PC-article-page mc-1139
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромски жени се събират на национална среща във Велико Търново

Ромски жени от цялата страна се събират днес на среща във Велико Търново, за да дискутират промяната на положението на момичетата и жените от етноса. Националната среща е под надслова „Момичета с мечти – да обърнем страницата! Университетът е място и за ромските жени!“. 

Организатор на срещата е центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Във форума ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова. 

По време на пандемията център „Амалипе“ проведе поредица от онлайн срещи, посветени на домашното насилие, ранните бракове, образованието и развитието на ромските жени. Сега ромски студентки, образователни медиатори, активни момичета и ромски жени, работещи за подобряване на условията на живот и учене в ромска общност, се събират на среща във Велико Търново, поясни Тодора Крумова от център „Амалипе“, организатор на форума:

„Всъщност целта на срещата е да си изговорим каква е ситуацията по места, особено след пандемията, какво можем да направи всяка от тези жени и момичета, които ще участват в срещата, за да не бъде просто събиране, а да има конкретен резултат и ефект и последващи действия. Това, от което има нужда, е работа по места в самите общности. Очакваме всяка една от участничките след срещата да си тръгне с план какво ще направи в своят общност – дискусии, кампании, срещи, така че да раздвижи нещата по места“. 

Не тръгваме от нулата, казва Теодора Крумова от център „Амалипе“ и допълва, че много ромски жени вече са направили първите стъпки. На националната среща във Велико Търново ще бъде проследена историята на женското движение в ромската общност, как се е променяло то през различните политически периоди, какъв е образователният статус на ромските жени днес, какви са проблемите, с които се сблъскват те вътре и вън от общността, и различават ли се от проблемите на жените като цяло.

„Наистина има нужда от много говорене, от това да се реагира, за да може да се реагира и да се промени най-вече мотивацията за образование, да се преодолеят тези негативни практики, които все още срещаме и които спират момичетата от това да завършат образование и да продължат развитието си“. 

За намаляване на ранните бракове и за стимулиране на образователния процес сред ромската общност, център „Амалипе“ от години провежда обучение и работа с ромски медиатори, както и програмата „Всеки ученик ще бъде отличник“ и резултати има, участва в Българската платформа на Европейското женско лоби. За да бъдат мотивирани участниците в срещата, ще бъдат споделени няколко лични истории за справянето с трудностите по пътя на образованието и за възможностите и важността майките да подкрепят децата си, посочи Теодора Крумова:

„Обективно положението се подобрява. По време на пандемията нещата естествено с влошиха, което не е само ситуация в ромската общност, а е цялостно в обществото. Но като цяло образователният статус се повишава, все повече се увеличават момичетата, които завършват не само средно образование, но продължават да учат и висше. Всъщност това искаме да покажем на срещата. Поканили сме много момичета и жени, които са успели вече в живота и в сферата, в която се развиват, за да могат те да покажат и да мотивират останалите, че това наистина се случва“. 

Националната среща на ромските жени ще се проведе във Великотърновския университет и в нея ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова, която от години показва, че каузата за промяна положението на ромските жени стои в дневния ѝ ред, поясни Теодора Крумова. При организацията на срещата от център „Амалипе“ е използван опитът на испанската женска организация „Дром Котар Местипен“, която от години се опитва да изгради механизъм за мобилизация на ромските жени на местно ниво.


По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все..

публикувано на 06.08.24 в 13:34

Ваня Стайкова: Здравословният секс е антидот на болестите

„Около 70 процента от гледаемостта на темите в канала „Попитайте Ваня“ идва от мъжката аудитория. Мъжете се интересуват най-много от теми за потентността, ерекцията и какво харесват жените в секса“. Това разказа в интервю за предаването „Летни нощи“ по Хоризонт Ваня Стайкова, приложен психолог и създател на Youtube канал за междуличностни и..

публикувано на 06.08.24 в 09:56

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47