Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Григор Сарийски с право на отговор

Снимка: Иван Русланов

"Не съм съгласен с намекнатото в репортажа, че участниците в инициативата предлагаме България не просто да остане бедна, а да бъде обедняваща държава. Коментарите на репортера са за дискредитиране на инициативата. Извън еврозоната има страни като Швеция, Дания, Чехия, Румъния с много по-високи доходи от страни в периферията на еврозоната като Гърция, Италия, Испания, в които доходите стагнират, меко казано. Една неподготвена за еврозоната страна стига до такава ситуация. Големият проблем е степента на една страна да се присъедини към еврозоната". 

Това каза пред БНР макроикономистът доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН в право на отговор, тъй като има възражение спрямо начина на отразяване по програма "Хоризонт" на пресконференция, свикана от него, от икономисти и от общественици за събиране на подписка за свикване на референдум срещу еврото. 

Той поясни, че България се е съгласила да приеме еврото, но като страна с дерогация и е записано, че страни, които не са достатъчно интегрирани, трябва да стоят и да чакат, докато икономиките им не станат конкурентноспособни, за да издържат на натиска в еврозоната. 

В предаването "12+3" доц. Сарийски каза, че мнението му е лично и не ангажира БАН с него. С негови колеги подготвят доклад, в който да станат ясни позитивите и основно негативите от присъединяване на България към еврозоната в момента: 

"Всеки дава своето становище обосновано и целта е докладът да звучи като обосновано цяло... Отлагането на въвеждането на единната валута е замисълът на нашия договор за присъединяване. Но политиците, които започнаха да движат въпроса, много бързо забравиха идеята на тази клауза - че страната трябва по някакъв начин да интегрира икономиката си. Не може за икономиката си да разчитате на хотели, ресторанти, а съседната икономика да разчита на завършен продукт като мобилни телефони, хладилници и телевизори и да казвате, че има степен на интеграция. Влизането в еврозоната натоварва с допълнителни разходи, нещо което не се артикулира достатъчно". 

Като основно притеснение макроикономистът посочи разрушаването на финансовата дисциплина на България

"Огромната част от българския народ не желае въвеждането на еврото. Не и сега. Има допитване на "Евростат", според което едва 18% от българските граждани искат въвеждане на еврото. Парламентът върви напряко на волята на тези, които искат отлагане. Дерогацията допуска това. Никъде не се казва, че страната трябва да въведе еврото след 15-20-30 години. Страна, която не може да се интегрира, остава извън еврозоната". 

Цялото интервю с доц. Григор Сарийски в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е все още във фаза на усъвършенстване. Решението демонстрира желанието на Вашингтон да засили..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата заместник-председатели. "Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa Най-много евродепутати в..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган иска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и корекции): "Скъпи Депесари! Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията. Тази..

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим Двамата премиери са говорили по..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души. Още един цивилен загина при..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин.  Заедно с планинските спасители бяха уточнени местата с повишен интензитет на инциденти в планината...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1 на Окръжна прокуратура, припомнят магистрати. Байрактарски каза за БНР, че номинацията му е..

публикувано на 10.07.24 в 19:41