Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули: Протестите в Иран са предизвикани от външни сили

"Позициите на Европа и САЩ за правата на човека са политическа шега"

Снимка: www.mu-sofia.bg

"Протестите, прераснали в безредици, са предизвикани от външни сили". Това каза пред БНР Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули, посланик на Ислямска република Иран в България.

В Иран продължават протести, съпроводени с размирици. Напрежението ескалира през септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини, три дни след като беше задържана от нравствената полиция заради неправилно сложен хиджаб. Протестиращите обвиняват за смъртта ѝ органите на реда. Властите отричат тези твърдения.

"Конституцията на Ислямска република Иран признава правото на публичния протест и критиката. Много мирни събирания бяха проведени и приключиха дори и без присъствието на полиция и сили за сигурност. Същевременно, като всяка политическа система в света, правителството на Иран счита запазването на териториалната цялост, сигурността на хората и обществения ред като своя червена линия и от тази гледна точка прави разлика между "протест" и " безредици".

"Това, на което станахме свидетели след втория ден, вече не беше просто протест, а организирани безредици и насилие. В резултат на разследвания на службите за сигурност се установи, че въоръжени терористични групи присъстват сред протестиращите. Питам Ви, ако вашите институции за сигурност бяха изправени пред действия, нарушаващи сигурността и обществения ред, какво биха направили? Според статистиката през миналата година стотици хора, включително жени, са убити в резултат на стрелба от страна на американската полиция. Дали Европейският съюз и европейските държави са предприели някакви действия срещу Съединените щати за отстояване и спазване на човешките права? Дали Западът наложи санкции на Саудитска Арабия заради човешките права? Според мен позициите на Европа и Америка, касаещи правата на човека, са една голяма политическа шега. Европейските правителства, заради политическите си и икономически интереси, действат срещу сигурността на Иран, която е единствената истинска демокрация в региона".

Социални, икономически или политически са причините, извели хората на улицата?

След трагичната смърт на едно младо момиче, която нарани сърцата на всички иранци, започнаха протести, особено сред младите, което бе естествено. Икономическите проблеми, породени от санкциите на Съединените щати, също са намесени до известна степен. Но ненормалното беше бързото и организирано отклоняване на това протестно движение към безредиците. Причината, поради която се създава хаос и несигурност в Иран е, че враговете на нашата нация не могат да видят страната с нейната независима идентичност и политика и се опитват да използват всяка възможност за нанасяне на удари. Мащабите на тези протести са известни на иранския народ и хората много ясно се разграничиха от бунтовниците. Максималният брой участници в протестни събирания бяха от 300 до 400 души в големите градове, докато стотици хиляди граждани в различни градове обявиха несъгласието си с действията на бунтовниците и настояха правителството да се справи с елементите, всяващи несигурност в страната. Ислямска република Иран има силна обществена подкрепа и е пристан на стабилност и устойчива сигурност в региона.

Протестите в Иран сега се определят като едни от най-масовите в страната от 2019 година насам, когато възникна недоволство заради цените на горивата. Ще се вслушат ли властите в гласа на протестиращите, ще решават ли проблемите им и ще станат ли чувствителни към правата им, каквито призиви вече се чуха и от влиятелни личности в страната?

Тези събирания не са били толкова широко разпространени, колкото казвате. Максималният брой участници в протестни събирания, както вече споменах, беше между 300-400 души в големите градове. Следователно може да се каже, че широката общественост не се присъедини към уличния митинг. Политиката на Ислямска република Иран като "изслушващо правителство" е да разследва всички аспекти на съществуващите протести. Въпросът за свободата на събранията и протестите е доказан на практика в Иран и през последните години на различни места има проведени стотици синдикални и несиндикални събирания, а протестиращите са получили право да заявят исканията си без конфликт или проблеми със сигурността и в много случаи тези искания бяха чути и изпълнени.

Как настоящата ситуация би могла да повлияе на по-нататъшния ход на разговорите за съживяване на споразумението за ядрената програма на Иран и на международните отношения на страната като цяло?

Една от причините за организирането на бунтовете бе те да въздействат отрицателно върху процеса на преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие, с което се цели оказване на натиск върху Иран, за да получат повече отстъпки от него. Преговорите за вдигането на санкциите не са премахнати от дневния ред на страната ни. Проблемът е в противоречивото поведение и говорене на американските правителствени служители. От една страна, те изпращат съобщения и предават вижданията си за съживяването на споразумението, а от друга, тяхното поведение и реч не допълва преговорния процес. Има технически основания и поле за възобновяване на Съвместния всеобхватен план за действие и връщането на всички страни към него. Сега този въпрос зависи от политическото решение на американското правителство, като ние можем да се върнем към него, когато пожелаят. Разбира се, Ислямска република Иран няма да губи време със споразумението и ще следва своята външна политика.

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00