Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Ако не бяха много тъжни, щяха да са смешни думите на Мицкоски

"Трябва да има много остра реакция от българското правителство, МВнР да заяви ясно, че това не е добросъседство"

Андрей Ковачев
Снимка: Европейски парламент

"ВМРО е българска революционна организация и по този срамен акт днес в парламента в Скопие тя трябва също да бъде забранена като организация, чието оригинално име е Български македоно-одрински революционен комитет, след което става Тайни македоно-одрински революционен комитет, след това Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Българската организация ВМРО, която е с лидер Иван Михайлов, до 1990 година. Сега, претендиращият да бъде лидер на ВМРО-ДПМНЕ, казва, че трябва да се забранят всички организации, които имали нещо общо с България. ... В Скопие се връщат в 1944 - 1945 г., когато, ако кажеш, че си българин - отиваш в затвора и ти се отнема имуществото. ... Ако не беше много тъжно, щеше да е смешно това, което говори Христиан Мицкоски".

Това заяви пред БНР евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. 

Той коментира изявлението на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски пред държавната телевизия на Северна Македония, в което той сравнява политиката на България спрямо РСМ с тази на Русия спрямо Украйна. Изявлението беше направено часове след като парламентът в Скопие прие единодушно промени в Закона за сдруженията и фондациите, както и в този за политическите партии, пряко засягащи българските сдружения в Битоля и Охрид - "Цар Борис III" и "Иван Михайлов". 

Съгласно предложения текст, организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на законовите промени да хармонизират своите име и/или наименование, цели и дейности, съгласно посочените разпоредби, уточнява БГНЕС.

"Те използват путиновата пропаганда, че украинците са нацисти и по същия начин в Скопие казват на цял свят, че българите са фашисти и затова имат право да правим с тях каквото си искаме - -да не зачитаме техните права, да разпространяваме език на омразата към тях, да правим такава атмосфера, че да има хора, които да чупят витрини и т.н. Много е грозно това, че използват трагедията на Втората световна война и ужасяващите престъпления на хитлеристка Германия, за да правят пропаганда срещу българите", коментира Ковачев.

Той беше категоричен, че трябва да има много остра реакция от българското правителство, от МВнР да се заяви ясно, че това не е добросъседство. Евродепутатите от България също ще реагират, подчерта Ковачев.

Интервюто на Диана Янкулова с Андрей Ковачев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йотова: В църквата в Перущица беше записан най-мощният глас за свобода

"Тук в църквата "Св. Архангел Михаил" беше записан най-мощният глас за свобода – гласът на бащата, който убива жена, деца и себе си, за да не бъдат повече роби. Жителите на Перущица не развяваха като байрак жертвоготовността си, в нея не се чуваше звънът на монетите, които често са изкупление за греховете. Те се превърнаха във факли, за да осветят..

публикувано на 10.05.24 в 11:39

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Облачно е и почти навсякъде е мъгливо. Има превалявания от дъжд, като тенденцията е през целия ден да има превалявания и да е мъгливо. Над 2000 метра превалява сняг, предаде БТА. От ПСС съобщиха за инцидент от снощи - човек се е бил загубил в района..

публикувано на 10.05.24 в 11:18

"Who targets me" ни помага да проследим кои партии ползват данните ни в социалните мрежи

Инструментът "Who targets me" позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи, и да разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи. "Това е разширение за браузъра. То следи кои политически партии чрез политическа..

публикувано на 10.05.24 в 11:12
Плаж в Пелопонес, Гърция

Гърция спешно търси 80 000 работници в туристическия сектор

Застрашен е летният сезон заради недостига на кадри, съобщават хотелиерите в Гърция. По предварителни резервации до сега Гърция очаква много силен туристически сезон с перспективи за над 30 милиона туристи, съобщават от министерството на туризма. Голям проблем пред сектора е липсата на достатъчно работници. Търсят се от..

публикувано на 10.05.24 в 11:09

Започна проверката в данъчните складове на "Лукойл"

От Министерство на финансите съобщават, че е в ход проверка в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". За втори път тази година контролните органи извършват проверка на наличностите в складовете за енергийни продукти на "Лукойл Нефтохим Бургас".  Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл" На 1..

публикувано на 10.05.24 в 11:04

ЕК отпусна заем от 50 млн. евро на РСМ

Европейската комисия отпусна 50 милиона евро заем на Северна Македония. Това е първият транш от макроикономическата помощ за страната в подкрепа на икономиката, която беше сериозно засегната от икономическата криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна. ЕК изплати последния транш от 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна..

публикувано на 10.05.24 в 11:01

Никола Тулечки: Кампанията в социалните медии е отрицателна, очерня противника

Усилване на кампанията в социалните мрежи – това очаква Никола Тулечки от "Данни за добро". Политическата кампания там никога не е спирала, уточни той. Тулечки поясни, че фен групи могат да се формират чрез произвеждане на органично съдържание, най-често негативно спрямо опонента. " Най-често кампанията в социалните медии е..

публикувано на 10.05.24 в 11:00