Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Симеон Ананиев: Над 50% от подвижния състав в БДЖ е опасен

"В железниците няма произшествие, при което да липсват поне 3 нарушения"

Снимка: БГНЕС

Вчера се запали бързият влак София - Варна. Това се случи в района на Каспичан.

Рано е още да кажем каква е причината за пожара, каза Димитър Димитров от БДЖ:

"Назначена е комисия първа категория, която тепърва ще разследва причините за инцидента. Докато тя не излезе със заключения, няма да правим предположения какво е предизвикало запалването. Факт е, че подвижният състав в БДЖ се експлоатира съгласно установените технически норми и в това отношение не се правят абсолютно никакви компромиси. Истината е такава, че вагоните са на преклонна възраст и това дава своите резултати", уточни той.

Началникът на РДПБЗН в Шумен комисар Иван Иванов каза, че огнеборците вече имат версия за причините за инцидента.

"Най-вероятно се касае за техническа грешка. Част от пътниците казаха, че по време на движение се е появил пушек, чул се е пукот и веднага след това е започнал пожарът", разказа той.

В момента влаковете се движат по железопътната отсечка, но пътуват само в единия коловоз и с намалена скорост в района на произшествието, обясни в предаването "хоризонт за вас"  Катерина Петкова, която е кореспондент на БНР в Шумен.
Върбан Петков

Един човек успява да предотврати голяма трагедия. Това е старши инспектор Върбан Петков, който е пожарникар от 22 години, а сега е началник група в Първа районна служба по противопожарна безопасност във Варна. Той дърпа внезапната спирачка, след като вижда дим в коридора на купето си във втория вагон от композицията. Във влака е редови пътник. Към пушека вниманието му насочва млада жена.

Инцидентът се случва в 19,30 часа, старши комисар Петков веднага отваря прозорците по цялото протежение на вагона. Други пътници помагат при извеждането на трудноподвижни хора. 

Младо момиче забелязва пушека.

"Важно е, че ме предупреди, ако се бяхме забавили с по-малко от минута, щеше да има жертви", категоричен е той. 

Съветът му е в такива случаи да запазим самообладание.

"Запазете хладнокръвие, трезвата мисъл може да помогне най-много в такава ситуация", каза той. 

Комисар Петков смята, че е необходимо да се правят разяснителни кампании, които да подготвят хората с план за действие при подобни инциденти.

В железниците няма произшествие, при което да липсват поне 3 нарушения. Това обясни пред БНР проф. Симеон Ананиев, който е председател на Асоциацията българските железопътни превозвачи и преподавател във ВТУ.

"Това е една стабилна и консервативна система, която разполага с правилници, но неспазването им води до тези инциденти".

Като една от важните предпоставки за произшествия той определи и състоянието на железопътния състав.

"Нашият е най-старият и негоден в целия ЕС. Има изисквания вагоните да бъдат с негорими облицовки, но при нас те не са с такива. Липсват автоматични системи за сигнализиране и отваряне на врати. Над 50% от подвижния състав в момента е опасен. Необходим е мониторинг на всяко едно превозно средство – на колко години е, какви материали има в него и отговаря ли на изискванията. По-добре е да спрем някой влак, отколкото да поставяме гражданите в опасност".

Той апелира, независимо от политическата обстановка и управление, да не се сменят хората в железниците и обясни, че е нужна дългосрочна програма за развитието им.

Експертът обясни, че работата в железниците е зле платена и с нисък обществен имидж, а това е предпоставка за ниско качество на предлаганата услуга.

Цялото интервю на Снежана Иванова с проф. Симеон Ананиев може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18