Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творба на българска композиторка звуча на две престижни сцени във Виена

Александра Карастоянова-Херментин беше част от The Balkan Project

Ансамбъл ERGON с диригент Каспер де Роо
Снимка: Б. Йосифова

На 3 октомври на сцената на зала "Берио" в престижния музикален комплекс Концертхаус във Виена, в рамките на поредицата "Нови приключения" прозвуча творбата "Полынь" за виолончело, флейта, пиано, цигулка и виола от българската композиторка Александра Карастоянова-Херментин. Изпълнението на произведението беше на гръцкия ансамбъл “Ergon“ под палката на международнопризнатия диригент Каспер де Роо.  

Гостуващият на 3 октомври състав е основан през 2008 г. в Атина и е една от водещите реномирани музикални формации, която поставя акцент в своите изпълнителски изяви върху интерпретацията на съвременни композитори, както и на автори - представители на авангарда през ХХ и началото на ХХI век. Ансамбъл “Еrgon“ е записал в своята творческа биография гастроли в рамките на музикални фестивали в Гърция, Турция, Дания, Кипър и др. Съставът впечатлява, както с високото изпълнителско ниво на своите изявени инструменталисти, така и с оригиналните замисли на концептуални концертни програми. 

Александра Карастоянова-ХерментинНа 3 октомври в Концертхаус беше представен техния “The Balkan Project“, който поставя фокус върху жени композиторки от региона на балканския полуостров. В афиша присъстваха имената на шест авторки от Турция, Хърватия, Сърбия, Румъния, Гърция и България, представена от Александра Карастоянова - Херментин. Тя е творец, който от дълги години живее в Австрия, има тук успешно изградена кариера и утвърден авторитет на композитор, получила е признание и  многократно  е носителка на престижни отличия за музика, както и на държавната награда “Outstanding Artist Award“ през 2013г. на Австрийското министерство на културата. Творбите на Александра Карастоянова- Херментин се радват на многобройни успешни изпълнения на световни  сцени, сред които Карнеги Хол, Музикферайн, Концертхаус в интерпретация на водещи оркестрови формации като “Моцартеум Оркестър“ в Залцбург , Виенският радио симфоничен оркестър, швейцарският  “Музикколегиум Винтертур“ и мн. др.

Впечатляващ беше фактът, че произведението “Полынь“ на българската авторка имаше във Виена, в рамките на две последователни вечери - на 3 и 4 октомври, успешни изпълнения от два различни ансамбли: ансамбъл “Ergon“ на сцената в Кoнцертхаус и ансамбъл Wiener Collage на сцената на културния център "Арнолд Шьонберг", приети и двата пъти с възторжени аплаузи от публиката.

По повод тези събития, Александра Карастоянова-Херментин сподели за слушателите на предаването “Алегро виваче“ по "Хоризонт" интересни размисли за своето принципно позициониране спрямо понятието модернизъм, за замисъла на композицията “Полынь“ и различните интерпретации на творбата, която носи силен емоционален заряд. Авторката обяви и някои от своите актуални творчески проекти: Един от тях е изключително престижната поръчка за написване на произведение за хор, което ще бъде изпълнено от MDR радиохор по време на Панаира на книгата в Лайпциг през 2023 г. 

През 2022 г. на Александра Карастоянова-Херментин беше присъдено специално отличие от Градската управа на Виена – една от най-високо дотираните награди под формата на годишна стипендия за композиция “Arbeitsstipendium der Stadt Wien für das Jahr 2022“.

Чуйте интервюто с Александра Карастоянова-Херментин в първия звуков файл, а във втория - запис на изпълнението на творбата ѝ “Полынь“ на 4 октомври във виенския център "Арнолд Шьонберг" от ансамбъл Wiener Collage с диригент Рене Стаар.

  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53