Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всеотдайността, волята и куража в името на общото благо неминуемо заслужават признание"

Държавният глава отличи изявени българи с Почетния знак на президента

Снимка: Прессекретариат на президента

"За мен е удоволствие да връча заслужени отличия на четирима от съвременните будители – стожери на духа, съзиданието, на стойностните каузи, креативните идеи и научни пробиви, за техния безспорен принос за развитието на страната ни и по повод на техните годишнини" - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към изявени българи, които на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 удостои с Почетния знак на президента.

Отличието получиха проф. д.б.н. Диана Петкова, доц. д-р Георги Паскалев Сафев, арх. Костадин Сандев и Анжел Вагенщайн.

В приветствието си държавният глава подчерта, че церемонията е израз на признанието на обществото ни за всеотдайността, духовната сила и професионализъм на отличените и за техния респектиращ пример.

"Вие доказахте, че сливайки талант, всеотдайност, воля и кураж в името на общото благо и възхода, това неминуемо печели заслужено признание", посочи Румен Радев.


Проф. Петкова е отличена за значимите ѝ заслуги към образованието и науката и за цялостен принос за развитие на науката и Съюза на учените в България. Нейните световни открития дават на медицината механизма за лечение на социално значими заболявания като инсулт и инфаркт. През 2012 г. получава награда "Златна книга за принос към развитието на българската наука" на Съвета на европейската научна и културна общност, а от 2016 г. е председател на Съюза на учените в България, се посочва в съобщението от прессекретариата на държавния глава. В него се допълва:

Доц. Паскалев е награден за цялостния си принос в развитието на българското медицинско образование и по повод неговата 80-годишнина. Избиран е два мандата за ректор на Медицинския университет в Пловдив, а от 2012 г. е почетен ректор на университета. През 2003 г. той въвежда англоезично обучение в българското медицинско образование, което насърчава приема на чуждестранни студенти в България, и основава Фармацевтичния факултет при Медицински университет – Пловдив.

През 2010 г. създава и ръководи "Технологичен център за спешна медицина" при университета, а през 2011 г. изгражда най-модерния и професионално оборудван аудиторен медицински комплекс в страната. Автор е на 4 монографии и над 80 публикации в наши и чужди медицински издания.

Арх. Сандев е награден за приноса му в градоустройството на Благоевград и Банско и във връзка с неговата 75-годишнина. Като съветник на Общинския съвет Благоевград и заместник-кмет участва в реконструкцията и новото строителство на града. По негово предложение и с активното му участие е запазен старият център на Благоевград. Автор е на градоустройствените планове на редица квартали в града.

Анжел Вагенщайн, чието отличие беше получено от неговата внучка Жаклин Вагенщайн, е награден за изключителния му принос към българската култура и духовно развитие и по повод неговата 100-годишнина. В приветствието си президентът отбеляза значимите заслуги на Анжел Вагенщайн за развитието на страната ни и неотклонно отстояваните в тежки времена свобода, просветеност и достойнство, както в своето творчество, така и в живота.

Изтъкнат сценарист, писател и интелектуалец, той е сред знаковите имена в културния и обществения живот на България. Автор е на над 50 сценария за филми, а от 90-те години се отдава на писателска дейност. Книгите му са преведени на множество езици. Носител е на престижни български и чуждестранни отличия. По време на Втората световна война участва в съпротивителното движение, за което има смъртна присъда.

От името на наградените проф. Диана Петкова изказа признателност за оказаната чест. „Ще продължим да работим в тази насока, да прославяме науката и културата на България“, посочи тя.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени в Монтанско

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени. Жители на Монтана и село Владимирово са били измамени Измамените сами подали сигнали. Вчера 25-годишен жител на Монтана информирал полицията в Лом, че на пътя Лом – Монтана, в района на КПП "Кошовете", си закупил от непознат златен пръстен с тегло от 20 грама за 70 лв. По-късно мъжът..

публикувано на 22.05.24 в 16:03

Русия предвижда промяна на морските си граници в Балтийско море

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море. Проектът за правителствено постановление предизвика остра критика в държавите с излаз на Балтийско море. Според проекта за постановление от вчера Москва обмисля да се коригира границата около руските острови в източната..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:52
Демонстрация в подкрепа на палестинския народ, Италия, 13 октомври 2023 г.

"Хамас" и ООП приветстваха готовността на три европейски страни да признаят Палестина

Палестинското ислямистко движение "Хамас" определи готовността за признаването на палестинска държава от три европейски страни като важен етап, а Организацията за освобождение на Палестина (ООП) го нарече "исторически момент". "Смятаме това за важен етап към създаването на палестинска държава със столица Ерусалим", се казва в изявлението на..

публикувано на 22.05.24 в 15:46

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди ГКПП Дунав мост 2

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди гранично-пропускателния пункт Дунав мост 2, на границата с Румъния при Видин. Той предизвиква недоволство сред някои от шофьорите на ТИР-ве, а други са доволни.  Превозвачи казват, че преминаването през пункта е затруднено.  Времето за преминаване през пункта се е увеличило двойно...

публикувано на 22.05.24 в 15:33
Президентът Румен Радев

Президентът: Нашите ценности са моралният компас, който да следваме във времена на изпитания

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Италия, участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право заедно с колегите си от Италия и Гърция – Серджо Матарела и Катерина Сакералопулу. Международната организация е създадена през 2007 година в Атина. Дейността ѝ е насочена към публичното право и управлението,..

публикувано на 22.05.24 в 15:11
В Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции. Ритуалът ще предшества празничното шествие по случай 24 май. Най-старо е знамето на днешната Природо-математическа гимназия в града, което е подарено на училището през 1941 година – в първата свободна учебна година, след края на румънската окупация...

публикувано на 22.05.24 в 14:27