Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мари Дюмулен: Киев трябва да налага условията за преговори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на седмицата Владимир Путин нареди срещу Украйна да бъдат изстреляни повече от 100 крилати ракети и десетки дронове-камикадзе. Повече от 20 души загинаха, милиони останаха без ток, вода и отопление. А вчера увери: "Целта ни не е да унищожим Украйна" и "Няма нужда от нови масирани удари, поне засега".

Междувременно близки до режима в Кремъл бомбардираха ежедневно медийното пространство със сигнали, че Русия е готова за диалог. От Държавния департамент на САЩ отхвърлиха тези сигнали като "позьорство", а от френското президентство определиха като "нонсенс" предложението на Путин за газов хъб в Турция.

С право ли бяха отхвърлени тези мирни увертюри от Москва?

Темата за БНР коментира Мари Дюмулен, програмен директор в Европейския съвет за външна политика, в миналото завеждала департамента за Русия и Източна Европа в Министерството на външните работи на Франция.

Руският външен министър Сергей Лавров използва руската държавна телевизия, за да спомене възможността за среща между президентите Путин и Байдън. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък „припомни“ на вестник „Известия“, че целите на т.нар. „специална военна операция“ могат да бъдат постигнати и с дипломатически средства. Самият Путин изрази готовността на „Газпром“ да увеличи доставките за Европа - било през оцелялата тръба на „Северен поток 2“, било през Турция. Как да разчетем тези сигнали от Москва, докато в същото време бомбардират украинските градове?

"Москва показва отвореност към възможността за преговори, но от значение е съдържанието на това, което казва. Когато Песков заявява, че целите на „специалната военна операция“ могат да бъдат постигнати с преговори, той не казва, че целите са се променили по какъвто и да било начин. А те (по терминологията на Кремъл) са „демилитаризация“ и „денацификация“, което означава повече или по-малко смяна на властта в Украйна. Това очевидно не е приемливо за украинците, нито е нещо, което някой западен лидер ще се съгласи изобщо да обсъжда с руснаците или да налага на Киев.

Това, което руснаците не казват, е какво ще се случи с териториите, които Москва обяви за анексирани. Очевидно териториалният контрол не е нещо, което те са готови да дискутират, тъй като сега смятат тези земи (Донбас, Запорожието, Херсон) за част от Русия. Това също е нещо, което украинците няма как да приемат. При това положение просто няма за какво да се преговаря.

По отношение на предложението за увеличаване на газовите доставки, европейците вече осъзнават, че твърде голямата зависимост от Русия в това отношение не е за добро. Тенденцията е Европа да се отдели от руския газ, което означава, че увеличаване на доставките от Русия изобщо не влиза в плановете ѝ."

Дали Путин наистина вярва, че може да продължи бизнеса с Европа, сякаш нищо не се е случило от 24 февруари досега? Или просто иска да сее разделение помежду ни?

"На първо място трябва да кажем, че газовите доставки намаляха, защото Русия ги намали. Така че да предлагаш сега да ги увеличиш е леко смешно. Не знам дали Путин очаква нещата да потръгнат постарому. Може би се опитва да посее разделение, но не толкова между европейските държави, колкото между правителствата и общественото мнение. Може би разчита, че общественото мнение ще възприеме предложението му като жест на добра воля. Може би идеята е да се представят правителствата на европейските държави като виновници за енергийната криза. Което, разбира се, не е вярно."

Посланикът на Русия в ООН в Женева Генадий Гатилов заяви пред Ройтерс, че е възможно Москва да се възпротиви на подновяване на споразумението за износ на храни през Черно море поради пречките за износа на руски храни и изкуствени торове. Как такъв ход би спомогнал за един диалог със Запада и мислите ли, че Москва ще възобнови блокадата на украинските пристанища от ноември, когато срокът на споразумението изтича?

"Това определено няма да спомогне за евентуални преговори, и то не само със Запада. Сигурна съм, че и Турция няма да оцени положително един отказ на Москва да поднови Истанбулското споразумение. Това би имало огромни негативни последици за прехраната на много развиващи се държави, особено в Африка. Би дестабилизирало глобалния пазар на храни. Руснаците ще поемат огромна отговорност с такава стъпка и наистина не виждам какво ще спечелят, ако не подновят споразумението."

През последните дни турски министри на няколко пъти призоваха за незабавно примирие, което според тях е условието за постигане на справедлив мир и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Дали това, което в Анкара ни сочат, е пътят към траен мир?

"Спорно е. Предвид факта, че Русия завладя част от територията на Украйна, примирие сега ще означава, че Украйна се отказва - поне временно - от възможността да си върне тези земи със сила. Не съм сигурна обаче дали Русия ще приеме възможността за траен мир. С примирието тя ще получи време да възстанови войските си от понесените удари и, може би, да предприеме нова офанзива, за да завладее още територии. Такова примирие би било крайно нестабилно."

Ако такова примирие би било от полза на Путин, то защо Анкара го предлага? Мислите ли, че Анкара застава на негова страна?

"Не, не мисля така. От началото на войната Анкара се старае да поддържа баланс между Киев и Москва. Турция е сред страните от Черноморския регион, които са най-силно загрижени от последиците на тази война. В началото на конфликта тя се опита да посредничи и все още се опитва, въпреки че няма много място за преговори. Не виждам друго обяснение за турските усилия, освен хуманитарните съображения за спиране на кръвопролитието."

