Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦСКА София излезе на върха след успех над Ботев в Пловдив

ЦСКА София
Снимка: БГНЕС

ЦСКА София победи Ботев (Пловдив) с 1:0 като гост в отложен мач от 5-ия кръг на  футболната efbet Лига. Единственото попадение в срещата реализира Дюкенс Назон в 72-рата минута от дузпа, отсъдена за нарушение на Джеймс Ето‘о срещу Марселино. С успеха играчите на Саша Илич събраха актив от 31 точки и излязоха временно на върха в класирането, изпреварвайки Лудогорец и ЦСКА 1948. Ботев пък регистрира девето поражение през сезона и остава на 10-ата позиция в подреждането с 13 точки в актива си.

Двата отбора започнаха предпазливо срещата и първият опит за удар дойде в 14-ата минута, когато Жеферсон от състава на ЦСКА стреля с левия крак извън наказателното поле, но топката мина встрани от вратата на Ботев. 

Минута след това „канарчетата“ отговориха с изстрел на Току, който се пребори с двама бранители на „червените“ след центриране на Конате отляво и шутира от малък ъгъл, но неточно.

В 30-ата минута играчите на Желко Копич пропуснаха чисто голово положение. Защитата на „канарчетата“ се справи след корнер за ЦСКА и домакините разгърнаха бърза контраатака, при която Реда Рабей бе изведен очи в очи с Бусато, но бразилският страж на „червените“ изби с крак завършващия удар на Рабей.

Минута след това „жълто-черните“ отново пропиляха отличен шанс. След бързо изпълнение на пряк свободен удар Па Конате центрира от левия фланг в наказателното поле, защитата на ЦСКА не се справи в опита да изчисти и топката падна на крака на Джеймс Ето‘о, който стреля силно от около 10 метра, но уцели тялото на Бусато и попадение не падна.

До края на полувремето Ботев имаше още няколко шанса пред вратата на гостите от София, но Емануел Току и Елвис Ману се засуетиха и не успяха да нанесат точни завършващи удари, а Реда Рабей уцели греда директно от корнер. Така почивката дойде при нулево равенство.

Пет минути след подновяването на играта ЦСКА създаде най-опасното си положение от началото на срещата. Влезлият като резерва на почивката на мястото на Жираир Шагоян Дюкенс Назон се освободи от трима противникови играчи отдясно и стреля по диагонала от границата на наказателното поле, но ударът му мина встрани от целта.

В 70-ата минута гостите получиха правото да изпълни дузпа. Джеймс Ето‘о изгуби топката в собствената половина, „червените“ разиграха по десния фланг и именно Ето‘о закъсня при единоборство с Марселино и го фаулира в наказателното поле. Главният съдия Ивайло Стоянов отсъди 11-метров наказателен удар, а зад топката застана Дюкенс Назон, който не сбърка, за да даде аванс на тима, воден от Саша Илич.

До края на мача Ботев опита да стигне до равенството, но не съумя да намери път към вратата на Густаво Бусато и така ЦСКА София се поздрави с крайния успех, с който „червените“ излязоха временно на върха в класирането. 


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Футболна Испания спечели още една европейска титла

Испания добави още една титла във витрината на футболната федерация. Юношите до 19 години спечелиха първенството на континента. На финала в Белфаст, Северна Ирландия  младите испанци се наложиха с 2:0 над Франция с попадения на Икер Браво в 41-ата минута и на Асане Диао в 69-ата минута. Четвърт час преди края на мача Йони Гомис от отбора на..

публикувано на 29.07.24 в 06:31

Франция започна защитата на титлата във волейбола с успех

Отборът на Франция, който е олимпийски шампион от Токио в мъжкия волейбол, започна защитата на отличието си с труден успех над тима на Сърбия с 3:2 (23:25, 25:17, 25:17, 21:25, 15:6).  Сърбите изненадаха домакините още в първата част, която спечелиха след 28 минути игра. "Петлите" успяха да направят обрат, като поведоха, но Сърбия не се отказа и взе..

публикувано на 29.07.24 в 05:55

Специална гривна изненада гимнастичката Валентина Георгиева в Париж

Специална гривна получи като подарък за рождения си ден гимнастичката Валентина Георгиева. Бижуто беше поръчано специално за европейската ни вицешампионка от приятеля й Момчил Марков и нейното семейство. "Докато Валя беше на европейското първенство в Римини, Международната федерация пусна стори на въпросния подарък. Започна едно голямо издирване...

публикувано на 28.07.24 в 22:12
Валентина Георгиева

Рожденичката Валентина Георгиева със сериозна заявка за олимпийски финал

Валентина Георгиева поведе в квалификацията на прескок на турнира по спортна гимнастика при жените на Олимпийските игри в Париж. Георгиева, която дебютира на олимпийски игри, днес има рожден ден и навършва 18 години. На коронния си уред прескок тя получи средна оценка от 13.999 точки, след като имаше 14.166 за първия опит и 13.833 за втория...

публикувано на 28.07.24 в 12:57
Алекс де Минор

Алекс де Минор се отказа от олимпийския турнир по тенис поради контузия

Австралиецът Алекс де Минор се отказа от участие в игрите поединично от олимпийския турнир по тенис в Париж, съобщиха от Австралийския олимпийски комитет. Де Минор, който е на шесто място в световната ранглиста по тенис, все още не е възстановен от травмата, която получи по време на участието си на "Уимбълдън". Въпреки направената..

публикувано на 28.07.24 в 11:45
река Сена

Бактерия провали тренировката на триатлонистите в Париж

Планирано за неделя тренировъчно плуване на триатлонистите беше отменено поради лошо качество на водата в река Сена. Това съобщиха от пресслужбата на организационния комитет на Олимпийските игри в Париж. "Организационният комитет на Олимпиадата, Международната федерация по триатлон и местните власти съвместно решиха да отменят част от..

публикувано на 28.07.24 в 11:37
Жоел Арате

Жоел Арате: Аркадата на Росенов не ме притеснява

Старши треньорът на националния отбор на България по бокс за мъже Жоел Арате остана доволен от..

публикувано на 28.07.24 в 11:33