Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дилемата евро-атлантизъм срещу евразийство е изкуствена"

Любомир Кючуков: Членството на България в НАТО и ЕС е константна величина

"Българската външна политика в момента е инструмент за вътрешнополитическа употреба"

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"Българската външна политика в момента е инструмент за вътрешнополитическа употреба и външнополитическите позиции не са въпрос на държавна политика, а на партиен интерес".

Това заяви пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Според него външната политика на страната не е един от важните приоритети и това не е новост.

"Изключително важно е във външната политика на една държава да има константни величини. Членството на България в НАТО и ЕС са точно тези константни величини в момента. Друг е въпросът, че дилемата евро-атлантизъм срещу евразийство е изкуствена, дори измислена. Да, има различие в подхода спрямо войната в Украйна, но не и спрямо членството на България в ЕС и НАТО. От друга страна е добре, че има ясно оформена и представена в парламента евроскептична партия ("Възраждане" - б.р.). Тя отразява реално наличните настроения в обществото, но и нивото на тяхното разпространение - в България то е на доста ниско равнище, ако сравним с останалите страни от ЕС".  

Любомир Кючуков подчерта, че има неразбиране на мястото на външната политика в ЕС:

"Тя е обща, а не общностна, т.е. ЕС формулира общи позиции, със съгласието на всички държави, но не провежда собствена външна политика, тя е прерогатив на националните държави, които провеждат външната политика. Солидарността не предполага априорно съгласие, а изисква участие в изработването на тези позиции и едва след това, съобразяване с приетите общи позиции".

По думите на дипломата провежданата през последните 4 години външна политика на България по отношение на Северна Македония не е била в български интерес:

"Ние помогнахме в РСМ да победи македонизмът. ... Гражданите на РСМ вече вярват, че нямат нищо общо с България и не искат да имат общо с България. При подписването на двустранния договор между София и Скопие преди 5 години само 1,5% от гражданите на Република Македония определяха България като враг, към момента те наближават 50%, по последни изследвания".

Интервюто на Георги Марков с Любомир Кючуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Мая Аргирова

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока . Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение , тъй като, за да има официално становище на тази комисия, е необходимо да се направи проверка от контролните органи - РЗИ и..

публикувано на 07.08.24 в 16:50
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се проверяват нивата на тестостерон. Ако се опрем на особеността, че може жена да бъде с XY и е с..

публикувано на 07.08.24 в 14:01

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч..

публикувано на 07.08.24 в 12:16

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода". Същевременно общинските съветници трябва да..

публикувано на 04.08.24 в 21:00
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55