на Байдън се е опитала да забави тази грешна стъпка от страна на саудитците с един месец, за да не повлияе тя на междинните избори в Съединените щати заради очакваното увеличение на цените на горивата. Само че саудитците избързаха именно, за да се намесят в изборите и така, под давлението на Русия, се отрекоха от ангажиментите си.

А Съединените щати междувременно доставят високотехнологично оръжие на Саудитска Арабия, каквото никой друг от автентичните съюзници на Вашингтон няма капацитет да произведе. И така повтаряме старата си грешка - преди им дадохме всичкия петрол, сега - оръжия. Трябва да преосмислим отношенията си със Саудитска Арабия."

Ако погледнем газовия пазар, вярвате ли, че Европа може напълно и завинаги да се освободи от руските доставки? Да приемем, че тази зима - колкото и тежка да е тя, ще се справим, но през пролетта хранилищата ще са празни.

"Да, може, и то завинаги. Има анализатори, които заради своя собствен интерес и близостта си до определени индустрии, създават истерия и тя се мултиплицира в европейската и в американската преса. Истината е, че стартът на индустрията с втечнен природен газ беше през 2016 година, когато президент беше Барак Обама. Масираната търговия започна през мандата на Тръмп. Вярно е, че технологията е налице от началото на века, но система за доставки не беше развита до преди няколко години. Индустрията се разрасна главоломно и предоставя огромни възможности.

30 държави могат да доставят на Европа втечнен газ. Норвегия, Алжир и Съединените щати са само част от тях. А Европейският съюз вече си е осигурил над 90 процента от количествата, които са му необходими. Да, Русия има по-евтин газ, но няма на кого да го продава, защото няма достатъчно тръбопроводи към Азия. Газ за Европа има. Да, цената е по-висока. Но поне няма проблем с доставките." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38
Хаджа Лабиб, министър на външните работи на Белгия

Съвет "Общи въпроси" на ЕС обсъжда премахването на ветото

Премахването на ветото при вземането на решенията в ЕС е една от темите, които министрите са разисквали на днешното неформално заседание на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел. България смята обаче, че то трябва да се запази при политиките от особено значение за Общността. България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"..

публикувано на 30.04.24 в 20:49

Два университета обединяват усилия, за да подготвят кадри за леката индустрия и туризма

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма. Двата отрасъла са основополагащи за местната икономика. На срещата, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов, местният филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на..

публикувано на 30.04.24 в 20:07
Мариана Кукушева

Кукушева: Нулевата ставка за хляба е в интерес на потребителите

Запазването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба и въвеждането на таван на търговската надценка за хляба са изцяло в полза на потребителите, коментира за БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева: Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината "С този жест депутатите задържат..

публикувано на 30.04.24 в 19:43

НС ратифицира промените в договора за Ф-16 блок 70

Народното събрание ратифицира промените в договора за доставка и поддръжка на изтребителите Ф-16 блок 70. Така се дава възможност за коригиране на срокове за осигуряване на компоненти, без да се увеличава договорената вече цена. Депутатите заседават извънредно, за да обсъдят върнатия с указ на президента за повторно обсъждане Закон за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 19:29

Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"

Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София, правителството разреши на същия инвеститор да построи многопрофилна болница с името "Мама и аз". Лечебното заведение ще може да работи със Здравната каса и ще предлага лечение както на деца, така и на пълнолетни, става ясно от съобщение на..

публикувано на 30.04.24 в 19:13

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" към ново гориво ще започне в средата на май

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско към американско ядрено гориво започва в средата на май, когато в реактора на 5-ти енергоблок ще бъдат заредени 43 касети. Ядреното гориво на "Уестингхаус" е съвместимо с руската технология и отговаря на най-високите международни стандарти, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране. Преходът ще продължи 4 години,..

публикувано на 30.04.24 в 19:00