Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни профилактични прегледи за хепатит на хората от 40 до 65 години

При поставяне на пиърсинг и правене на татуировки може да настъпи инфектиране с хепатит С

Снимка: Алами/Ройтерс

Данните на Световната здравна организация сочат, че България изостава драстично от глобалните цели за елиминиране на вирусен хепатит С до 2030 година. В тях се включва диагностициране и лекуване на пациентите, както и намаляване на смъртността с 65%. В България са диагностицирани едва 10% от всички заболели.

От 2021 година страната ни има национален план за превенция и контрол на вирусните хепатити, обясни пред БНР проф. д-р Красимир Антонов  от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той е председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална  ендоскопия и абдоминална ехография. 

„Даде се възможност на личните лекари да извършват скрининг върху цялото население, навършило 40 години с бързи тестове за хепатит В и С. Предостави им се възможност да изследват и чернодробните показатели асат и алат. Това се прави, защото драстично намаля броят на диагностицираните и на лекуваните пациенти“.

Рисковите групи – хора на метадонови програми, в диализни центрове, хемофилици и други, вече са обхванати, каза той.

Болестта е коварна, защото човек носи вируса в себе си, а няма никакви признаци, обясни проф. Антонов.

„Докато не развие чернодробна цироза и не започне да пожълтява, той няма нужда да се прегледа.“

Председателят на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална  ендоскопия и абдоминална ехография проф. Красимир Антонов

Хората от 40 до 65–годишна възраст ще бъдат изследвани през 5 години по здравна каса за наличието на хепатит. Лицата, навършили 20-25 години, вече нямат никакъв имунитет, останал от ваксинирането им срещу заболяването. След 40 – годишна възраст риска от инфекция се увеличава. Случаите на хепатит В не намаляват, а за хепатит С няма ваксина. Дори да бъде излекуван, човек пак може да бъде заразен от този вирус.

Възрастните пациенти са били изложени на риск, когато им е правено кръвопреливане в миналото, обясни професорът.

„Тогава в центровете по кръвопреливане не можеше да се открива наличието на хепатит С. Тестовете, които се използваха, също не гарантираха 100% сигурност. При хирургични интервенции също може да има източник на инфекция“.

Хепатит С се предава и при раждане от майката на детето, отбеляза той.

„Ако тя бъде диагностицирана своевременно и се лекува, детето може да се роди здраво“.

При поставяне на пиърсинг и правене на татуировки също може да настъпи инфектиране с хепатит С, който се предава чрез оцветителя, предупреди проф. Антонов.

Сред възрастните хора има много заразени, но процентът на диагностициране е малък, обясни той.

Инфекцията с хепатит С може да бъдат излекувана за 8 до 12 седмици, поясни професорът.

„При хепатит В не може да се премахне вируса, но може да се намали количеството му и състоянието на организма. Лекарствата за него се пият цял живот“.

Цялото интервю на Таня милушева с проф. д-р Красимир Антонов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ива Митева: Политическата криза трябва да стане още по-дълбока, за да се случи реалната промяна

Едва ли ще има нещо ново, ако има избори наесен. Прекалено е малък срокът и се искат прекалено много средства, а с такива разполагат парламентарно представените партии, смята Ива Митева, юрист и председател на 45-о и 46-о НС, от квотата на ИТН, в интервю пред БНР. "Виждам, че няма желание в хората да участват в подобни проекти, можещите се..

публикувано на 24.07.24 в 14:34

Овладян е пожарът до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора

Овладян е пожарът, който възникна преди обед до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора.  Пожар в старозагорския квартал "Лозенец" Огънят обаче е навлязъл в близко дере, където има нерегламентирано сметище.  Огънят край кв. "Лозенец" навлезе в близкото дере Няма пряка опасност за децата и персонала от Дома за..

публикувано на 24.07.24 в 14:21

Горските пожари в РСМ продължават да бушуват

В Северна Македония продължават да бушуват горски пожари, две седмици след като се разрази огнената стихия. Властите съобщиха за седем активни огнища тази сутрин. Министърът на вътрешните работи Панче Тошковски определи положението като "национална катастрофа" и отбеляза, че няма изградена система за адекватна реакция в кризисни ситуации,..

публикувано на 24.07.24 в 14:01
Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев: Политическата криза ще се задълбочи, не съществуват предпоставки за решаване

Политическата криза у нас може да се разреши, ако се постигне стабилност – предвидимост на процесите и системата да гарантира, че ще намалеят обществените търкания. Но, за да се стигне до това трябва трансформация на политическата система, което може да доведе до нов политически продукт. Това прогнозира бившият вицепремиер, бивш министър..

публикувано на 24.07.24 в 13:57

Социалната комисия в НС сложи край на схемата, наречена "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 24.07.24 в 13:49

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив ,да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев. Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат..

публикувано на 24.07.24 в 13:43
Сватба на о-в Санторини

Жители на Санторини "под карантина" заради свръхтуризъм

Гръцкият остров Санторини се задъхва от прекалено много туристи, а кметът призова местните жители днес да останат по домовете си, докато се очакват няколко круизни кораба със 17 хиляди пътници. Жителите на Санторини се оплакват, че са" под карантина" поради свръхтуризъм. Островът вече е приел хиляди туристи, като хотелите и вилите са заети..

публикувано на 24.07.24 в 13:29