Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич: Сърбия е военно неутрална, но ще продължи коректното сътрудничество с НАТО

Александър Вучич, президент на Сърбия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбия е военно неутрална, но ще продължи коректното сътрудничество с НАТО, заяви президентът Александър Вучич в разговор с командващия Военния комитет на НАТО адмирал Робърт Бауер, съобщи сръбската телевизия РТС, цитирана от БТА.

Вучич е изтъкнал, че е много важно да има редовен диалог между представителите на Сърбия и служителите на политическите и военните структури на алианса, което допринася за укрепването на взаимното доверие.

По този повод те са обсъдили подобряването на сътрудничеството между Сърбия и НАТО на различни нива.

Вучич е заявил, че членовете на КейФОР имат важна роля за поддържането на мира и стабилността, както и за защитата на сърбите и другите неалбански общности в Косово.

Двамата събеседници се съгласили, че е важно да се избегне допълнителна ескалация на напрежението, посочва РТС.

Адмирал Бауер е посочил, че НАТО цени Сърбия като партньор и уважава нейния военен неутралитет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Унгария: Нелоялният внос на яйца от Украйна трябва да се реши в рамките на ССТ между ЕС и Киев

Според   държавният министър на земеделието и селското развитие на Унгария Жолт Фелдман, са необходими гаранции, че нелоялният внос на яйца от Украйна трябва да се реши в рамките на Споразумението за свободна търговия (ССТ) между ЕС и страната. Той каза това в отговор на въпрос  за предложението на България да се спре вноса на яйца оттам, докато..

публикувано на 23.09.24 в 22:40
Антониу Гутериш

Антониу Гутериш настоява за деескалация на напрежението в Ливан

Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш е загрижен за благосъстоянието на цивилните граждани в Ливан и призова Израел и военната групировка "Хизбула" да деескалират напрежението, заяви неговият говорител Стефан Дюжарик на брифинг за пресата. "Гутериш изразява голяма загриженост за безопасността на..

публикувано на 23.09.24 в 22:33

БНБ: Няма заплаха за наличното парично обращение от регистрирани фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ съобщава, че няма заплаха за наличното парично обращение от увеличението през второто тримесечие на годината на броя регистрирани фалшиви банкноти от 100 лева в Националния център за анализ на Българска народна банка. Централната банка съобщава, че това увеличение се дължи само на един тип неистински банкноти, които са отпечатани..

публикувано на 23.09.24 в 22:21
Масуд Пезешкиан, президент на Иран

Иран предупреди за необратими последици, ако конфликтът Израел-Хизбула прерасне в регионална война

Израел иска да въвлече Близкия изток в пълномащабна война, като провокира Иран да се присъедини към почти едногодишния конфликт между Израел и подкрепяната от Техеран военна групировка "Хизбула" в Ливан, заяви тази вечер иранският президент Масуд Пезешкиан, предупреждавайки за "необратими" последици, съобщава Ройтерс. Говорейки пред група..

публикувано на 23.09.24 в 21:48

Хасковският окръжен съд отложи гледането на мярката за неотклонение на Мюмюн Искендер

Хасковският окръжен съд   отложи гледането на мярката за неотклонение на кмета на Хасковски минерални бани Мюмюн Искендер за 3 октомври, като през това време от МВР болница трябва да  изготвят медицинска експертиза за състоянието на обвиняемите. Обвинението към Мюмюн Искендер, сина му Али Али и Байрям Иляз е за участие в организирана..

публикувано на 23.09.24 в 20:56
Бенямин Нетаняху

Нетаняху към ливанските граждани: Войната на Израел не е с вас, тя е с "Хизбула"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи строго предупреждение към ливанските цивилни граждани на фона на ескалиращото напрежение в понеделник. "Войната на Израел не е с вас. Тя е с "Хизбула"", каза той, говорейки на английски в специално видео съобщение, подчертавайки, че въоръжената групировка използва цивилни като живи щитове, като..

публикувано на 23.09.24 в 20:50

България остава напълно ангажирана да оказва помощ в енергийния сектор на Украйна

България остава напълно ангажирана да оказва помощ в енергийния сектор на Украйна, както и за всички други сектори, за които е необходима нашата помощ. Това е декларирал министър на външните работи Иван Кондов на среща на формата Г-7+ в Ню Йорк, посветена на подкрепата за енергийния сектор на Украйна, съобщават от пресцентър на външното ни..

публикувано на 23.09.24 в 20:42