Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият председател на НС Рашидов към депутатите: Накарайте с поведението си хората да ви обичат

Вежди Рашидов
Снимка: Ани Петрова

"Аз лично 100%, на тези години, след като съм бил два пъти министър и 6 мандата депутат, дълбоко в душата ми си искаше да се отдам на внуците си".

"Днес се получи нещо интересно - госпожа Нинова не го направи първа, защото ми е противник, направи го, защото е национално отговорен човек. Тя винаги е била и такъв". 

Това каза Вежди Рашидов в първото си обръщение към депутатите, след като беше избран за председател по повод номинацията му от Корнелия Нинова след последния председателски съвет.

Новоизбраният за председател на 48-ото Народно събрание заяви пред журналисти в парламента, че приема важната политическа роля в името на народа:

"Ще се опитам да бъда към всички еднакъв, защото такъв трябва да бъде един председател. След мен вече освен Българското знаме и Герба, няма какво друго да застане и в името на българите, на хората приех кратко, дълго да излезем от тази патова ситуация".

На въпрос как вижда бъдещето на 48-ия парламент Рашидов отговори така:

"Вижте, аз по-скоро искам да видя бъдещето на българската държава. Аз съм част от нея. Днеска дори казах: тук ще бъде и гроба ми. Аз много искам да видя една държава, вдигаща се от кризата, по малко".



"Колкото и да е къс този парламент, колеги, започнете да работите, защото зима идва и хората ще бъдат много унизени и гладни. Бъдете близо до тях и чувайте болките им, защото ще изкрещят в един момент! Не е честно три дена да се шегуваме с народа. Парламентът не е сатиричен театър. Ние сме тук единствено да работим, да спорим и да търсим верния път и да излезем с правилно решение. Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ", обобщи Рашидов.

"Обещавам, че ще се опитам да работя с всички вас, колкото време имаме. Обещавам да съм консенсусен. Обещавам да се вслушвам в думите ви. Ще ги подлагаме на разисквания… Отново ви моля, намалете перченето. Не ви помага, пречи. Намалете липсата на разум, а влагайте повече разум. Пак сте големи, пак сте мъдри, а хората чакат вашите решения"!

"Накарайте с поведението си хората да ви обичат", обърна се той към депутатите.

"Патриотизъм е националната отговорност и нищо друго! Всичко останало е на втори план! Второ, не се дръжте като хора между отделните партии, все едно, че другите са прокажени. Всички тук сте легитимни български граждани! Винаги ми е било на устата да кажа: "Не сатанизирайте една или друга група". Или както с ДПС чувам да казват: "Ние с тях няма това". И те са българска партия, колеги. Не обиждайте българските граждани от турски произход! Не го правете никога! Те са добри хора! Те са истински граждани. Те са строителите от "Строителни войски", които построиха това, което вие наследявате. И днес по всички сгради са отново те!", посочи Рашидов.

Скулпторът намери време и за хумор в речта си, казвайки, че е направил "милионер" известен комедиен актьор, който се въплъщава в образа му. Председатлят на НС подчерта, че от 8 години не пие и не пуши, а когато е пил е предпочитал водка

"Да ме играеш с уиски – върхът на обидата! И водката е питие! Скъпи приятели, това е в рамките на шегата, но образи се градят така. Аз съм наясно, че от днес нататък почват образите да са градят. Казвам го не за друго - Фейсбук работи. Пазете себе си! Колкото и да работи Фейсбук, работете и вие. Колкото и да не ви харесват, харесвайте себе си! Желая на този парламент искрено: "На добър час, приятели. Бъдете живи и здрави".

В ранния следобед, с абсолютно мнозинство от 234 гласа, депутатите избраха заместниците на 48-ото Народно събрание.

Така до председателя Вежди Рашидов седнаха заместник-председателите: Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от ПП, Йордан Цонев от ДПС, Цончо Ганев от "Възраждане", Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от ДБ, Надежда Самърджиева от "Български възход". 


Вежди Рашидов беше избран за председател на Народното събрание с подкрепата на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", "против" бяха депутатите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а от "Възраждане" се въздържаха.

Политическите сили дадоха нееднозначни отговори дали днешната конфигурация, с която беше избран Рашидов, би означавала мнозинство и за ново правителство. С такава хипотеза излязоха от "Демократична България", докато Корнелия Нинова заяви, че БСП няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ и ДПС и Възраждане. Според Мустафа Карадайъ двата въпроса не трябва да бъдат смесвани.






По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени в Монтанско

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени. Жители на Монтана и село Владимирово са били измамени Измамените сами подали сигнали. Вчера 25-годишен жител на Монтана информирал полицията в Лом, че на пътя Лом – Монтана, в района на КПП "Кошовете", си закупил от непознат златен пръстен с тегло от 20 грама за 70 лв. По-късно мъжът..

публикувано на 22.05.24 в 16:03

Русия предвижда промяна на морските си граници в Балтийско море

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море. Проектът за правителствено постановление предизвика остра критика в държавите с излаз на Балтийско море. Според проекта за постановление от вчера Москва обмисля да се коригира границата около руските острови в източната..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:52
Демонстрация в подкрепа на палестинския народ, Италия, 13 октомври 2023 г.

"Хамас" и ООП приветстваха готовността на три европейски страни да признаят Палестина

Палестинското ислямистко движение "Хамас" определи готовността за признаването на палестинска държава от три европейски страни като важен етап, а Организацията за освобождение на Палестина (ООП) го нарече "исторически момент". "Смятаме това за важен етап към създаването на палестинска държава със столица Ерусалим", се казва в изявлението на..

публикувано на 22.05.24 в 15:46

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди ГКПП Дунав мост 2

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди гранично-пропускателния пункт Дунав мост 2, на границата с Румъния при Видин. Той предизвиква недоволство сред някои от шофьорите на ТИР-ве, а други са доволни.  Превозвачи казват, че преминаването през пункта е затруднено.  Времето за преминаване през пункта се е увеличило двойно...

публикувано на 22.05.24 в 15:33
Президентът Румен Радев

Президентът: Нашите ценности са моралният компас, който да следваме във времена на изпитания

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Италия, участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право заедно с колегите си от Италия и Гърция – Серджо Матарела и Катерина Сакералопулу. Международната организация е създадена през 2007 година в Атина. Дейността ѝ е насочена към публичното право и управлението,..

публикувано на 22.05.24 в 15:11
В Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции. Ритуалът ще предшества празничното шествие по случай 24 май. Най-старо е знамето на днешната Природо-математическа гимназия в града, което е подарено на училището през 1941 година – в първата свободна учебна година, след края на румънската окупация...

публикувано на 22.05.24 в 14:27