Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на минното дело в Мадан е единствен по рода си на Балканите

Там можете да научите повече за живота на миньорите

Музеят на минното дело в Мадан
Снимка: Община Мадан

Първи по рода си рудник - музей за туристите отвори врати в Мадан. Подземната руднична експозиция е създадена по проект „TERRA-MINE“ в сферата на минния туризъм с финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V „Гърция-България 2014- 2020“. Община Мадан защитава проекта в партньорство с гръцката община Пилеа – Хортиатис, Тракийския университет „Демокрит“, Международният гръцки университет, катедра „Бизнес администрация“, дисциплина “Управление на туризма“ и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

За да влязат в рудник „Сполука“ туристите първо се оборудват с каски и специални миньорски лампи, след което се качват на руднична вагонетка и влизат с локомотив като истински миньори под земята. Където има фигури на миньори, заети с различни дейности. Цялото трасе е оборудвано с релсов път, стрелки, обходи за маневриране. 

"Минната изработка е дълга 140 метра, прокарани са две трасета - едното е 10 метра, другото е 11 метра", каза за БНР  ръководителя на проекта Бисер Курджиев.
Музеят на минното дело в Мадан    Снимка: Община Мадан
В музея можете да научите повече за живота на миньорите.

"По какъв начин са си изкарвали прехраната. Може да се види крепежа, какви крепежи се използват в мините". 
 
Музеят на минното дело в Мадан е единствен по рода си на Балканите. С подземния музей „Сполука“ и пещера „Шаренка“, както и с Кристалната зала, обхващаме пълния набор от възможности за запознаване с рудодобива, който може да се предложи на туристите, каза кметът на община Мадан Фахри Молайсенов.

"Целта ни е с новите атракции да привлечем максимален брой туристи в общината и региона. Планираме да надградим проекта с отварянето на еко пътеки в района на Мадан до всички забележителности в общината, така че да имаме цялостен туристически продукт“, допълни кметът Фахри Молайсенов.

"2016 година започнахме неговото проектиране и кандидатствахме с проект с Гърция. Успяхме през 2019 година да подпишем проекта. Изминахме много перипетии. Смятам, че това е уникално по рода си. Ще допринесе за развитието на общината, туризма и областта. Мисля, че ще е интересно да се влезе и да се види как миньорите изкарват прехраната си".

По проекта е рехабилитирана и уникалната Кристална зала с близо 600 експоната. Ремонтирана и обезопасена е и пещера „Шаренка“, която е на около 2 км от миньорския град. В нея туристите могат да се запознаят с начина, по който още траките са добивали руда още през бронзовата епоха  /16-12 в.пр.Хр./.

Музеят на минното дело в Мадан   Снимка: Община Мадан
Кристалната зала в Мадан е създадена през 1984 г. Уредникът Ася Миланова каза:

"В нашата зала има близо 600 експоната. Всички са различни. Няма еднакви повтарящи се и не съществуват еднакви кристали. Това е творение на майката природа, която е работила милиони години и наистина са уникални".

Туристите най-много се впечатляват от дизайна вътре в залата, от начина, по който са подредени кристалите.

"Нашите кристали трябва да са в естествена среда. Не знам дали знаете те се намират на дълбочина под земята. Трябва да са на тъмно и да няма рязка промяна на температурата, да няма слънчева светлина. В кристалите има присъствие на манган, ако няма светлина, той избледнява, пукат се, изсветляват". 

Най-ценните експонати в уникалната кристална зала са галенита и свалерита. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15