Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли риск Европа да изпадне в рецесия?

"Централните банки са твърде агресивни в действията си за овладяване на галопиращите цени и това може да доведе до продължителен икономически спад", отбеляза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в Джорджтаунския университет преди годишните срещи на фонда и на Световната банка идната седмица.

Въпреки това Георгиева посъветва курсът да не се променя - защото инфлацията е много упорита. "Рискът от недостатъчни мерки е по-голям от риска мерките да се окажат прекалени", смята тя. Съветът очевидно важи и за американския Федерален резерв, което означава особено голям риск Европа да изпадне в рецесия. Агресивното повишаване на лихвените проценти в Съединените щати за овладяване на инфлацията допринася значително за силата на щатския долар. А когато той е прекомерно силен, се оскъпяват енергийните ресурси, инфлацията навсякъде другаде скача и за някои държави става проблемно обслужването на дълговете им.

Какви са реалните причини за скъпия долар? С този въпрос започва интервюто на Марта Младенова с професор Джонатан Райт - макроикономист и преподавател в университета "Джонс Хопкинс" в Болтимор, щата Мериленд.

„Съединените щати увеличават лихвените равнища по-бързо от останалите държави по света заради стегнатия пазар на труда и високата инфлация. Това прави активите в долари още по-атрактивни за инвеститорите, което пък от своя страна става причина за отлив на капитали от останалия свят и наливането им в долари. Разбира се, това води до доста негативни ефекти за тези извън САЩ. На първо място това ще задълбочи инфлационния проблем за останалите държави, защото много голяма част от търговията се извършва в долари. Интересно е, че феноменът съществува, дори и да не става дума за внос от Съединените щати. Доларовата търговия обаче оскъпява вноса, следователно подклажда инфлацията. Държавите, които имат дълг, деноминиран в долари, изпитват по-големи затруднения в обслужването му. Струва ми се, че засега това не е чак толкова голям проблем в световен мащаб, колкото беше при предишния период на толкова силен долар - през 90-те години на миналия век. Много държави в Източна Азия, всъщност където и да е по света, предприеха мерки да попълнят доларовите си резерви именно заради натрупания опит. Въпреки това има много страни и частни компании, които имат задължения в долари, а обслужването им поскъпва, което причинява икономическа болка. Последният феномен, на който искам да обърна внимание, е, че силният долар подкрепя износа към Съединените щати. Най-простият пример, макар че това не е конвенционална търговия, е туризмът. За американските туристи е по-евтино да посетят Европа и те го правят по-често. Така че - силният долар не носи единствено негативи, но все пак ако теглим чертата, останалата част от света понася отрицателни ефекти“.

Като се има предвид, че търговията на газ и петрол се извършва в долари, силата на американската валута не тласка ли Европа по-сериозно към рецесия?

Икономистите смятат, че рецесия в Европа е много вероятна. Но аз не бих сложил силния долар сред основните причини, заради които се тревожим от изпадането в рецесия. Най-големият проблем в момента са цените на енергоносителите и най-вече на природния газ. Пазарът на синьо гориво е много по-локализиран от този на суровия петрол. Това е огромен шок за Европа. Междувременно Европейската централна банка затяга паричната си политика заради инфлацията и комбинацията от тези фактори всъщност тласка еврозоната към рецесия.

Инфлационните фактори в Съединените щати са малко по-различни от европейските, но растящите цени са факт, както и агресивното увеличаване на лихвите от страна на Федералния резерв. Ще бъде ли достатъчно това, за да се избегне рецесия в най-голямата световна икономика?

Рецесиите са трудни за предсказване, докато всъщност не настъпят. Ще споделя моята гледна точка, която съм убеден, че се споделя от повечето приложни макроикономисти. Федералният резерв се опитва да намали темпа на инфлацията и ще го постигне. Възможно е това да се случи без рецесия, но залозите са в противоположната посока. Мисля, че шансовете за рецесия са повече от 50 на сто. Не е сигурно, че ще се случи, но вероятността е над 50 процента. Просто инфлацията е много висока и ни връхлетя за сравнително кратко време. А досега Федералният резерв никога не е успявал да овладее силния ръст на потребителските цени без да причини рецесия. Напълно осъзнавам, че сега има причини развитието на събитията да е различно, но честно казано, не бих заложил на тази вероятност.

Възможно ли е да видим някаква по-сериозна намеса с оглед негативните последици в останалата част на света?

Федералният резерв води паричната си политика съобразно ситуацията в Съединените щати. Мандатът му е даден от Конгреса и не може, не бива и няма да реши да излезе извън него. А мандатът е много ясен - да се контролира инфлацията и да се осигурява стабилно ниво на заетост. Федералния резерв би се загрижил за курса на долара, само ако негативният ефект върху останалия свят се върне като бумеранг в Съединените щати.

Ако се върнем през 90-те години и дълговата криза в Латинска Америка...

Събития като дълговата криза в Латинска Америка, с която могат да се намерят прилики, макар и същността й да беше доста по-различна, доказват, че Съединените щати също могат да пострадат. Всичко, което може да постави под въпрос финансовата стабилност, може да доведе до отражение във вътрешен план за Америка. Сега обаче ми е трудно да видя обстоятелства, които биха имали толкова силен бумерангов ефект, че да накарат Федералния резерв да намали темпа на затягане на паричната си политика. Лихвените равнища все още са по-ниски от това, което централните банкери искат да видят и няма причина те да променят плановете си за следващите няколко месеца. 

В речта си в навечерието на годишните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева обърна специално внимание на проблема на държавите с деноминиран в долари дълг. Какви са шансовете за дългова криза?

Различните страните са в много различни позиции. Като цяло в Латинска Америка проблемът продължава да е много сериозен, включително има риск от държавни фалити. Това е резултат от силния долар. Източна Азия е в по-добра позиция, отколкото беше преди. Турция, разбира се, има своите собствени проблемии особености. Много е вероятно силният долар да причини фалит на някои държави и на някои компании с много висока задлъжнялост.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Язовири в Кипър пресъхват

Язовири в Кипър пресъхват. Специалната консултативна комисия по управление на водите обсъжда незабавното предприемане на краткосрочни и средносрочни мерки за укрепване на водната инфраструктура, съобщи министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту. С наближаването на лятото състоянието на язовирите предизвиква все по-голямо безпокойство..

публикувано на 22.05.24 в 05:06

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти. Един от всеки четирима родители казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 03:37

Почина бивш британски морски командос, обвинен в шпионаж за Хонконг

Във Великобритания бивш ият  кралски морски командос  Матю Трикет , който беше обвинен в шпионаж за разузнавателната служба на Хонконг,  е  почина л , съобщиха от  британската  поли ция. Трийсет и седем годишният Матю Трикет, който беше пуснат под гаранция, беше открит от човек в парк близо до мястото, където живее в Мейдънхед,  графство Баркшър ...

публикувано на 22.05.24 в 03:21

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03