Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Не стихва спорът за наличието и съдържанието на експертен доклад на БНБ за влизането в еврозоната

Банков служител проверява автентичността на евробанкнота с помощта на приложение за смартфон на пресконференция в Koenig & Bauer Banknote Solutions в Лозана, Швейцария, архив, юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската народна банка отрече да е изготвян доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 година. Това става ясно от позиция на Централната банка, изпратена след запитване на Българското национално радио за автентичността и характера на текстовете, цитирани през седмицата от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Самият Костадинов заяви в кулоарите на парламента, че ръководството на БНБ лъже и че партията разполага с анализа на управителя на Централната банка Димитър Радев:

"Лъже ръководството на БНБ, нагло и безсрамно, уплашено от собствените си 37 експерти, които са представили ето този вариант. Преди малко Пеканов се изтърва, че този вариант, който ние сме получили, не е цензуриран. А ако този вариант не е цензуриран, кой ще цензурира този вариант, който ще ни бъде показан накрая", попита Костадинов.

Документът, в който се посочват рискове от приемане на еврото, разпространен сред парламентарните групи, предизвика скандал между депутатите на "Възраждане" и вицепремиера по европейските въпроси Атанас Пеканов в пленарната зала.

Пеканов заяви, че документът, получен от парламентарните групи, не е одобрен доклад: 

"Това е най-висшата трибуна, не я ли уважавате, за да излезете и да лъжете всяка седмица. Аз разбирам вашето мнение, че вие сте против, има много други хора, които явно са "за". Кое е истината? Това не е одобрен доклад, съгласуван, това е доклад, в който много различни хора са писали много неща", репликира Пеканов.