Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Татяна Янчева: Спортната слава на НСА тежи много, 80 години съхраняваме невероятен дух

проф. Татяна Янчева
Снимка: НСА

Национална спортна академия "Васил Левски" тази година празнува 80-ет години от своето създаване. Кулминацията на честванията ще бъде на 2 и на 3 декември. Каква е програмата свързана с този юбилей, къде е мястото на НСА в образователната система на България, научиха ли се хората, които управляват спорта да изплазват научния потенциал на работещите в НСА и колко тежи спортната слава на висшето спортно училище - отговорите на тези въпроси от проф. Татяна Янчева - зам. ректор по международната и научната дейност в Академията.

„Всички събития – спортни и научни, които се провеждат тази година са посветени на нашата годишнина. Сега ще бъде кулминацията на честванията. На 15 ноември, когато е Деня на Академията ще има тържествен академичен съвет, на който ще бъдат наградени изявени наши преподаватели и служители, които навършват кръгли годишнини. Ще връчим дипломите на придобилите образователни и научни степени, съответно доктор и доктор на науките. На 2 декември ще се проведе третия научен конгрес „Приложни науки в спорта“. Патрон на събитието е г-жа Мария Габриел. Тогава очакваме да дойде и  президентът на България Румен Радев, който ще връчи на Академията най-високото държавно отличие. Очакват ни едни много наситени дни, в които ще покажем постиженията на спортната академия и се надявам, че ще направим всички наши възпитаници горди от това, че са били,  а и са и винаги ще бъдат част от Национална спортна академия. На 3 декември вечерта ще завършим с един грандиозен спектакъл „Полет към звездите“, в които участват над 500 студенти от Национална спортна академия. Този спектакъл е изцяло продукт на НСА- като постановка водеща роля има проф. Кирил Андонов, участват и всички наши преподаватели“, това сподели специално за БНР проф. Татяна Янчева – зам. ректор по международната и научната дейност в Национална спортна академия „Васил Левски“ по повод 80-ет годишния юбилей на висшето спортно училище. БНР е медиен партньор на събитията свързани с юбилея.
„Национална спортна академия е безспорен лидер в спортното образование не само в България, не само на Балканите , ние сме водещи и в Европа. Стараем се да поддържаме високи стандарти. НСА е едно от малкото висши училища, които запълват категорично държавния прием. Имаме много голяма конкуренция в много от специалностите – по 8-10 човека кандидатстват за едно място. Това се дължи на авторитета, който има Национална спортна академия. Този интерес е свързан пряко и с качеството на обучението. През последните години подобрихме изключително много показателите си и в сферата на науката. Това е показател, който изключително много се цени в момента и при оценката на университетите и при рейтинга, който се изготвя всяка година и като следствие оказва влияние и при финансирането ни. Ние вече се борим равноправно с изследователските университети у нас. Нашата задача е да утвърдим спортната наука сред обществеността и смятам, че се справяме успешно с нея“, допълни проф. Янчева.

„Всички ние, които работим в НСА сме оптимисти по природа. Много си обичаме нашата Алма матер. Надяваме се, че тя ще продължава своето възходящо развитие, но разира се поглеждаме и назад във времето. За годишнитата подготвихме специални книги за историята на всеки един от факултетите. Чакаме да излезе и едно обобщено издание за развитието на Академията. От олимпийските ни шампиони единици са тези, които не са наши възпитаници. Ако премерим спортната слава на НСА, то тя наистина тежи много. Атмосферата тук е неповторима. Такъв дух едва ли има на друго място и ние сме много горди с всичко това. 80 години съхраняваме този дух и аз съм убедена, че ще го съхраним и в следващите десетилетия“, завърши проф. Татяна Янчева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Красимир Дунев: Тази Олимпиада ще е много трудна

"Валентина имаше една много силна година. Кевин е изчистил съчетанията си. И двамата за първи път са на олимпиада, нормално е да се притесняват. Не остана много, подготовката и на двамата беше успешна. Сега трябва да издържат психически и покажат какво могат, както винаги са го правили. Пожелавам им успех и да бъде едно незабравимо преживяване",..

публикувано на 17.07.24 в 14:55
Кевин Пенев

Кевин и Еди Пеневи: Целта на Олимпиадата са два финала

10 дни преди началото на олимпийските игри в Париж представителят ни в спортната гимнастика Кевин Пенев вече е в България и продължава тренировките си за най-големия спортен форум. Плътно до него в подготовката е брат му Еди, който заради контузия в рамото и пропусна шанса да спечели квота за Олимпиадата. „Тренировките в Америка вървяха..

публикувано на 17.07.24 в 12:39
Димитър Папазов

Ботев (Пловдив) обяви трансфера на Димитър Папазов в Болоня

18-годишният юноша на Ботев (Пловдив) Димитър Папазов беше трансфериран в италианския елитен Болоня, съобщиха официално от пловдивския футболен клуб.  Договорът на младия футболист е за 4 години с опция за удължаване за още една, научи БТА от близки до играча, като в касата на Ботев ще влязат над един милион евро с бонусите. Очаква се Папазов да..

публикувано на 17.07.24 в 11:33

Момичетата на Антонина Зетова с Почетен плакет от президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен плакет на Президента на Републиката националния отбор на България по волейбол за жени до 18 години на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Отличието се връчва за изключителни заслуги в развитието на българския спорт и извоюваното преди дни първо място на Европейско първенство по волейбол..

публикувано на 17.07.24 в 11:16
Лудогорец излиза да довърши започнатото срещу Динамо (Батуми)

Лудогорец излиза да довърши започнатото срещу Динамо (Батуми)

Лудогорец се изправя срещу Динамо (Батуми) днес в среща-реванш от първия квалификационен кръг на Шампионската лига. Двубоят в Грузия стартира в 20:00 часа българско време, а главен съдия ще бъде Дарио Бел от Хърватия. “Орлите” излизат като фаворити в днешната среща и ако не допускат сериозни грешки, ще продължат напред. Родният тим спечели първия мач в..

публикувано на 17.07.24 в 07:44
Легендите от САЩ`94 и фондация

Легендите от САЩ`94 и фондация "Национали 94" събраха близо 460 000 лева

Фондация “Национали 94”, която бе основана от легендарния отбор на България, достигнал до бронзовите медали на футболния Мондиала в САЩ`94. Героите от Пеневата чета събраха около 460 000 лева само за една вечер. Събитието се проведе във вторник вечер в столичния хотел “Маринела”, където единствените отсъстващи от 22-ата футболисти от САЩ бяха Емил..

публикувано на 17.07.24 в 07:41
Рафаел Надал

Надал се класира за втория кръг на турнира по тенис в Бостад

Участващият с "уайлд кард" Рафаел Надал се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей в Бостад (Швеция) от сериите АТП 250 с награден фонд 579 320 евро. На старта легендарният испанец елиминира друг участващ с "уайлд кард" състезател - 21-годишния Лео Борг (Швеция) с 6:3, 6:4. Двубоят продължи час и 26 минути. Това бе първия мач на сингъл за..

публикувано на 17.07.24 в 06:55