Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евролидерите търсят възможности за "динамичен ценови коридор" за сделките с газ

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел след срещата на върха на ЕС.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери приеха заключения, в които настояват Комисията и Съветът на ЕС да проучат възможностите за временен динамичен ценови коридор за сделките с природен газ, както на временна рамка за ограничаване на цената на газа, от който се произвежда ток. Президентът Румен Радев увери, че България ще следи да няма накърняване на нашия интерес при предприемане на тези мерки.

Има силна решимост, която се споделя единодушно, да работим заедно за постигане на три цели - сваляне на цените, гарантиране сигурността на доставките и намаляване на потреблението, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

„Има силна решимост, която се споделя единодушно в писмените заключения, да действаме заедно като европейци за постигане на три цели - намаляване на цените, гарантиране сигурността на доставките и да продължим да работим за намаляване на потреблението“. 

В заключенията се предвижда доброволно съвместно закупуване на газ между страните-членки, като те ще бъдат задължени да напълнят най-малко 15 на сто от своите национални  запаси за следващата зима. По повод индекса за ценообразуване на газа, т.нар. TTF, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза:

„Знаем, че TTF отразява предимно газа по тръби. Тъй като виждаме, че пазарът се пренасочва и в него навлиза все повече втечнен газ, то той вече не отразява истинското положение там. Затова ще развием допълнителен нов индекс, който ще взема предвид по-добре ситуацията с цените на втечнения газ. Междувременно ще създадем и корекционен пазарен механизъм именно, за да ограничим случаите на прекомерно високи цени на газа“. 

Комисията ще вземе решение на заседанието си в четвъртък за продължаването и адаптирането на временната рамка за държавната помощ при кризи, приета по време на пандемията. В помощ на уязвимите домакинства и малките и средни предприятия ще бъдат предоставени до 40 млрд. евро от средствата, които все още са налични от предишния 7-годишен бюджетен период на ЕС. 

Президентът Румен Радев уточни, че става дума за решения на най-общо политическо ниво и добави:

"Ще има следващ съвет на министрите на енергетиката на държавите-членки, където вече ще се отива на конкретики и на детайли, но най-важното от всичко е, че ако дадена държава-членка се чувства застрашена, че по някакъв начин това ще накърни нейните интереси, ще се върне темата отново в Съвета".

Държавният глава увери, че страната ни ще следи да не стане така, че тя да пренасочва средства към по-богати страни:

"При всички тези мерки, които се вземат България следи, защото те ще стават все по-сложни да не допуснем по никакъв начин накърняване на нашия интерес, да не допуснем да стане така, че България да трансферира средства към някоя държава с по-големи финансови възможности. И още нещо - в тази дълбока криза служебното правителство категорично няма да вдига темата и няма да работи за това българските граждани, битовите потребители, да отидат на свободни пазар, касаещо ел.енергията. И се надявам следващото редовно правителство да не го прави".

Заседанието на лидерите продължава и в момента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15