Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦСКА София излезе на върха след успех над Ботев в Пловдив

ЦСКА София
Снимка: БГНЕС

ЦСКА София победи Ботев (Пловдив) с 1:0 като гост в отложен мач от 5-ия кръг на  футболната efbet Лига. Единственото попадение в срещата реализира Дюкенс Назон в 72-рата минута от дузпа, отсъдена за нарушение на Джеймс Ето‘о срещу Марселино. С успеха играчите на Саша Илич събраха актив от 31 точки и излязоха временно на върха в класирането, изпреварвайки Лудогорец и ЦСКА 1948. Ботев пък регистрира девето поражение през сезона и остава на 10-ата позиция в подреждането с 13 точки в актива си.

Двата отбора започнаха предпазливо срещата и първият опит за удар дойде в 14-ата минута, когато Жеферсон от състава на ЦСКА стреля с левия крак извън наказателното поле, но топката мина встрани от вратата на Ботев. 

Минута след това „канарчетата“ отговориха с изстрел на Току, който се пребори с двама бранители на „червените“ след центриране на Конате отляво и шутира от малък ъгъл, но неточно.

В 30-ата минута играчите на Желко Копич пропуснаха чисто голово положение. Защитата на „канарчетата“ се справи след корнер за ЦСКА и домакините разгърнаха бърза контраатака, при която Реда Рабей бе изведен очи в очи с Бусато, но бразилският страж на „червените“ изби с крак завършващия удар на Рабей.

Минута след това „жълто-черните“ отново пропиляха отличен шанс. След бързо изпълнение на пряк свободен удар Па Конате центрира от левия фланг в наказателното поле, защитата на ЦСКА не се справи в опита да изчисти и топката падна на крака на Джеймс Ето‘о, който стреля силно от около 10 метра, но уцели тялото на Бусато и попадение не падна.

До края на полувремето Ботев имаше още няколко шанса пред вратата на гостите от София, но Емануел Току и Елвис Ману се засуетиха и не успяха да нанесат точни завършващи удари, а Реда Рабей уцели греда директно от корнер. Така почивката дойде при нулево равенство.

Пет минути след подновяването на играта ЦСКА създаде най-опасното си положение от началото на срещата. Влезлият като резерва на почивката на мястото на Жираир Шагоян Дюкенс Назон се освободи от трима противникови играчи отдясно и стреля по диагонала от границата на наказателното поле, но ударът му мина встрани от целта.

В 70-ата минута гостите получиха правото да изпълни дузпа. Джеймс Ето‘о изгуби топката в собствената половина, „червените“ разиграха по десния фланг и именно Ето‘о закъсня при единоборство с Марселино и го фаулира в наказателното поле. Главният съдия Ивайло Стоянов отсъди 11-метров наказателен удар, а зад топката застана Дюкенс Назон, който не сбърка, за да даде аванс на тима, воден от Саша Илич.

До края на мача Ботев опита да стигне до равенството, но не съумя да намери път към вратата на Густаво Бусато и така ЦСКА София се поздрави с крайния успех, с който „червените“ излязоха временно на върха в класирането. 


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Живко Желев

Втородивизионният Литекс (Ловеч) започна лятната си подготовка с ново име и с нов треньор

Втородивизионният Литекс (Ловеч) започна лятната си подготовка с ново име и с нов  треньор. След като Гриша Ганчев се отказа от футбола и прехвърли безвъзмездно цялата спортна база и управлението на футболния клуб на Община Ловеч, от новия сезон отборът ще играе с ново име.  За момента то не е уточнено, но ще се случи в предстоящите дни, тъй..

публикувано на 16.06.24 в 17:48
ПФК Левски подписа договор за три години със защитника  Алдаир Невеш Пауло Фаустино

Футболен клуб Левски подписа за три години с десен бек от Португалия

ПФК Левски подписа договор за три години със защитника  Алдаир Невеш Пауло Фаустино, съобщават от футболения клуб. Португалецът е на 24 години и играе предимно като десен бек, а "сините" го привлякоха от испанския Понферадина. Алдаир прекара миналия сезон под наем в португалския втородивизонен Пасош Ферейра, за който той изигра 25 мача и вкара..

публикувано на 16.06.24 в 17:38
Елвира Краснобаева

Елвира Краснобаева със злато във финалите с топка и с лента на турнира Гран При в Бърно

Елвира Краснобаева спечели титлите с топка и с лента, сребро с бухалки и бронз с обръч във финалите на отделните уреди на турнира по художествена гимнастика от веригата  Гран При  в Бърно (Чехия). Така възпитаничката на Светлана Юриевна завършва надпреварата с пет отличия, след като вчера стана шампионка и в многобоя. В първия финал Краснобаева..

публикувано на 16.06.24 в 17:28

България с девет медала от Открития ЕШ по лека атлетика за спортисти с интелектуални затруднения

Общо девет медала спечелиха българските състезатели от Открития европейски шампионат по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания в Швеция Към шестте отличия от първите два дни Александър Асенов и Радена Ангелова добавиха още злато, сребро и бронз  в актива на България. Асенов, който спечели златото в спринта на 100 метра, беше над всички..

публикувано на 16.06.24 в 15:49
Клод Гонсалвеш

Бившият халф на Лудогорец Клод Гонсалвеш ще продължи кариерата си в Легия Варшава

Полският гранд Легия Варшава представи новото попълнение Клод Гонсалвеш. Бившият халф на Лудогорец подписа за три години с поляците. 30-годишният португалец пристигна във Варшава като свободен агент, след като договорът му с Лудогорец не бе подновен. "Много съм щастлив. С Легия бих искал да спечеля титлата. Обичам да играя под напрежение. Присъединих..

публикувано на 16.06.24 в 11:25

Сърбия срещу Англия във фокуса на европейското първенство по футбол

Европейското първенство по футбол в Германия ще продължи днес с нови три мача. В четвърта група, в Хамбург, от 16 часа съперници ще бъдат съставите на Полша и Нидерландия.  Следващите два мача са от 3-та група. От 19 часа в Щутгарт, Словения - Дания. Един от отборите, сочени сред фаворитите за европейската титла - Англия, започва участието си на..

публикувано на 16.06.24 в 07:44
Дерой Дуарте

Лудогорец привлече нов полузащитник

Лудогорец си осигури услугите на още един полузащитник.  Това е халфът на нидерландския  Фортуна Ситард Дерой Дуарте.. Дуарте е национална Кабо Верде и пристига като свободен агент, след като договорът му с Фортуна изтече.  24-годишният футболист вече е преминал медицински прегледи, след което е парафирал за 4 години. Дуарте е сложил подписа си под..

публикувано на 16.06.24 в 06:21