Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минувачи по столичните жълти павета не са оптимисти за живота на 48-ото Народно събрание

Заръки от великотърновци към депутатите от жълтите павета

И старопрестолният град си има "жълти павета". Софийските са малко по-стари от търновските, които обаче не са пренареждани

Снимка: БГНЕС

Новите 240 български депутати се събират днес на жълтите павета в София. Своите проблеми и надежди имат хората и на едни други жълти павета, които се намират във Велико Търново. Останали са част от тях и са на улица „Светите Кирил и Методий“ по сокаците на старинния квартал „Варуша“ в историческата и духовната ни столица. За търновските жълти павета, които не са пренареждани, откакто са поставени, за разлика от софийските, историците казват, че са по-истински. Как се живее на жълтите павета във Велико Търново, за надеждите за 48-ия парламент и какви задачи поставиха местните хора на новите депутати – разказва в предаването "Преди всички" Здравка Маслянкова. 

Великотърновските жълти павета се различават от софийските. И докато столичните в триъгълника на властта са унгарски, направени от стрит и изпечен варовик, наречен мергел, то търновските са си истински и каменни. Софийските са с двайсетина години по-стари от търновските, които са редени в крайния квартал „Варуша“ през 30-е години на миналия век и никога не са пренареждани. Търновските жълти павета са изсечени от скала с естествен жълтеникав кремъков блясък, което ги прави уникални не само във Велико Търново, но и в България, уточнява археологът доцент Мирко Робов. По какво се различават още търновските и софийските жълти павета? 

„Първо, защото са оригинални павета, второ – оттам няма извадени, паветата да стават част от протеста. Това е резерватната част на града, улицата се казва „Кирил и Методий“. Самата улица отвежда към едно място, където сякаш часовникът е спрял в края на 19 век. Това е едно площадче с двупрестолната църква „Св. цар Борис“ и „Кирил и Методий“, място духовно с много автентично излъчване. В непосредствена близост са няколко архитектурни паметника от ръцете на Колю Фичето. Самият паваж е положен много грижливо от ръцете на опитни майстори“. 

Част от жълтите павета на търновската улица „Светите Кирил и Методий“ вече ги няма. При ремонта преди две години каменните блокове са сменени от ронещ се плочник. А къде са извадените павета, никой не знае, казват местните хора и разказват как се живее в историческото сърце на Велико Търново на жълтите павета:  

„Тук съм се раждал и от 71 години съм тук. Хубавите павета ги извадиха, сложиха боклуци, а взеха толкова много пари и никой не им търси сметка за абсолютно нищо. Безобразие!“ 

„Да си в историческото сърце на Търново е нещо уникално и много важно. Тук е една от най-красивите части на града. Може би всички хора в квартала са забравени. Случват се някакви неща само под масата, някакви ремонти на ремонта. Кварталът е в окаяно състояние. Предимно има стари хора, които живеят“. 

„Красиво е и спокойно, не е като в центъра. Проблеми със снегопочистването, сметоизвозването, иначе други – не“.  

Старостоличаните от търновските жълти павета не са много обнадеждени за политическото дълголетие на 48-ото Народно събрание и неговите 240 депутати: 

Те са несериозни хора, те мислят само за себе си“. 

„Да не лъжат хората, защото вече никой не им вярва. Нищо няма да изкарат, ще си заминат“. 

Няма кой да ги смени, те са вкоренени от години. Просто техните деца и внуци продължават тяхната мисия на грабене“. 

„Това са простотии дето ги зализва един и помитат под чергата отдолу и до тука, и си гушат гушката и си карат техния социален софийски живот“. 

„Нищо няма да направят. Търчи, лъжи. Тези депутати не трябва ли да намалеят малко? На тази малка държава толкова много депутати, хрантутници“. 

„Да си оставят заплатите и да се махат. На какво да вярвам, на кого?“ 

„Трябва първо тези 240 човека да се заменят с нови 240. Всичко започва отначало. Гласувахме, но както виждате се гласува за едни и същи хора. Нямам идея колко време ще изкарат новите депутати на жълтите павета в София“.  

„Не много, защото и те не знаят защо са там. Те не са отишли да вършат работа“.  

Столичните жълти павета по време на пореждото им пренареждане  Снимка: БГНЕС

Въпреки острата си критичност, търновци от жълтите павета на улица „Светите Кирил и Методий“ имат заръки и задачи към новите депутати на софийските жълти павета

„Пенсиите на хората, не да казват, че са ги увеличили. Да помислят как живеят хората в Европейския съюз и как живеем ние. Да оправят живота, така както онези живеят, да живеем и ние“. 

„Като започнете от образователната система и спорта до възпитанието и културата от семейството. Да спрат да си позволяват да правят каквото искат. Тяхното послание е, че са безсмъртни и богопомазани“. 

„Идеята е просто да излезе някой на власт, който има каквото и да е желание да помогне на държавата, а не да си напълни джоба. Това е единственото нещо, което аз бих искала“. 

„Да увеличат заплатите и пенсиите, да намалят тока и парното. Ако са умни, ще им стигне времето“. 

„Първо образованието, здравеопазването и след това вече доходите на хората. Да мислят повече за хората, не за техните си интереси“. 

Снимки: Здравка Маслянкова, БНР и БГНЕС
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37