Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известни спортисти и артисти подкрепят изграждането на възстановителен център за онкоболни

За да бъдат набрани средствата за отварянето му, утре се дава старт на благотворителен търг, който ще се проведе между 22 октомври и 23 ноември

Искрен Зографски и Ива Филипова
Снимка: БНР

Известни спортисти и артисти застават зад каузата на фондация „Рестарт“ за създаване на Център за психическо и физическо възстановяване на хората с онкологични заболявания. Такива места съществуват в световен мащаб, дори към различни болнични учреждения, обясни пред БНР Искрен Зографски, който е председател на фондацията.

„Това са центрове, в които хората, сблъскали се с диагнозата рак преминават през подготовка за своето лечение – оперативно или медикаментозно. Набляга се на физическата подготовка за справяне със заболяването. Работи се и с психолози“

Ива Филипова пък е учредител на фондация „Рестарт“. Дълги години тя е живяла в Канада, където зад подобни места стои държавата.

„Това са държавни спортни центрове, в които има баскетбол, волейбол, фитнес центрове, плувни басейни и т.н. В тях се провеждат групови тренировки. Ние обаче искаме да изградим тук нещо по модела на Австралия, където самите центрове се намират в болничното заведение и всеки болен може да се запише да тренира с треньор. Мускулатурата трябва да се стегне преди операцията. Когато се спортува пък преди химиотерапия, лекарствата влизат по-лесно“, обясни тя в предаването „Преди всички“.

Каузата е лична и за Искрен Зографски, и за Ива Филипова, които са преминали през възстановяване след поставяне на диагноза рак.

„Това е нещо, което отдавна сме загърбили, но искаме да покажем на всеки, който преминава през това, че не е невъзможно отново да бъде пълноценна част от обществото. Сблъскването с тази диагноза не е задължително смъртна присъда. Това е възможност да заживееш пълноценно. Заболяването ме накара да виждам живота по различен начин и да откривам цветовете му навсякъде“, призна Искрен Зографски.

За да бъде стартиран този проект и да може да просъществува през първата година, са необходими между 250 000 и 300 000 лева, поясни той. Тази сума би позволила отварянето и оборудването на един такъв център. За да бъдат набрани средствата, утре се дава старт на благотворителен търг, който ще се проведе между 22 октомври и 23 ноември. Предмети за него са дарили редица имена от света на спорта, като Тервел Пулев, Тереза Маринова, Петър Стойчев, Мария Петрова и златните момичета. Помогнали са и артисти като Иван Яхнаджиев, както и писатели като Рене Карабаш. Столична община също оказва сериозна подкрепа на инициативата.

„С набраните средства се надяваме да отворим този център и да подпомагнем онази част от пациентите, които нямат възможност да се възползват от възстановителните програми. Спортистите винаги са готови да помагат, а спортът е нещо, което възстановява и спасява“.

Старт на инициативата се дава на 22 октомври, от 11 часа, на Отворена сцена на студио за документално кино „Вокс попули“  над паметника на Съветската армия. Предметите, които не се разпродадат, ще бъдат обявени на страницата на фондацията „Рестарт“ във Фейсбук.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Искрен Зографски и Ива Филипова може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Борисов: Да прекратим гласуването и да отиваме да агитираме

"В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е имало ползи, са общи и вредите са общи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Николай Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Всичко знаем и не е нужно да губим времето и на Негово Светейшество, и на..

публикувано на 03.07.24 в 14:18
Костадин Костадинов

Костадинов: ГЕРБ може да сподели съдбата на БСП

"Няма ваш избирател, който да подкрепя вие да се превърнете в патерица на ДПС, в притурка на Пеевски и на ДПС. Няма такъв сред вас и ако вие днес направите правителство, макар че ако всяка една от политическите сили в парламента си спази обещанията, вашето правителство днес няма да мине, но ако все пак се случи, вие ще споделите съдбата на..

публикувано на 03.07.24 в 14:18

Йордан Цонев: ДПС ще положи усилия за излъчване на правителство и с трите мандата

Движението за права и свободи ще положи всички усилия за излъчване на правителство и с трите проучвателни мандата, обяви Йордан Цонев. "И ще положим всички усилия това да се случи в българския парламент, за да прекъснем този порочен кръг от несговаряне в добрия смисъл на думата в българския парламент, от липса на мнозинство. Не се месим на..

публикувано на 03.07.24 в 14:15

Николай Денков: Това е правителство от типа "забравете за бъдещето"

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков категорично оспори предложения проектокабинет от ГЕРБ-СДС: "Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Наистина ли ни предлагат отново същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 година, както и министри от..

публикувано на 03.07.24 в 14:14
Росен Желязков

Желязков: Предложеният кабинет е без осигурено мнозинство

В Народното събрание се разисква предложеният от ГЕРБ-СДС проектокабинет. Номинираният за премиер с първия мандат Росен Желязков представи структурата и състава на кабинета и подчерта, че то е без осигурено мнозинство - нито политическо, нито плаващо. Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС "Този кабинет ще..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на бившия премиер и председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната -Демократична България" Николай Денков в рамките на дебатите за проектокабинета "Желязков": Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС Борисов търси..

публикувано на 03.07.24 в 13:58

Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник областният управител на Перник Владимир Русев. Новината потвърди самият Русев с пост в социалната мрежа.  Владимир Русев е член на Изпълнителният съвет на местната структура на "Да, България" и бе назначен за зам. областен управител на Перник на 11 декември миналата година...

публикувано на 03.07.24 в 13:37