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза тази седмица, че на даден етап, даже и да не иска, Володимир Зеленски ще трябва да седне да преговаря с Путин. А когато го попитаха дали ще подкрепи Украйна в отвоюването на Крим той избягна пряк отговор, а наблегна на необходимостта от преговори - на даден етап. Вие виждате ли, ако тълкувам правилно интервюто, някакви признаци на разнобой между Париж и Киев, който би могъл да се разрасне с времето?

"Не, не виждам някакъв разнобой. Украинските власти са много изразителни в благодарностите си към Франция за подкрепата ѝ. Президентът Макрон спомена, че Украйна трябва да възстанови контрола върху границите си от 1991 година, т.е. включително Крим. Когато говори за преговори, той изхожда от постановката, че войната може да приключи или с капитулация на една от воюващите страни, или чрез мирни преговори. И в тази връзка заяви, че в даден момент Украйна и Русия трябва да се върнат на масата за преговори. Не каза, че Зеленски и Путин трябва да преговарят, а че двете страни трябва да преговарят, което е малко по-нюансирано. И не е твърдял, че перспективата за такива преговори е близко."

Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, тук перифразирам, „Ако Русия нанесе ядрен удар на Украйна, ние ще унищожим руската армия“. Накъде отиваме с такива изявления - към Трета световна война?

"Мисля, че това изказване трябва да се разбира като форма на възпиране. На Русия бе дадено да разбере, че няма да спечели никакво военно предимство, ако използва ядрено оръжие. Това бе казано по доста откровен начин, но именно с тази цел - за да разбере Москва, че отмъщението ще бъде тежко."

Мислите ли, че сред членовете на НАТО има единодушие за такъв подход?

"Сигурна съм, че има единодушие за това, че едно нарушение на ядреното табу от Русия няма как да бъде прието и че ако Русия го стори, последиците трябва да бъдат масирани и вероятно с военен характер. Не съм сигурна дали всички натовски държави биха се изразили по този начин - че ще унищожат руската армия - но според мен всички споделят идеята, че Русия не бива да извлече никаква облага от използването на ядрено оръжие."

Тоест, в момента благоприятни условия за дипломация няма. Кога, според Вас, могат да настъпят такива условия?

"Украинците са тези, които трябва да определят кога имат достатъчно силни позиции за преговори. Не бива да ги притискаме да приемат условията на Русия. Киев е този, който трябва да налага условията. Това вероятно означава, че войната ще продължи още известно време. Украинците ще се опитат да си върнат поне част от териториите, които загубиха след 24 февруари."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Консервативната партия е уморена и деморализирана

В проливен дъжд в сряда вечерта британският премиер Риши Сунак изненадващо обяви по-ранна от очакваната дата за парламентарните избори. Така партиите в Обединеното кралство получиха около 50 дни да се подготвят за общонационалния вот на 4 юли, който, ако се вярва на социологическите допитвания, изглежда предрешен в полза на настоящата лейбъристка..

публикувано на 25.05.24 в 12:06

Студен и дъждовен уикенд в Гърция

Студен и дъждовен уикенд в Гърция. Властите призовават за внимателно шофиране и да се избягва влизане в морето. От днес след обяд в продължение на четири дни се очакват силни валежи и рязко спадане на температурите, съобщават синоптиците. Най-силно засегнати ще са  районите на Янина, Кардица, Ламия и Каламата. От Гражданска защита препоръчват..

публикувано на 25.05.24 в 11:53
Мартин Минков

Мартин Минков: Скопие може да ритне вратата към ЕС

"Рано е за среща Радев – Силяновска. По дипломатически внимателно, идеята на Силяновска за бърза среща без предварителна подготовка просто не идва навреме. Добър знак е – готови сме за диалог, казва Скопие, но този диалог подготвен ли е?" Това мнение изрази пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на Националното радио в Скопие...

публикувано на 25.05.24 в 11:46

Хю Ловат: Международният съд може да даде лост за примирие в Газа

Миналата събота Бени Ганц - лидер на формацията "Национално единство" и член на военния кабинет в Израел, постави публично срок на министър-председателя Бенямин Нетаняху до 8 юни да излезе с план за изход от войната в Газа. На следващия ден, неделя, Ибрахим Раиси – президентът на Иран, сочен неофициално за наследник на върховния лидер Али Хаменей,..

публикувано на 25.05.24 в 11:23
Атанас Запрянов

Министър Запрянов: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

Според служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, Кремъл има намерение директно да повлияе на предстоящите избори през юни. Военният министър каза това при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май.  Очаква се за заседанието на Асамблеята да пристигне генералният секретар на..

публикувано на 25.05.24 в 11:22
Босна и Херцеговина

Тоби Фогел: Мирно разпадане на Босна и Херцеговина е невъзможно

Общото събрание на ООН прие през седмицата резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница". Резолюцията, предложена от Германия и на Руанда, осъжда отричането на масовото избиване през 1995 година на 8000 босненски мюсюлмани от армията на босненските сърби и възхвалата на..

публикувано на 25.05.24 в 11:16

Велосипедист пострада в планината Мургаш, в болница е

Велосипедист е паднал в планина Мургаш и е ударил тежко главата си, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба.  Мъжът е откаран в болница в София. Във високите части на планината все още има сняг и има опасност от подхлъзвания в стръмните терени, преудпреждават планинските спасители.

публикувано на 25.05.24 в 11:12