Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Росица Атанасова: Липсват поетапни мерки, които да ги стимулират за независим живот

Бежанците от Украйна 8 месеца по-късно

Кремена Кунева: Хотелите не осигуряват интеграция. Даваме едно и също на калпак

Снимка: БГНЕС

С малко по-далновидно планиране може да се избегне напрежението бежанците да бъдат местени в паника с изтичането на крайни срокове.

Това мнение изрази пред БНР адвокат Росица Атанасова от фондация "Достъп до права". Според нея липсва цялостна стратегия за подпомагането и настаняването на украинците у нас, което ги поставя в постоянна несигурност.

"Постоянното им местене не способства за интеграцията им. Дори да са установили някакви връзки с общността, това ще бъде подкопано от поредното им местене на място, където трябва да започнат отначало. Липсват каквито и да е поетапни мерки, които да стимулират тези хора да започнат независим живот."

Украинските бежанци имат право на безвизово влизане в ЕС, имат временна закрила и дори за кратък период от време е недопустимо те да бъдат настанявани в центровете към МВР, поясни адвокат Атанасова.

"Ние сме против делене на бежанците, но това са две съвсем различни системи. Разпределителният център в Елхово е към структурите на МВР – той е създаден, за да се настаняват там временно, с цел идентификация, хора, които нямат право на престой. В момента, в който човек подаде молба за закрила, той следва да бъде настанен в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците."

"Явно няма и мисъл за това, че плащането въобще не е обвързано с реалния процес на интеграция на тези хора и реалната подкрепа", смята депутатът от ДБ Кремена Кунева.

Според нея държавата не се справя с кризата с украинските бежанци.

Кунева даде примери с други страни, които още преди месеци са създали договори за интеграция, които задължават бежанците от Украйна да преминат определени курсове.

"Ние тук, към ден днешен, 8 месеца по-късно, дори не сме свалили статуса на тези хора – които от тях са истински нуждаещи се, кои са възрастни, кои са хора със заболявания, кои са майки на малки деца, които не могат да работят. Ние не знаем. На калпак даваме на всички едно и също и по този начин пречим на тяхната интеграция. Ние правим нещата на парче, в последния момент."

Хотелите не могат да осигурят интеграция, категорична е Кунева.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36