Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полк. Лозанов: Необходими са 16 изтребителя, за да поддържаме охраната на въздушното пространство

Изтребител "Юрофайтър Тайфун" на испанските ВВС.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Народното събрание се обсъжда придобиването на втората партида от 8 военни самолети Ф-16 Блок 70 (F-16 Block 70).

Oт БСП заявиха, че ще гласуват против, с мотива, че военната сделка крие рискове за българския бюджет и за националната ни сигурност.

Депутатът Румен Гечев подчерта, че нито един самолет от първите осем, все още не е доставен от американската страна и коментира: "Днес има някакво съвпадение. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат, т.е. тука може да става дума не за 2 милиарда и 300 милиона и още 2 милиарда и половина лева, а може да става дума за много милиарди, тъй като доставчикът иска да му подпишем втори път празен чек".

Ивайло Мирчев от "Демократична България" подчерта, че военните самолети са необходими са функционирането на Военновъздушните ни сили и посочи:

"Никога, когато една страна си поръчва самолети, те не чакат някъде на склад. Няма склад за самолети. Самолетите се поръчват, да, те са на чертежи, но всъщност Блок 70 е възможно най-модерната авионика, която съществува на този пазар. Ние имаме задължение не само към обществото и сигурността на страната, ние имаме задължение към хората, които са в Българската армия, да осигурим тези самолети, те дори са под минимума, който е нужен за нормалното функциониране на Военновъздушните сили“.

Проектът на решение за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет - втори етап е внесен от Министерски съвет. Ако бъде подкрепен, ще се изпълни целта за окомплектоване на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители Ф-16 Блок 70.


Дискусията за закупуването на изтребители показва, че депутатите преследват личните си и партийни интереси, а не тези на България. Това заяви пред БНР полковникът от запаса Любен Лозанов, който е пилот с над 30 – годишен стаж.

„Самолетът Ф - 16 е произвеждан от много години. Взел е участие в много бойни действия и се е доказал като изтребител. Моето лично мнение е, че са ни необходими 16 такива машини.

Подготовката на един летец струва около 7 милиона. Способностите му трябва да се поддържат постоянно. Той има нужда поне от 100 летателни часа годишно. Това не може да стане с 8 самолета.

Не можем да водим война със силен противник и с 16 самолета. По тази причина влизаме във военно-политическия блок на НАТО. Но с толкова можем да изпълняваме охраната на въздушното пространство, ако няма повишен риск“.

В сегашната обстановка, при която прекъсваме връзките с производителите на руските самолети, тренировките на летците може да се поддържат не повече от една година, поясни той.

„Възниква въпросът за т.нар. междинен изтребител. Ако прекъснем подготовката им, авиацията в България ще свърши и ако през 2025 година дойдат нови самолети, ние няма да имаме летци, техници и комуникационни специалисти“.

Най-добрият вариант е да вземем самолети под наем, смята полковник Любен Лозанов.

Така ще осъществим един интересен преход. Руската система на управление на самолетите е аналогова. Западните са с друга идеология на управление. Там има цифрова технология.

Разрешава се пилотите да летят на два, а понякога и на 3 типа самолети. Това означава, че нашите летци могат да започнат паралелно обучение за нов тип самолети и в рамките на 6 месеца да могат да преминат уверено на нов изтребител“.

Всякакви опити да се къса от военния бюджет не са приемливи, заяви той.

„Те ни доведоха до състоянието, в което сме сега. БСП винаги обясняваше, че са по-необходими пари за социални нужди. Искам да попитам Корнелия Нинова дали в Украйна се запазиха социалните преимущества. Отбраната трябва да бъде осигурена“

Цялото интервю на Снежана Иванова с полк. Любен Лозанов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блокада на пътя за Рилския манастир заради безводие в Кочериново

Десетки жители на Община-Кочериново блокираха за повече от час пътя за Рилския манастир при разклона за с. Стоб, протестирайки срещу безводието в района. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано, стигна се обаче до остри пререкария с част от блокиралите пътя.  Местните са гневни, че след като четири денонощия били със..

публикувано на 25.08.24 в 14:41

Хусите поздравиха "Хизбула" за нападението срещу Израел

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси поздравиха ливанската групировка „Хизбула“ за нападението ѝ срещу Израел и отново заплашиха с отмъщение за израелските удари срещу йеменското пристанище Ходейда миналия месец, предаде "Франс прес". „Поздравяваме „Хизбула“ и нейния генерален секретар за голямата и смела атака, извършена от..

публикувано на 25.08.24 в 14:29

Човек от екипа на "Ройтерс" е в неизвестност след нападение в Краматорск

Един човек от журналистически екип на агенция "Ройтерс" е в неизвестност и двама са били ранени при среднощна атака срещу хотел в град украинския град Краматорск, Донецка област. Екипът се състои от шест души, като двамата пострадали са били откарани в болница. От агенцията посочват, че продължават да очакват повече информация. Краматорск, последният..

публикувано на 25.08.24 в 14:08

Кафето в Гърция рязко поскъпва

Кафето в Гърция поскъпва рязко както в магазините, така и в зведенията. Собствениците на кафенета очакват отлив на клиенти. Цената на кафето на едро е нараснала с между 45 и 65%, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ. Очаква се това да доведе до рязко поскъпване на всички видове кафе в магазините, както и с поне 50 на сто по-високи цени в..

публикувано на 25.08.24 в 13:59

Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на поколение

Евроазиатските рисове в Зоологическата градина в София се радват на поколение, съобщиха на "Фейсбук" страницата на зоопарка. Под публикацията посетители споделят, че вече са видели бебетата, и..

публикувано на 25.08.24 в 13:34
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

Какво ще каже в първата си голяма реч като премиер Киър Стармър?

В послание на британския премиер Киър Стармър към нацията, което ще бъде отправено в реч във вторник, се посочва, че животът в Обединеното кралство ще се влоши преди да се подобри. Британският премиер ще отбележи седмицата преди завръщането на депутатите в Камарата на общините след съкратена лятна ваканция, като продължи с нападките си срещу..

публикувано на 25.08.24 в 13:24
Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев

Не са водени разговори за служебен вътрешен министър с главния секретар на МВР

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директорът на бургаската полиция Емил Павлов заявиха, че с тях не са водени разговори за бъдещ служебен министър на вътрешните работи. И двамата са категорични, че не биха приели поста. "Моят избор е да бъда полицай",  каза директорът на Бургаската полиция старши комисар Емил Павлов: "С мен..

публикувано на 25.08.24 в 12:39