Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 9 - 24 октомври 2022

Наградите "Златен пикел"
Снимка: Piolets d'Or

Oбявени бяха носителите на тазгодишния “Златен пикел” - най-престижната награда в алпинизма. За цялостна кариера - както вече съобщихме, ще бъде отличен Силво Каро, водеща фигура от т.нар. златно поколение алпинисти в Словения през 80-те години на миналия век. В специално интервю за БНР той разказа за духа на своето поколение, какво ги е вдъхновявало и какво ги е правило толкова уверени в своите сили, как е преодолял загубата на двамата си партньори, с които сформират звездното трио, станало известно като”Тримата мускетари”, и какво го прави щастлив в настоящето. Интервюто със Силво Каро ще бъде излъчено в следващите дни по програма “Хоризонт”.


Отличията “Златния пикел” за 2022 г. са три - едното е за траверса на белагиеца Шон Вилануева в Патагония, второто е за изкачване на голяма стена в Пакистан, извършено от трима грузинци, а третото е специална награда на журито за изкачване на украински алпинисти в Непал.


Връх Saraghrar


От 3 до 10 септември 2021 г. грузинците Арчил Бадриашвили, Бакар Гелашвили и Гиорги Тепнадзе изкачват Северозападната стена на връх Saraghrar (7300 м) - става дума за внушителен масив на границата между Пакистан и Афганистан. Премиерният маршрут е наречен “Северозападната стена”.


В мотивите си журито отбелязва, че става дума за неизкачван преди това връх, в слабопознат район, на стена, по която дори не са правени опити за изкачвания, за малък екип и продължително катерене в чист алпийски стил, при значителни технически трудности, на голяма надморска височина и пасаж (най-трудната част) на височина между 6750 и 7000 м, силно ангажиращо начинание, напълно достойно за “Златен пикел”, пише в мотивите.


Карта на траверса


Другата награда отива при белгиеца Шон Вилануева за соловия му траверс “Moonwalk” (4000 м+, 6c, 50°) на Фиц Рой и 9 от “сателитните” му върха в Патагония. Това е първият пълен траверс от юг на север на този масив.


Той беше осъществен от 5 до 10 февруари 2021 г., а веднага след това, в специално интервю за БНР 40-годишният белгийски алпинист разказа как е преминал сам линия, дълга 5 километра, включваща 10 върха и 4000 метра катерене, с първоначален багаж от близо 30 кг. Вилануева сподели, че е прибегнал и до методи като визуализация, за да се справи психически с подобно начинание. Той вече има един "Златен пикел" - за изкачванията си в Гренландия през 2010 г. 


Интервю с Шон Вилануева


Журито на наградите “Златен пикел” отбелязва, че траверсът на Вилануева е “елегантна линия, която е била изпробвана от различни свръзки, макар никой да не е възнамерявал да я преминава соло - приключение, немислимо за повечето катерачи... Стилът е изключителен, съчетаващ технично катерене, издръжливост, умствена ангажираност и значителен опит в Патагония”, отбелязва журито.


Шон Вилануева


Тази година то присъжда и своя специална награда на трима украински алпинисти, изкачили Югоизточната стена на връх Анапурна 3 (7555 м) в Непал, за което също сме съобщавали в рубриката “Екстремните спортове”.


През ноември 2021 г. Никита Балабанов, Михаил Фомин и Вячеслав Полежайко изкачиха сложната стена в алпийски стил, за 18 дни, а маршрутът “Patience” включва опасни сераци, ронлива скала, катерене по лед и 3000 м денивелация. 


Журито на наградите “Златен пикел” отбелязва, че ”от гледна точка на катерене новият маршрут на Annapurna III е едно от най-големите изкачвания през последните години”. Но също така посочва, че не е в съответствие с всички изисквания - тримата са използвали хеликоптер за достигане до планината и на връщане от нея заради нестабилния терен. „Стилът и средствата за изкачване имат предимство пред достигането на самата цел”, подчертава журито и допълва: “Тези, които посещават високите планини, виждат огромните щети от глобалното затопляне. Ние като планинари сме длъжни да действаме отговорно и да ограничим въздействието си. Затова използването на хеликоптер в подхода не се приветства”.


Анапурна 3


Тримата украинци вече са били номинирани за "Златен пикел", през 2014 г., за изкачването си на шестхилядника Langshisha Ri (6412 м). Две години по-късно Балабанов и Фомин спечелиха "Златен пикел" за премиерното си изкачване на маршрут по Северозападния ръб на седемхилядника Талунг (7348 м). 


Церемонията по връчването на наградите ще се състои идния месец, от 18 до 20 ноември в Бриансон, Франция.


Хайдушки пътеки

Снимка: Пламен Стефанов


Георги Жеков победи в планинския маратон “Хайдушки пътеки”. Той измина 42-километровото трасе с 2500 м положителна денивелация за 4 часаи 7 минути. Втори финишира Кирил Николов - Дизела, а трети - Александър Спасов. При жените най-бърза беше Мария Николова, която записа време 5 часа и 8 минути. На второ и трето място се класираха, съответно, Кристина Иванова и Росица Стефанова.


Над 500 бегачи участваха в тазгодишното издание на състезанието. Имаше четири дистанции, като най-дългата - 42 км, беше последен кръг от Държавния календар по скайрънинг за тази година.


Мария Николова


Стартът беше в събота, в 8:00, в центъра на Сливен, а трасето минаваше по скалния масив „Сините камъни“, през местността Карандила и връх Българка. Сред чуждестранните участници имаше италиански и американски военни от базата на полигона „Ново село“. 


Слав Киров зае 5 място в състезанието The Internationals of Mayenne (B&L). То се проведе в Лавал, Франция в олимпийската дисциплина B&L - боулдър и трудност.

В Стара Загора пък се проведе последният кръг от купа "България" по спортно катерене за деца 1-4 група (до 14 г.). Над 100 малки състезатели мериха сили в дисциплините боулдър и скорост, и за крайното класиране за купа "България", в което влизат резултатите от всички състезания от държавния спортен календар.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44

18.08.2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 18.08.24 година.

публикувано на 18.08.24 в 08:20

11.08.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 11 август 2024г. 

публикувано на 12.08.24 в 09:46
Яня Гарнбрет

Екстремните спортове 4 - 11 август 2024

19-годишният британец Тоби Робъртс спечели златото на Игрите в Париж в комбинираната дисциплина в спортното катерене “боулдър и трудност” при мъжете. Първо състезателите премериха сили в боулдъра - там Тоби зае трето място, първи стана соченият за фаворит Анраку Сорато, на 17, от Япония, следван от американеца Колин Дъфи.  Снимка: Lena..

публикувано на 11.08.24 в 12:32